Benim askerlik durumumla ilgili kafamı kurcalayan bir süreç var, onu baştan sona net şekilde anlatayım:
Yaklaşık 3–4 yıl önce üniversitede öğrenciyken okuldan kaydım silindi, babamın yüzünden. Bana askerlik muayenesini yaptıralım, zamanı gelince gerek kalmaz dedi ama böyle bir şey askere gidiyorum demekmiş; biz bilmiyorduk. O dönemde sistem bunu fark etmiş olacak ki bana “yoklama kaçağısınız” şeklinde bir mesaj geldi ve askerlik yerim Sivas olarak görünüyordu.
Bunun üzerine askerlik şubesine bizzat gittim, durumu anlattım. Orada işlemler yapıldı ve
öğrenci olduğum gerekçesiyle askerlik durumum 2029 yılına kadar tecil edildi. Tecil, “öğrencilik şartıyla” verildi.
Ancak şurası önemli:
O tarihten sonra
yaklaşık 3 yıldır fiilen okula gitmedim, derslere devam etmedim ve
harç da yatırmadım. Yani pratikte öğrenci değilim ama askerlik sisteminde hâlâ öğrenci tecili görünüyor.
Şu an e-Devlet'te askerlik durumuma baktığımda:
- Tecilli görünüyorum.
- Yaklaşık 4 yıl tecil süresi var
- Aktif bir sevk belgesi, teslim tarihi veya birlik emri yok
Benim asıl endişem şu:
2026–2027 dönemine girerken, üniversite / YÖK sisteminden askerlik sistemine bir bildirim giderse
tecillin bir anda iptal edilip edilmeyeceği. Özellikle “haberim olmadan sevk olur mu”, “birden bakaya durumuna düşer miyim” gibi konular kafamı kurcalıyor.
Öte yandan benim planım:
- Askerliği bedelli yapmak.
- Ve bunu 2027 yılı civarında gerçekleştirmek.
Yani askerden kaçma gibi bir niyetim yok, sadece zamanı ve süreci kontrollü yönetmek istiyorum.
Şu anki sorum temelde şunlar:
- Tecil iptali olursa bunun bildirimi nasıl olur?
- Sevk oluşmadan bedelliye geçiş yapabilir miyim?
- Mevcut “askerlik yeri sivas” gibi görünen eski kayıtlar aktif bir sevk anlamına mı geliyor, yoksa sadece geçmiş bir sistem kaydı mı?
Özetle:
Fiilen öğrenci değilim ama sistemde tecilliyim. Bedelli yapmak istiyorum ve 2027'yi hedefliyorum. Bu süreçte
sürpriz bir sevk ya da hak kaybı yaşar mıyım, bunu netleştirmek istiyorum.