AsRock X870E ve R5 9600X PBO ayarları etki etmiyor

Makaleler
11
Yer
Slytherin
Selam. PBO ile Curve Optimizer'dan undervolt yapıyorum ama sanki hiç etki etmemiş gibi sonuçlar alıyorum. Oyunlarda da voltaj, sıcaklık ve Watt değerleri neredeyse aynı. Neyi yanlış yapıyor olabilirim?

PBO ayarlarını BIOS'tan yapıyorum. Ryzen Master'daki ekran görüntüsünde neyse o. Aşağıda PBO tamamen kapalıyken ve resimdeki ayarlar uygulanmışken yaptığım OCCT sonucunu paylaşıyorum. Diğer test sonuçları da birbiri ile aynı, farklı komut setlerini çalıştırdığımda da fark yok. Sıcaklığın ve voltajın düşmesi gerekmiyor mu normalde?

PBO Tamamen Kapalı:

-mV Verdiğim Test (Üstte Ryzen Master'daki değerler):

Sistem:
  • R5 9600X
  • 2x48 GB RAM - Expo açık. 1:1 modunda.
  • AsRock X870E Taichi Anakart
  • Asus ROG STRIX LC III Sıvı Soğutucu
  • 1000W Cooler Master PSU

Teşekkürler. Yapılan PBO sonucu sıcaklığı düşürüp işe yarayıp yaramadığını merak ediyorum.

Stres testlerin hiç önemi yok aslında. OCCT gibi ağır yüklerde Boost frekansa çoğu zaten ulaşamıyor zaten. PBO açıp Curve Optimizer ile Per Core ya da All Core Undervolt işlemi yapmak en iyisidir. AVX yükünde 5.4, 5.5 GHz görebilmek aşırı kolay değil. Soğutma çok iyi olması lazım.

Curve shaper kullanıyor musunuz?

@Valknut Özellikle ASUS kartlar Disable Current Limiter ayarını Enabled açmazsan, çipi ağır test yüklerinde limitliyor. ASRock'ta belli ki PBO açtığında tüm kilitleri açıyor sende olduğu gibi. 95 dereceye vurmuş çünkü. ASUS'ta mesela böyle değildi. Oyunda zaten limitsiz kullanıyor. Test yüklerinde PBO güvenlik mekanizması gereği Limiter mevcut bazı kartlarda.

Curve shaper kullanıyor musunuz?

Hayır, gereksiz bir şey. Statik Overclock ya da ECLK ile 5.5, 5.6 GHz yapılan senaryolarda faydalı. Maximum ve High Frequency senaryolarında pozitif değer vermek için kullanılıyor ki stabilite korusun diye. Yine Minimum ve Medium Frequency kısmında da eksi değerlik veriliyor.

@Valknut Per Core PBO + Curve Optimizer böyle olabilir ya da statik Overclock deneyebilirsin. PBO daha verimlidir ama. Statik Overclock için Clock Spread Spektrum, Global C-State gibi ayarlar devre dışı bırakılması lazım uzun vade stabilite adına. Yine VCore LLC ayarı Level 7-8 vesaire alınması lazım. PBO'da bunlara çok gerek yok. Auto kalır genelde diğer ayarlar.

Son düzenleme:

Çok teşekkür ederim. Akşam tekrar göz atacağım ayarlarıma curve shaper da kullanıyordum. RAM OC içinde siz yardımcı olmuştunuz.

Çok teşekkür ederim. Akşam tekrar göz atacağım ayarlarıma curve shaper da kullanıyordum. RAM OC içinde siz yardımcı olmuştunuz.

Shaper aşırı gerekli değil. Per Core ayarlamak fazlasıyla yeterli geliyor. 9800x3D için mesela +75 Boost Clock ile 5.3 GHz oluyor. Sonrasında Scaler-6x, bir de Per Core Undervolt ile -10, -12, -15, -15, -15, -15, -20, -20 şeklinde 8 çekirdek kullanıyorum. 1.140v sabitliyor 5.3 GHz. Bu rehberin mantığı aslında bu. Arka plan boş olması lazım, yoksa yanıltıyor bu tarz ince ayarlar esnasında.

Tahmin ediyorum ki en iyi iki çekirdek -20 -20 olanlar mı?

Tahmin ediyorum ki en iyi iki çekirdek -20 -20 olanlar mı?

Normalde en iyi çekirdek genelde en yüksek eksi değer yapabilir ama bazı çiplerde durum başka. Zaten buradaki mantık en iyi çekirdekte diğer 7 tanesini eşlemek. En iyi çekirdek en az voltaj çeken çekirdektir, bir de en çok eksi değer verilen çekirdektir genelde. Ama 2. maddeyi hepsi sağlamak zorunda değil. O yüzden en iyi 1. çekirdek -10, en iyi ikinci çekirdek -12 burada. Önemli olan All Core Workload esnasında hepsini kaç Core VID'de eşitlediğin. Status Core programında 1.140v eşitlemiş oluyorsun mesela 5.3 GHz için. Ama gaming senaryosunda ya da başka test yüklerinde durum değişir. Statik voltaj değil bu, PBO algoritması.

Oyunlarda 5.6 çalışıyor ve sıcaklık değerlerim 80-85 arası hatta bazen 75 derecelere kadar düşüyor. Sistem bir tutuk gibi ama masaüstünde fare takılıyor zaman zaman muhtemelen biraz aşırı yaptım.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…