Çözüldü ASUS Merlin Custom Firmware Ne İşe Yarar?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Xalionis

Uzman
Yer
Antalya
Merhaba ben ASUS RT82U router kullanıyorum. Şu anda orijinal Firmware yüklü. Biraz araştırdım merlin adı altında Custom Firmware mevcutmuş. Benim bu Firmware'i yüklemem bana ne gibi bir avantaj sağlar? 1000MBPS internet kullanıyorum ancak Steam, Epic, Xbox'da yüksek hızlar göremiyorum. Sadece EA'in App'inde tam anlamıyla kullanabiliyorum hızı. Bu sorunları çözer mi?

Çözüm
Bende de RT-AX82U var ve Merlin yüklü. Merlin ile performans artışı olacağını sanmıyorum. Benim yükleme amacım Bufferbloat sorununun nasıl çözüleceğini göstermekteki zira Merlin içinde Cake paket yönetimi geliyor ve bu sayede özellikle online oyun oynuyorsanız çok daha iyi performans elde edebiliyorsunuz.

Tabii ki Merlin'in tek avantajı bu değil:

Sistem:​

• Çeşitli hata düzeltmeleri
  • OpenVPN gibi CPU'ya bağlı bazı bileşenlerde performans optimizasyonları
  • Bazı bileşenler, daha iyi kararlılık ve güvenlik için en son sürümlerine güncellendi
  • Güvenlik duvarının yeniden başlatılması gibi belirli olaylarda çalışan kullanıcı komut dosyaları
  • Zamanlanmış görevler için Cron işleri
  • Yönlendirici hizmetleri için özelleştirilebilir yapılandırma dosyaları
  • Entware aracılığıyla üçüncü taraf yazılımı, kolay bir kurulum komut dosyası ile
  • SNMP desteği (bazı modellerde)
  • Nano metin düzenleyici (daha kullanıcı dostu komut dosyası düzenleme için)
  • İstemci cihazlarınızı senkronize edebilen NTP daemon
  • Bir yönetim arayüzü (AMTM) ile üçüncü taraf eklentileri

Disk paylaşımı:​

• İsteğe bağlı olarak daha kısa paylaşım adları kullanın (yalnızca klasör adı)
  • USB sürücülerin NFS dışa aktarımı

Ağ İletişimi:​

• SMB Ana Tarayıcısı Olarak Hareket Etme
  • WINS sunucusu olarak hareket etme
  • Anahtar tabanlı kimlik doğrulama için SSHD desteği
  • TCP/UDP bağlantı izleme zaman aşımlarının ayarlanmasına izin verir
  • CIFS istemci desteği (yönlendiriciye uzak SMB paylaşımını monte etmek için)
  • Gelişmiş OpenVPN istemcisi ve sunucusu.
  • Etkili kara liste uygulaması için Netfilter ipset modülü
  • Kablosuz saha inceleme sayfası
  • Belirli bir DNS sunucusunu zorlayan DNS Yöneticisi, genel olarak veya istemci başına uygulanabilir
  • Özel DDNS (bir kullanıcı betiği aracılığıyla)
  • TOR desteği, bireysel istemci erişim kontrolü
  • OpenVPN istemcileri için politika tabanlı yönlendirme (kaynak veya hedef IP'lere göre), bazen “seçici yönlendirme” veya “bölünmüş tünelleme” olarak da adlandırılır)
  • Ayrıntılı kablosuz sorun giderme bilgileri (bazı modellerde)
  • NTP istemci sorgularını yönlendiricinin kendi NTP arka plan programına yönlendirin
  • Cake SQM QoS (daha yeni HND modellerinde)

Web arayüzü:​

• Performans iyileştirmeleri
  • İsteğe bağlı olarak trafik istatistiklerini diske kaydedin (USB veya JFFS bölümü)
  • Geliştirilmiş trafik izleme: grafik çizelgeleri ekleme ve istemci IP'si başına trafik izleme
  • DHCP rezervasyon listesindeki ve Kablosuz ACL listesindeki ana bilgisayar adı alanı
  • Sistem bilgisi özet sayfası
  • Wifi simgesi her iki telsizin durumunu bildirir
  • Kablosuz saha araştırması
  • Otomatik yenileme dahil gelişmiş kablosuz istemci listesi ekranı
  • Çeşitli Sistem Günlüğü bölümlerinin yeniden tasarlanmış düzeni
  • Düzenlenebilir girişler (bazı sayfalarda)
Bende de RT-AX82U var ve Merlin yüklü. Merlin ile performans artışı olacağını sanmıyorum. Benim yükleme amacım Bufferbloat sorununun nasıl çözüleceğini göstermekteki zira Merlin içinde Cake paket yönetimi geliyor ve bu sayede özellikle online oyun oynuyorsanız çok daha iyi performans elde edebiliyorsunuz.

Tabii ki Merlin'in tek avantajı bu değil:

Sistem:​

• Çeşitli hata düzeltmeleri
  • OpenVPN gibi CPU'ya bağlı bazı bileşenlerde performans optimizasyonları
  • Bazı bileşenler, daha iyi kararlılık ve güvenlik için en son sürümlerine güncellendi
  • Güvenlik duvarının yeniden başlatılması gibi belirli olaylarda çalışan kullanıcı komut dosyaları
  • Zamanlanmış görevler için Cron işleri
  • Yönlendirici hizmetleri için özelleştirilebilir yapılandırma dosyaları
  • Entware aracılığıyla üçüncü taraf yazılımı, kolay bir kurulum komut dosyası ile
  • SNMP desteği (bazı modellerde)
  • Nano metin düzenleyici (daha kullanıcı dostu komut dosyası düzenleme için)
  • İstemci cihazlarınızı senkronize edebilen NTP daemon
  • Bir yönetim arayüzü (AMTM) ile üçüncü taraf eklentileri

Disk paylaşımı:​

• İsteğe bağlı olarak daha kısa paylaşım adları kullanın (yalnızca klasör adı)
  • USB sürücülerin NFS dışa aktarımı

Ağ İletişimi:​

• SMB Ana Tarayıcısı Olarak Hareket Etme
  • WINS sunucusu olarak hareket etme
  • Anahtar tabanlı kimlik doğrulama için SSHD desteği
  • TCP/UDP bağlantı izleme zaman aşımlarının ayarlanmasına izin verir
  • CIFS istemci desteği (yönlendiriciye uzak SMB paylaşımını monte etmek için)
  • Gelişmiş OpenVPN istemcisi ve sunucusu.
  • Etkili kara liste uygulaması için Netfilter ipset modülü
  • Kablosuz saha inceleme sayfası
  • Belirli bir DNS sunucusunu zorlayan DNS Yöneticisi, genel olarak veya istemci başına uygulanabilir
  • Özel DDNS (bir kullanıcı betiği aracılığıyla)
  • TOR desteği, bireysel istemci erişim kontrolü
  • OpenVPN istemcileri için politika tabanlı yönlendirme (kaynak veya hedef IP'lere göre), bazen “seçici yönlendirme” veya “bölünmüş tünelleme” olarak da adlandırılır)
  • Ayrıntılı kablosuz sorun giderme bilgileri (bazı modellerde)
  • NTP istemci sorgularını yönlendiricinin kendi NTP arka plan programına yönlendirin
  • Cake SQM QoS (daha yeni HND modellerinde)

Web arayüzü:​

• Performans iyileştirmeleri
  • İsteğe bağlı olarak trafik istatistiklerini diske kaydedin (USB veya JFFS bölümü)
  • Geliştirilmiş trafik izleme: grafik çizelgeleri ekleme ve istemci IP'si başına trafik izleme
  • DHCP rezervasyon listesindeki ve Kablosuz ACL listesindeki ana bilgisayar adı alanı
  • Sistem bilgisi özet sayfası
  • Wifi simgesi her iki telsizin durumunu bildirir
  • Kablosuz saha araştırması
  • Otomatik yenileme dahil gelişmiş kablosuz istemci listesi ekranı
  • Çeşitli Sistem Günlüğü bölümlerinin yeniden tasarlanmış düzeni
  • Düzenlenebilir girişler (bazı sayfalarda)

Çözüm
Çok teşekkürler yanıt için. Hız konusunda bir artısı olmasa da geri kalan her şeyi daha iyi yapıyor anladığım kadarıyla o yüzden yüklemek mantıklı gibi. Daha detaylı bir ayar videosu yapmayı düşünüyor musunuz peki? Sadece bufferbloat değil de yazı içerisinde bahsedilen şeylerden kesinlikle ayarlanması gerekir denilen şeyleri kapsayan @Recep Baltaş

Bilinen uygulamalara oncelik veriyor.

Bir sorum olacak Merlin sayfasında bu Router'e Firmware bulamadım benim Router de 82U ama şimdi bunlarda bu numara yok acaba yabancılar farklı model numarası mı verdi buna?

Edit: Buldum

Son düzenleme:

Hocam yüklediniz mi? Bir fark gördünüz mü? 1000MBPS için cake algoritmasında hız sınırlandırması yapabildiniz mi? Yani Bufferbloat sorunu hala devam ediyor mu? Waveformda ne skor elde ediyorsunuz?

Evet yükledim kullanıyorum. Bufferbloat biraz azaldı gibi ama pek bi fark göremedim açıkcası. Sistemler şu an kurulu değil test edemiyorum.

Hocam yüklediniz mi? Bir fark gördünüz mü? 1000MBPS için cake algoritmasında hız sınırlandırması yapabildiniz mi? Yani Bufferbloat sorunu hala devam ediyor mu? Waveformda ne skor elde ediyorsunuz?

Evet yükledim kullanıyorum. Bufferbloat biraz azaldı gibi ama pek bir fark göremedim açıkçası. Sistemler şu an kurulu değil test edemiyorum.

Nasıl ya benim cihazım kaldıramamıştı 1000MBPS hızı. SQM'i aktifkeştirip hız değerlerini ne olarak giriyorsunuz? Fotoğraf paylaşma şansınız var mıdır?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…