Aşkından derde düştüğüm anakartım ASUS PRIME B650M-A II, bu gece beni güzelce trolleyerek internetsiz bir şekilde açılış yaptı.
Senaryo şöyle gelişti. Bilgisayarı açtım Aygıt Yöneticisi'nde ağ bağdaştırıcısı yok, sadece Microsoft'un sanal debug adaptörü el sallıyor. Portun yeşil LED'i cayır cayır yanıyor ama Windows ben görmüyorum diyor.
Event Viewer’a baktım: Disconnected – Reason: NIC Compliance. Yani kart uyku protokolünü beğenmemiş, köşeye çekilmiş.
Nasıl çözdüm?
- BIOS’ta Realtek LAN ayarı açık, sorun yok.
- En güncel Realtek sürücüsünü USB'den defalarca yükledim, nafile.
- Son çare olarak kasanın fişini çektim, 10 dakika bütün elektriği boşalttım ve bir anda mucize yaşandı, Ethernet geri geldi.
Kalıcı çözüm için Aygıt Yöneticisi'ndeki "Güç Yönetimi" sekmesinde "Bilgisayar bu aygıtı kapatıp güç tasarrufu yapabilir" kutusunu kaldırdım.
Şimdi daha yeni yeni kendine geldi. Microsoft'un hiçbir ürününe güvenilmemesi gerektiğini bir kere daha öğrenmiş oldum. Yüzlerce yol deneyen arkadaşlar lütfen önce bunu deneyin sonra BIOS pilini çıkarıp 5 dakika bekleyip tekrar takın. Olmuyorsa da olmuyordur o noktada yeter artık diyerek USB Ethernet dönüştürücüsü alın geçin.