Rehber Asus ProArt x870E-creator Sarı ışık (DRAM) problemi

OpYaN

Çalışkan
Arkadaşlar öncelikle merhaba,
ASUS serisi anakartların bir türlü çözülemediği sarı ışık hatası problemi için rehber niteliğinde bir yazı yazmak istedim. İsviçre'deki homelab ofisimizde kullandığımız ASUS sistemlerin değişik zamanlarda neredeyse hepsinde aldığımız ve içinden çıkamadığımız bu sorun nihayetinde çözüme kavuşamadı. Konu çözüm arayanlar için burada sonlanıyor. Bundan sonra yazacaklarım yaptıklarımızla ilgili.

Kendi imkanlarımız dahilinde 670 serisinden başlayarak x870e serisinde de aynı sorunları yaşamamız nedeniyle bu yazıyı bu platforma yazmak istedim. Daha önce de 670 serisinde benzer sorunlar yaşamıştık, sonrasında x870e serisiyle birlikte 9950x işlemcilere geçiş yaptık. Sistem ilk kurulumda açılması gereğinden fazla uzun sürdü yaklaşık 20dk kadar. Anakartın güncel RAM listesinden faydalanarak ürünlerimizi sipariş ettik ve buna rağmen yine de sistemin ilk açılışı çok fazla uzun sürdü sonrasında sistemi kurup çalıştırıp işletim sistemlerimizi kurmamıza rağmen sistem yine ilk açılışta 2-4 dakika arasında BIOS ekranı geliyordu. 4 Slot x 32 GB RAM kullanıyorduk. RAM'leri 64 GB'yye düşürdüğümüzde sistem açılış hızı normale döndü fakat bizim istediğimiz şey yapabiliyorsak 128 veya 192 GB RAM'le çalıştırmak ne yazık ki ne yaptıysak başarılı olamadık.

Neyse gelelim sorunumuza, gel zaman git zaman 64 GB RAM ile çalışan sistemimiz nihayetinde o beklediğimiz sarı ışık hatasını verdi. Garanti kapsamında iletişime geçtiğimizde bize direkt olarak para iadesi geçtiler. Buradan anladığımız kadarıyla kendileri de konuya hakim. internetten yaptığımız araştırmalar neticesinde bu sorunu yaşayan birçok kişi olduğunu gördük. Aklınıza gelebilecek her türlü denemeyi yaptık USB'den flash BIOS yapmak, anakartın pilini çıkartmak, 4 RAM'i tek tek her slotta deneyerek başlatmak, farklı marka model RAM ile denemek, power supply değiştirmek. işlemciyi söküp bağlantıları kontrol etmek. sonuç olarak anakartlarımızı iade ettik. şimdi MSI x870e serisi anakartları sipariş geçip deneyeceğiz. Eğer sizin öneriniz var ise (Farklı marka model.) değerlendirebiliriz.

Teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…