• Apple WWDC 2026 etkinliğini Techolay canlı yayınında takip ediyoruz.
    iOS 27, macOS 27, iPadOS 27 ve diğer Apple duyurularını yayın boyunca birlikte değerlendiriyoruz.

AsRock X870E ve R5 9600X PBO ayarları etki etmiyor

Makaleler
11
Yer
Slytherin
Selam. PBO ile Curve Optimizer'dan undervolt yapıyorum ama sanki hiç etki etmemiş gibi sonuçlar alıyorum. Oyunlarda da voltaj, sıcaklık ve Watt değerleri neredeyse aynı. Neyi yanlış yapıyor olabilirim?

PBO ayarlarını BIOS'tan yapıyorum. Ryzen Master'daki ekran görüntüsünde neyse o. Aşağıda PBO tamamen kapalıyken ve resimdeki ayarlar uygulanmışken yaptığım OCCT sonucunu paylaşıyorum. Diğer test sonuçları da birbiri ile aynı, farklı komut setlerini çalıştırdığımda da fark yok. Sıcaklığın ve voltajın düşmesi gerekmiyor mu normalde?

PBO Tamamen Kapalı:

-mV Verdiğim Test (Üstte Ryzen Master'daki değerler):

Sistem:
  • R5 9600X
  • 2x48 GB RAM - Expo açık. 1:1 modunda.
  • AsRock X870E Taichi Anakart
  • Asus ROG STRIX LC III Sıvı Soğutucu
  • 1000W Cooler Master PSU

Acaba curve shaper autoda olduğu için override ediyor olabilir mi? Dediğin ayarlara ek curve shaperı disable edip deneyeceğim.
Sanmıyorum ama yap bunu da, Curve shaper ben hiç dokunmadım, bende de Auto'da hep. İlginç bir senaryo, default çekip bir bak dediğim mantıkta, 105w Mod da aktif kalsın, ASRock'tan her şey beklenir şu anda, sorunun kaynağını tam anlayamadım ben de. Tek bir yerden yapmazsan override ediyor ama, ASUS'ta da durum bu. Dediğim mantıkta CPU+RAM Extreme + Large/Small test bir bak, yine sıfır fark olursa board kaynaklı, yani BIOS ile ilintili.

@Ayhan Dönmez, selam. Dediğin ayarlarla deniyorum şimdi. Hâlâ etki etmiyor. 105W modu da etki etmiyor. Ryzen Master'dan yapayım dedim, onda da en fazla 143'e kadar iniyor PPT.

Etki eden tek şey +/- frekans ayarı ve PBO limitleri (yarım yamalak o da). Voltajla ilgili hiçbir ayarı görmüyor sanki... Neyse birkaç kere daha deniyorum şimdi, olmadı bırakacağım.

Sadece hazır presetler etki ediyor galiba.

-40 mV TJmax 85

Bu da hazır preset ama UV olmadan. Manuel ayarlarımı yemıyor beyefendı.

TJmax 85

Son düzenleme:
PBO açınca işlemcinin varsayılan limitleri kaldırılır, en azından normalden daha yüksektedir. Aynı şeyi Prime95 Small FFTs ile dener misin? OCCT ve AIDA64 sistemi tam zorlayamıyor.

PBO açınca işlemcinin varsayılan limitleri kaldırılır, en azından normalden daha yüksektedir. Aynı şeyi Prime95 Small FFTs ile dener misin? OCCT ve AIDA64 sistemi tam zorlayamıyor.
Denedim Prime95 ile de. Değişen bir şey yok.
Oyunlarda da yok. Farklı test programlarıyla da denedim, yok.
Hazır prensetler etki ediyor zaten, sorun manuel ayarlarda. Elle limit vermeyi de denedim, yemiyor.
Sistemi ayırıp kaldırdım zaten, ilerde BIOS güncellenince yine denerim.

141W'a sabitlendiğini gördüm, acaba termal olarak mı limitleniyorsunuz?

141W'a sabitlendiğini gördüm, acaba termal olarak mı limitleniyorsunuz?
Evet ama sorun o değil. Undervolta rağmen frekans yükselmiyor, sıcaklık düşmüyor, watt artmıyor. Son attığım resimlere bakarsan hazır prenset ile 350 Mhz fark oluyor. Manuel ayar yapınca da fark olmalı.

Evet ama sorun o değil. Undervolta rağmen frekans yükselmiyor, sıcaklık düşmüyor, watt artmıyor. Son attığım resimlere bakarsan hazır prenset ile 350 MHz fark oluyor. Manuel ayar yapınca da fark olmalı.

Hocam çözdünüz mü? Benzer bir durumla karşı karşıyayım. Sıcaklık düşünce MHz artıyor.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…