Çözüldü ASUS laptopta format USB'sini seçip format atılamıyor

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Doga6
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 5
  • Görüntüleme Görüntüleme 131
Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Doga6

Becerikli
Abimin Windows 11 kurulu Intel 12. nesil ASUS Vivobook laptopunda bir sorun var çözüm bulamadık, internette yazan bazı şeyleri denedim ama çözemedim ve sonunda BIOS'un bir alet ile yeniden yazılması gerekebilir mi bilmiyorum o kadar detay bilmiyorum. Bu ihtimale kalmadan çözebilirmiyiz diye sormak istedim. Oldu da cihaz servise giderse bu işlem ASUS yetkili servisinde tahmini ne kadar tutar kargo dahil? Cihazın garantisi yok galiba.

Abimin bu laptopuna daha önce 3-4 kez format attım, format atmayı ve BIOS güncellemeyi biliyorum. Genellikle Windows güncelleştirmelerinin içeriğine bakmadan güncelleyip geçiyoruz acaba bu güncelleştirmelerden dolayı mı böyle oldu bilmiyoruz. Sorun şu:

Format atarken Rufus tarzı 3 farklı program denedim sonuç alamadım. Format sırasında "Please select boot device" ekranını geçemiyoruz ve Windows'un kurulu olduğu "UEFI: USB, Partition 1 (USB)" yerine tıkladığımızda hiçbir şey açılmıyor ve sadece ekran 1 saniyeliğine kapanıp açılıyor. Bu menüden sadece BIOS'a geçebiliyoruz.

VMD kapatmak, en güncel bulunan BIOS'un aynısını tekrar yüklemek ve en güncel BIOS'dan bir önceki BIOS'a dönmek, Rufus ile bazı sistem gereksinimlerini kapatmak ve Rufus üzerinden farklı farklı şekilde iso'yu yeniden yazdırmak, BIOS'a şifre koymak, Windows 11 yerine Windows 10 yüklemek gibi şeyler fayda etmedi. Secure Boot'u BIOS üzerinden hiçbir şekilde kapatamıyorum ve altında bulunan "Secure Boot Control" Disable yapsam bile sonuç değişmiyor. "Secure Boot Control" enable yapıp alt menüsündeki "Reset To Setup Mode ve Diğer Platform Key, Key Exchange Keys gibi şeyleri silmeye denediğimde "Failed" yazıyor. Bu iş servise gitmeden çözülemez mi?

Bir de şöyle bir hata da çıkıyor Rufus ile format atarken "Windows bootmgr encountered a security validation or internal error" bu hata Windows'un kendi programında veya Ventoy'da çıkmadı ama sonuç olarak format USB'mi seçip ilerleyemiyorum. Windows 11 iso'yu Windows'un sitesinden indirdim.

Çözüm
İstanbulda mısınız? Bir de BIOS sürümü 319 mu? Ayrıca Secure Boot ayarları sayfasından bir fotoğraf paylaşır mısınız?
Hocam evet BIOS son sürümde ve sorunu ilginç biçimde rastgele şekilde ayarları silerek çözdüm.

BIOS'da Save-Exit bölümünde rastgele ayarlara tıkladım ve sildim veya fabrika ayarlarına döndürdüm yani tam ne yaptığımı bilmiyorum. Licenses, Launch EFI Shell from filesystem device, Restore Defaults, Discard Changes gibi tam ne işe yaradığını bilmediğim ayarlara tıkladım. Sonra Security bölümünde Restore Factory Keys tıkladım(daha önce de tıkladım buna ama değiştirmedi bir şey, Save-Exit bölümündeki ayarlardan sonra tekrar tıkladım)

Sonra bilgisayarı USB'den değil direkt olarak kurdum Windows 11'i. Windows 11 bilgisayara kayıtlıydı zaten.
Sonra masaüstüne geldi bilgisayar ve bu sefer USB'ye kaydettiğim şekilde tekrar format attım.

Ama bu sefer Secure Boot bölümü kapandı ve tıklanarak açılmıyor(Güncelleştirmeleri yapınca değişecek mi bilmiyorum) Bir de BIOS'a 2 tane farklı şifre kaydetmiştim onları kapatmaya çalışacağım, 2 farklı şifre ve yetkileri farklı galiba.

Bu ayarlardan çok anlamıyorum ve daha önce böyle bir sorun çıkmamıştı format atarken şimdi kurmaya devam ediyorum.
Cihazın tam model kodu nedir? Secure Boot anahtarının güncellenmesi gerekiyor olabilir. Bir de hangi ISO'yu kullanıyorsunuz? Güncel mi?
Laptop yanımda değil ama kutusuna baktım tam model ismi: X1502ZA

ISO'yu Windows'un kendi sitesinden dün indirdim. USB'yi en son geçen ay güncellemiştim galiba, yine Windows'un sitesinden indirip format atmıştım. Aynı ISO'yu güncellemeden tekrar format attım ama bu sefer yapamadım, tekrar Windows'un sitesinden indirip USB'yi güncelledim yine olmadı.

İstanbulda mısınız? Bir de BIOS sürümü 319 mu? Ayrıca Secure Boot ayarları sayfasından bir fotoğraf paylaşır mısınız?
Hocam evet BIOS son sürümde ve sorunu ilginç biçimde rastgele şekilde ayarları silerek çözdüm.

BIOS'da Save-Exit bölümünde rastgele ayarlara tıkladım ve sildim veya fabrika ayarlarına döndürdüm yani tam ne yaptığımı bilmiyorum. Licenses, Launch EFI Shell from filesystem device, Restore Defaults, Discard Changes gibi tam ne işe yaradığını bilmediğim ayarlara tıkladım. Sonra Security bölümünde Restore Factory Keys tıkladım(daha önce de tıkladım buna ama değiştirmedi bir şey, Save-Exit bölümündeki ayarlardan sonra tekrar tıkladım)

Sonra bilgisayarı USB'den değil direkt olarak kurdum Windows 11'i. Windows 11 bilgisayara kayıtlıydı zaten.
Sonra masaüstüne geldi bilgisayar ve bu sefer USB'ye kaydettiğim şekilde tekrar format attım.

Ama bu sefer Secure Boot bölümü kapandı ve tıklanarak açılmıyor(Güncelleştirmeleri yapınca değişecek mi bilmiyorum) Bir de BIOS'a 2 tane farklı şifre kaydetmiştim onları kapatmaya çalışacağım, 2 farklı şifre ve yetkileri farklı galiba.

Bu ayarlardan çok anlamıyorum ve daha önce böyle bir sorun çıkmamıştı format atarken şimdi kurmaya devam ediyorum.

Çözüm
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…