Askerlik yoklaması gelince bedelliye başvurulabilir mi?

Crowley37

Çalışkan
Benim askerlik durumumla ilgili kafamı kurcalayan bir süreç var, onu baştan sona net şekilde anlatayım:

Yaklaşık 3–4 yıl önce üniversitede öğrenciyken okuldan kaydım silindi, babamın yüzünden. Bana askerlik muayenesini yaptıralım, zamanı gelince gerek kalmaz dedi ama böyle bir şey askere gidiyorum demekmiş; biz bilmiyorduk. O dönemde sistem bunu fark etmiş olacak ki bana “yoklama kaçağısınız” şeklinde bir mesaj geldi ve askerlik yerim Sivas olarak görünüyordu.

Bunun üzerine askerlik şubesine bizzat gittim, durumu anlattım. Orada işlemler yapıldı ve öğrenci olduğum gerekçesiyle askerlik durumum 2029 yılına kadar tecil edildi. Tecil, “öğrencilik şartıyla” verildi.

Ancak şurası önemli:
O tarihten sonra yaklaşık 3 yıldır fiilen okula gitmedim, derslere devam etmedim ve harç da yatırmadım. Yani pratikte öğrenci değilim ama askerlik sisteminde hâlâ öğrenci tecili görünüyor.

Şu an e-Devlet’te askerlik durumuma baktığımda:
  • Tecilli görünüyorum
  • Yaklaşık 4 yıl tecil süresi var
  • Aktif bir sevk belgesi, teslim tarihi veya birlik emri yok

Benim asıl endişem şu:
2026–2027 dönemine girerken, üniversite / YÖK sisteminden askerlik sistemine bir bildirim giderse tecillin bir anda iptal edilip edilmeyeceği. Özellikle “haberim olmadan sevk olur mu”, “birden bakaya durumuna düşer miyim” gibi konular kafamı kurcalıyor.

Öte yandan benim planım:

• Askerliği bedelli yapmak
  • Ve bunu 2027 yılı civarında gerçekleştirmek

Yani askerden kaçma gibi bir niyetim yok, sadece zamanı ve süreci kontrollü yönetmek istiyorum.
Şu anki sorum temelde şunlar:

• Tecil iptali olursa bunun bildirimi nasıl olur?
  • Sevk oluşmadan bedelliye geçiş yapabilir miyim?
  • Mevcut “askerlik yeri Sivas” gibi görünen eski kayıtlar aktif bir sevk anlamına mı geliyor, yoksa sadece geçmiş bir sistem kaydı mı?

Özetle:
Fiilen öğrenci değilim ama sistemde tecilliyim. Bedelli yapmak istiyorum ve 2027’yi hedefliyorum. Bu süreçte sürpriz bir sevk ya da hak kaybı yaşar mıyım, bunu netleştirmek istiyorum.

Üniversiteler (YÖK üzerinden), öğrencinin kayıt silinmesi, ilişik kesilmesi, mezuniyet, kayıt yenilememesi gibi durumlarda MSB'ye elektronik bildirim gönderir. Bu bildirim genellikle otomatik ve periyodik olur (örneğin akademik takvim başı/sonu veya mezuniyet işlemleri sırasında).
Fiilen öğrenci olmadığınız (derslere gitmeme, harç yatırmama, kaydın fiilen pasif veya silinmiş olması) halde 3 yıldır tecil devam ediyorsa, üniversiteniz henüz resmi bildirim yapmamış veya sistemde gecikme var demektir.
Tecil iptali olursa (yani öğrenci şartı ortadan kalktığında), sistemde tecil otomatik düşer ve yükümlülük aktif hale gelir. Bu noktada haberiniz olmadan sevk oluşması mümkün — özellikle eski "yoklama kaçağı" kaydınız nedeniyle sistem sizi öncelikli takip listesine almış olabilir.
Bildirim genellikle şöyle olur:
e-Devlet'te "askerliğim" sayfasında durum "tecilli"den "sevk edilebilir" veya "bakaya"ya döner.
SMS / e-Devlet üzerinden celp/sevk tebligatı gelebilir.
Nadiren mektupla askerlik şubesinden tebligat.
En riskli kısım: Yakalanma durumunda (gbt kontrolü, pasaport, vs.) Doğrudan askerlik şubesine götürülme ve idari para cezası + sevk.
Sürpriz sevk riski var, özellikle 2026-2027'ye girerken YÖK-MSB entegrasyonu temizlik yaparsa veya yaş sınırı yaklaşırsa tetiklenebilir.

Yani benim şu an tek isteğim 2027'de askerliği bedelli yapmak, bu sene zaten geçti. Bedelli yapmak istiyorum şu an nasıl bir yol izlemeliyim?

Son düzenleyen: Moderatör:
Yani benim şu an tek isteğim 2027'de askerliği bedelli yapmak, bu sene zaten geçti. Bedelli yapmak istiyorum şu an nasıl bir yol izlemeliyim?

Şu an tek amacınız 2027 yılında bedelli askerlik yapmak ise, en mantıklı ve risksiz yol hemen bedelli başvurusunu tamamlamak (veya en geç ocak 2026 başlarında yapmak). Çünkü:

2025 yılı bedelli müracaatları 31 Aralık 2025 mesai bitimine kadar devam ediyor (bugün son gün). Bu tarihe kadar başvuru + ödeme yapanlar, 2026 celp dönemlerinde (ocak 2026'da açıklanacak yer ve tarihlerle) askere gitme hakkı kazanıyor. Ama bedelli celp dönemleri genellikle 1 yıl sonrasına sarkabiliyor (başvuru yılı +1). Yani 2025 sonunda başvuru yaparsanız, celbiniz büyük ihtimalle 2026 sonu veya 2027 başı gibi gelebilir bu da tam 2027 hedefinize uyuyor. Eğer bugünü geçirirseniz, yeni dönem (2026 müracaatları) ocak 2026'da açılacak ve ücret yeni katsayıyla (tahmini %10-20 artışla 300.000–330.000 TL civarına) yükselecek. Eski ücret (yaklaşık 280.850 TL) üzerinden kaçırmış olursunuz. Şu an izlemeniz gereken yol (adım adım, 2027 hedefli) bugün (31 Aralık 2025) veya en geç 1-2 Ocak 2026'da e-Devlet'ten kontrol edin ve başvuruyu başlatın: e-Devlet milli savunma bakanlığı askerliğim veya askerlik hizmet tercih işlemleri / bedelli askerlik başvurusu bölümüne girin. Yoklama durumunuzu teyit edin (tecrübeli göründüğünüz için sorun çıkmaz). Bedelli askerlik tercihi yapın sistem tecilinizi otomatik bozar (tecil iptal + bedelli geçişi aynı anda olur). Başvuru formunu doldurun, celp dönemi seçeneklerini görün (eğer hemen çıkmazsa, kura/sınıflandırma sonrası ocak 2026'da e-Devlet'te duyurulur). Ödemeyi tamamlayın: Sistem size tahakkuk (ödeme emri) çıkarır. Ücreti peşin yatırın (ziraat, Halkbank, VakıfBank vb. anlaşmalı bankalar veya online). Bugüne kadar başvuru yapanlar eski ücret (280 bin TL civarı) üzerinden öder bu avantajı kaçırmayın. Ödeme sonrası 2 ay içinde tamamlamazsanız yeni ücret geçer. Ocak 2026'da MSB, bedelli yerlerini, celp/sevk tarihlerini ve birlikleri e-Devlet ve askerlik şubelerinden duyurur. Size uygun celp dönemi (2027'ye yakın) seçme şansınız olur (e-Devlet'ten celp değişikliği talep edebilirsiniz). Temel eğitim 32 gün (yaklaşık 1 ay) sürer, sonrasında terhis olursunuz.
Tecil riski sıfırlanır: Fiili öğrenci olmadığınız için YÖK-MSB entegrasyonu her an tecilinizi düşürebilir habersiz yoklama kaçağı veya bakaya çıkma ihtimali ortadan kalkar. Ücreti düşük tutarsınız: Ocak 2026 zamlı ücret yerine mevcut tutardan kurtulursunuz. 2027 hedefi tutar: Bedelli celpleri genelde başvuru sonrası 1-2 yıla yayılıyor, tam istediğiniz gibi olur. Eğer bugün başvuru ekranı kapanmışsa (mesai bitimi geçtiyse), 1 Ocak 2026'dan itibaren yeni dönem açılır askerlik şubesine gidip "2025 müracaatını kaçırdım, 2026 için bedelli başlatmak istiyorum" diyebilirsiniz, onlar yönlendirir.
Ekstra tavsiyeler:
Hemen e-Devlet'ten askerlik durum belgesi sorgulayın vetecilli göründüğünden emin olun. Şüpheniz varsa bağlı askerlik şubenizi (Sivas?) arayın veya gidin: "bedelli için tecil bozup başvuru yapmak istiyorum, şu an ne durumdayım?" diye sorun en net onlar söyler. Bedelli ücret tahmini 2026 için 300-330 bin TL bandında (kesin rakam 3 Ocak 2026'da açıklanır), hazırlıklı olun.
Bu adımları atarsanız sürpriz sevk veya hak kaybı yaşamazsınız, süreci kontrollü yönetirsiniz. 2027'de bedelli yapma planınız büyük ihtimalle gerçekleşir. Başvuruda takılırsanız detay verin, yardımcı olurum.

Hocam ben de bedelli yapmayı planlıyorum ama şu an ödeme yapmam mümkün değil gibi. Müracaatı 2026'da Haziran'dan önce yaparsam dahi 2026 içerisinde yapma olasılığım çok mu düşüyor? O dönem de çıkmazsa 2027 için açıklanacak ücret için üzerine mi eklemem gerekecek?

Şu an ödeme yapamamanız normal, çünkü bugün mesai bitimiyle 2025 dönemi başvuruları kapanıyor. Ama 2026'da Haziran'dan önce başvuru yaparsanız 2026 içinde askere gitme olasılığınız çok düşük değil, hatta oldukça yüksek, hatta planınıza göre 2027 yerine 2026 sonu/2027 başı bile gelebilir. Açıklayayım:
Bedelli başvurusu + ödeme yaptıktan sonra celp/sevk tarihleri başvuru yılından sonraki yılın ocak ayında (örneğin 2026 Ocak'ta) e-Devlet ve askerlik şubelerinden açıklanıyor. Bu celpler genellikle başvuru sonrası 1 yıl içinde (hatta bazen 6-12 ay arası) dağılıyor: Yılda 3-4 celp dönemi oluyor (örneğin ilkbahar, yaz, sonbahar gibi). Örnek: 2025'te başvuru yapanların celpleri 2026 boyunca (ocak-aralık arası) çekiliyor. Yani 2026'da (Haziran öncesi) başvuru yaparsanız:
Celp duyurusu ocak 2027'de yapılır. Celpler 2027 yılı boyunca (muhtemelen ocak-aralık 2027 arası) olur bu da sizin 2027 hedefinize tam uyuyor. 2026 içinde gitme olasılığı düşük çünkü celp dönemleri başvuru yılını takip eden yıla kayıyor. Çok nadir erken celp olsa da genel kural bu (geçmiş yıllarda da böyleydi).
Ücret konusunda ne olur? Eğer 2026'da (örneğin ocak-Haziran arası) başvuru yaparsanız, o dönemdeki geçerli ücret üzerinden ödersiniz. 2026 Ocak-Haziran dönemi ücreti ocak 2026'da (memur maaşı katsayısı + enflasyon farkıyla) güncelleniyor tahmini 315.000 - 333.000 TL civarı. Yani evet, 2025 sonu ücretini kaçırdığınız için üzerine ekleme yapacaksınız (yaklaşık 35-50 bin TL fark olabilir). Ama ödeme yapmadan başvuru yapabilirsiniz: e-Devlet'ten tecil bozma + bedelli tercihi başlatın, ücret tahakkuku çıksın, sonra 2 ay içinde ödemeyi tamamlayın. Ödeme süresi içinde yatırmazsanız yeni ücret geçerli olur. Önerdiğim yol (2027 hedefli, kontrollü) 2026 Ocak-şubat gibi hemen başlayın:
e-Devlet - MSB - askerliğim - bedelli askerlik tercihi / tecil bozma.
Teciliniz otomatik düşer, başvuru tamamlanır. Ücreti hazır olunca yatırın.
Neden erken yapmak daha iyi?
Tecil riskini sıfırlarsınız (YÖK-MSB entegrasyonu her an düşürebilir habersiz bakaya çıkma ihtimali).
2027 celp dönemlerini kontrollü yakalarsınız (celp değişikliği talebiyle istediğiniz aya kaydırabilirsiniz, kontenjan varsa).
Eğer 2026 sonuna bırakırsanız ücret temmuz 2026 zamlı olur (daha da artar).
Alternatif: Eğer ücret yüksek gelirse bekleyin ama her 2-3 ayda bir e-Devlet'ten durum sorgulayın. Tecil düşerse şubeye gidip hemen bedelli başlatın (o anki ücret geçerli olur).
Kısaca: 2026 Haziran öncesi başvuru yaparsanız 2026 içinde gitme olasılığınız düşük, 2027'de gitme yüksek ihtimal. Ücret üzerine ekleyeceksiniz ama süreci kontrol altına alırsınız. En net bilgi için askerlik şubenizi arayın ("2026 bedelli için ne zaman başvuru yapayım, celp ne zaman gelir?"). Başvuruda sorun olursa detay ver, yardımcı olurum.

Fazla uzatmaya gerek yok uzun lafın kısası tecilin birden bozulup seni habersiz askere göndermezler. Tecil iptal olsa bile önce e-Devlet'te görünür; sevk çıkmadan önce her zaman bedelliye başvurabilirsin. Şu an görünen Sivas kaydı eski bir otomatik atama, hiçbir geçerliliği yok. 2027'ye kadar sürpriz bir sevk ya da bakaya durumu yaşamazsın.

Hepinize değerli yorumlarınız için teşekkür ederim. Dediğim gibi amacım 2027 yılına doğru gitmek. Param falan her şeyim hazır sadece bu sene gerçekleştireceğim şeyler gideceğim konserler falan var ona denk gelmesini istemiyorum.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…