ASUS ROG STRIX X870E-E değerlendirmesi

argent4380

Çalışkan
Yeni topladığım Ryzen 9 9950X3D sistemimin merkezine, Strix ailesinin zirvesi olan ROG Strix X870E-E Gaming WiFi modelini konumlandırdım. Yaklaşık dört aydır kullandığım bu ekosistemin hem performans hem de bağlantı teknolojileri tarafındaki deneyimlerimi detaylıca aktarmak istiyorum.

Montaj Deneyimi ve Tasarım: Kurulum aşamasında yaşadığım bir zorluğu belirtmeden geçemeyeceğim. Anakartın ortasında, en sol tarafta bulunan vida deliğini çevreleyen "O" şeklindeki tasarım, montaj esnasında ciddi bir uğraş gerektiriyor. O bölgedeki dar alan nedeniyle vidayı yuvaya oturtmaya çalışırken yaklaşık iki saat vakit kaybettim. Bu seviyedeki bir kartta montaj kolaylığının daha fazla önemsenmesini beklerdim.

Bağlantı Portları ve Hız Canavarı Arka Panel: Anakartın arka paneli tam bir bağlantı istasyonu gibi. 9 adet USB-A 10Gbps portuyla tüm çevre birimlerimi en yüksek hızda kullanabiliyorum. Ayrıca 2 adet 40Gbps destekli Type-C portu, harici disklerde ve görüntü aktarımında inanılmaz bir performans sunuyor. Ön panel için sunulan 20Gbps Type-C çıkışının 30W hızlı şarj desteğiyle gelmesi ise günlük kullanımda büyük kolaylık sağlıyor. Bunlara ek olarak 10Gbps Type-C, HDMI çıkışı ve 5G LAN portuyla ağ hızı ile görüntü aktarımı tarafında hiçbir darboğaz yaşamıyorsunuz.

Ses Mimarisinde Stüdyo Kalitesi: Ses tarafında kullanılan ROG SupremeFX ALC4080 kodek ve Savitech SV3H712 amplifikatör birleşimi, harici bir ses kartına olan ihtiyacı tamamen ortadan kaldırıyor. Dolby Atmos® desteğiyle birleşen bu mimari, oyunlarda muazzam bir çevresel ses deneyimi sunarken müzik dinlerken en ince detayları bile duymanıza olanak tanıyor.

M.2 ve PCIe Hattı Hakkında Teknik Uyarı: Anakart üzerindeki 5 adet M.2 yuvasından 3 tanesi PCIe 5.0 destekli olsa da kritik bir detay mevcut: M.2_2 ve M.2_3 yuvalarını doldurduğunuzda, ana ekran kartı yuvasının (PCIe 5.0 x16) hızı x8’e düşüyor. Ekran kartından tam performans almak isteyenlerin bu paylaşımı dikkate alarak kurulum yapması şarttır.

Eleştiri ve Sonuç: Amiral gemisi seviyesindeki bu kartta beni şaşırtan tek eksiklik, kasanın ön paneli için sadece bir adet Type-C konnektörü bulunmasıdır. ROG Hyperion gibi çift Type-C girişli kasalarda bir portun işlevsiz kalması bu segmente pek yakışmamış. Yine de 18+2+2 fazlı VRM yapısı, WiFi 7 desteği ve sunduğu saf güçle ROG Strix X870E-E, piyasadaki en kararlı X870E çözümlerinden biridir.

Ekran kartının hattını paylaşması tam bir rezillik bu arada.

X870E Extreme ya da Dark Hero alsan da ASUS cimriliğinden kurtulamazsın.

ASUS alacaksan M.2_1 slotuna 8 TB 9100 Pro takman lazım. Diğer slotlar boş olursa daha iyi olur. M.2_2 en azından... Diğer 3-4 tanesini en azından çipsete bağlamışlar. ASUS mühendislerini tebrik etmek lazım.

Hem yazılım hem donanım dört dörtlük olanı bilerek piyasaya çıkartmıyorlar sanırım. Diğer marka modelleri kim alacak öyle olsa.

Küçük Bir Teknik Düzeltme:Kasa önü için anakart üzerinde 1 adet 20Gbps Type-C header ve toplamda 4 adet USB-A portunu destekleyen 2 adet 5Gbps USB-A header bulunuyor; ancak 30W hızlı şarj desteği kasanın ön panelinde değil, arka paneldeki 20Gbps hız sunan Type-C portunda yer almaktadır.

Son düzenleme:
Öncelikle aynı kartı kullanıyorum.
Montaj kesinlikle kolay.
MediaTek Wi-Fi 7 alıcısı çöp. (Yerine İntel Wi-Fİ adaptörü taktım)
Sesten bahsetmişsiniz, ses ayarı armour createden ve hiç bir yerden ses ayarı yapılamıyor o da çöp.
2 Adet M.2 SSD takınca x16 modunda çalıyor. 1 adet M_1 ve M_3 veya M_4 slotuna takarsanız 8x'e düşmüyor.

Yorumunuz için teşekkür ederim. PCIe hattı meselesinde aslında aynı noktadayız; ben M.2_2 ve M.2_3 slotlarını kullananlar için hattın x8’e düştüğü uyarısını teknik bir ikaz olarak eklemiştim. M.2_1 ve çipset slotları üzerinden x16 hızını koruma tavsiyeniz, kurulum yapacak arkadaşlar için güzel bir ek bilgi olmuş.

Montaj konusuna gelirsek; kullandığım ROG Hyperion kasada o orta soldaki vidanın olduğu kısım dümdüz bir metal değil, içeriye doğru '/' şeklinde bir kavisle geliyor. Kasanın o bölgesindeki bu metal kavisi nedeniyle vidayı ve deliği göremiyorsunuz. Bu durum, anakart üzerindeki o meşhur 'O' şeklindeki vida deliğiyle birleşince vidayı yuvaya oturtmak tam bir işkenceye dönüşüyor. Görüş açısının kapalı olması ve tasarımın bu şekilde çakışması işi her türlü daha da zorlaştırıyor.

Ses ayarı konusuna gelirsek; bu kartta ses kontrolleri Armour Crate üzerinden değil, sadece Realtek Audio Console üzerinden yapılıyor. Ben bu panel üzerinden tüm detaylı ayarlarımı sorunsuz bir şekilde yönetebiliyorum. Eğer sende bu panel açılmıyorsa sürücü kurulumunda bir hata vardır; bende ses mimarisi gayet akıcı durumda. Wi-Fi tarafında da şu ana kadar ne bir kopma ne de hız düşmesi yaşadım, MediaTek alıcı bende gayet stabil çalışıyor. Keyifli forumlar.

2.4Ghz denediniz mi Wi-Fi için? İsterseniz bir deneyin, hız testi yapın ondan sonra bana yazar mısınız sonucu

2.4Ghz denediniz mi Wi-Fi için? İsterseniz bir deneyin, hız testi yapın ondan sonra bana yazar mısınız sonucu
Dostum, Wi-Fi 7 destekli, 6 GHz bandında çalışan bir kartla 2.4 GHz hız testi sorman gerçekten ilginç bir yaklaşım olmuş. 2.4 GHz dediğin bant artık akıllı ampullerin, tartıların falan bağlandığı, sinyal kirliliğinin tavan yaptığı bir yer. Bu sistemin hakkı 5 GHz veya 6 GHz bantlarıdır.

Benim sistemde MediaTek alıcı bu üst bantlarda router limitlerini sonuna kadar zorluyor, ne bir kopma ne de bir gecikme var. 2.4 GHz'de hızın düşük çıkması bir sorun değil, o frekansın 20 yıl önceden kalan limitidir. Senin için o antik frekansta da bir test yaptım, sonuç olması gerektiği gibi stabil ama hız tabii ki 6 GHz'in yanına bile yaklaşamaz. Yani kartta veya sürücüde bir sıkıntı yok, her şey olması gerektiği gibi tıkır tıkır. Sen de bir an önce modern bantlara geçiş yap, bu kartın tadı orada çıkıyor.

Bunun haricinde, 9950X ve Hynix RAM'ler ile sınırları zorlamayı denediniz mi? Çünkü bu tarz tepe model kartlarda sınırları zorlarsanız ancak o zaman tadı farklı oluyor. ZenTimings paylaşıp ayrı bir optimizasyon konusu açmanızı tavsiye ederim.

6 Mbit hızı geçmiyor sende kaç çıktı? Bende 4.5G modem var mesela ama 2.4Ghz destekliyor?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…