ASUS ROG STRIX OLED XG27AQDMG monitörde çizgiler çıkıyor

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Chocpers
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 4
  • Görüntüleme Görüntüleme 239

Chocpers

Çalışkan
Yer
İzmir
Merhaba,

ASUS ROG STRIX OLED XG27AQDMG monitör ve Galax 4070 Super kullanıyorum. Resimde görüldüğü üzere dün ekranımda çizgiler çıktı. Monitör kaynaklı olduğunu düşündüm, piksel temizleme yaptım geçmedi. Monitörü fabrika ayarlarına sıfırladım yine geçmedi.

Monitörden şüphelendiğim için bilgisayara reset atmadım, monitör için ASUS sitesinden teknik servis için başvuru yaptım. Ancak bilgisayarı bugün açtığımda çizgilerin kaybolduğunu gördüm. Sizce neyden kaynaklı olabilir? Neye karşı önlem almalıyım? İlk defa başıma geldi.

- Bağlantıları Kontrol Et: Monitörün bilgisayara bağlandığı kabloları (HDMI, DisplayPort vb.) kontrol edin. Kabloların sağlam bir şekilde bağlı olduğundan emin olun. Gerekirse kabloları değiştirin.

- Farklı Giriş Deneyin: Monitörü farklı bir giriş portuna bağlamayı deneyin. Örneğin, HDMI yerine DisplayPort kullanabilirsiniz.

- Başka Bir Bilgisayarda Deneyin: Monitörü başka bir bilgisayara bağlayarak sorunun monitörden mi yoksa bilgisayardan mı kaynaklandığını test edin.

- Ekran Kartı ve Sürücü Güncellemeleri: Ekran kartının sürücülerinin güncel olup olmadığını kontrol edin. Gerekirse güncelleyin. Bilgisayarınızın işletim sistemini de güncel tutun.

- Isı ve Güç Sorunları: Monitörün yeterli havalandırmaya sahip olduğundan emin olun. Aşırı ısınma bu tür sorunları tetikleyebilir. Ayrıca, güç kaynağını kontrol edin.

- Fabrika Ayarları: Monitörü tekrar fabrika ayarlarına sıfırlayın ancak diğer ayarları da gözden geçirin; bazı ayarlar görüntü üzerindeki etkiler yaratabilir.

- Geçmiş Sorun: Eğer sorun geri gelirse, monitörün kendisinde bir arıza olabileceğini düşünmelisiniz ve ASUS teknik servisiyle iletişimi sürdürmelisiniz.

- Yedekleme ve Güvenceler: Önemli verilerinizi yedeklendiğinizden emin olun ve monitörün garanti süresini kontrol edin. Gerekirse bir uzmandan yardım alın.

Sorun devam ederse daha fazla bilgi ve detay için ASUS destek ile iletişime geçmek iyi bir fikir olabilir.

Firmware sürümü güncel mi monitörde?
Evet güncel, ancak garip bir şekilde bu başlığı açtığım günün ertesi günü pc'yi açtığımda sorun kayboldu. O günden beri tekrar ortaya çıkmadı, farklı farklı senaryolarda test ettim ancak yinede yapmadı. Monitörü günde ortalama 8-10 saat kullanıyorum ve her gün başı ve sonu piksel temizlemesini yapıyorum. Ekran kartımdan şüphelenmeye başladım ancak emin olamadım testlerde sorunsuz çıkıyor. Şuanlık gözlemlemeye devam ediyorum bir sorunla karşılaşınca bu başlığın altına eklerim.

Ekranda dediğin çizgiler pek anlaşılmıyor sanki ama al bak bizimkisi 27" 1440p 180Hz IPS Asus daha iki yıllık monitör bu halde (ss görseli). Konusunu da açtım buraya.

Senin ekrandaki sorun tüm ekran yüzeyini kaplamıyor sanki o kadar dert edilecek bişeye benzemiyor tabii ileride artabilir de. Benim ise monitörün durumu son iki gündür daha vahim.

Test amaçlı öneri: PC kasası kapalı dursun, monitörün sadece elektirik fişi takılı olsun ve kendi üstündeki tuşundan da kapat. Ekran kartı kablosunu kasadan/monitörden sök ve monitörü sadece üstündeki on/off tuşundan aç bak, çizgi hala varsa burada sorun monitörde çizgi yoksa sorun kasada kablosunda ekran kartında olabilir diye bir tahmin yürütebiliriz.

Bana da ya servis yada en az 12 ay taksitle yine aynı 27" 1440p 180Hz IPS monitör yolu gözüktü alabilirsem. Bu sefer ASUS ROG değil de TUF Gaming monitör düşünüyorum gerçi MSI LG BanQ Acer ViewSonic de olabilir.

Bir de bilen birisi vardır diye sormak istiyorum: (Win11 görev çubuğunda) "Nvidia Ayarları" yerinde Nv'nın kendi içinde ekran kartına yıllardır her daim "Veriyolu: PCIExpress 4.0" yazardı, dünkü en yeni son Nv driver sonrası "Veriyolu: Bilinmeyen Veriyolu" yazıyor bu nedendir? Acaba DDU ile temiz kurulum yapsam bu geçer mi?

Dosya Ekleri

• 20251017_081644.webp
    5,8 MB · Görüntüleme: 32
Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…