İlk olarak fiyatları ile başlayalım.

750W olanı görmeyin bile en ucuzu 4000 TL. Konuşmaya gerek yok, alınmaz. Şimdi hikayesini öğrenelim biraz:

1724362578936.webp

"Askeri sınıf sertifika"(?) Tüm kritik kapasitörler... Gelin bakalım ne kadar "askeri" sınıflarmış.

1724362642824.webp

TUF 550W'nin iç yapısı bu. Bana çok tanıdık geldi:

1724363060368.webp

Zamanının ünlü modellerinden Corsair CX450'nin iç yapısı. Tanıdık gelmesinin sebebi iki modelin de Great Wall'ın GW platformunu kullanıyor oluşu. "Askeri" sınıf bileşenlerden oluştuğunu iddia ediyorsa, CX450'de kullanılan PCB'ye göre bir gelişme görmeliyiz. Ancak tam tersi...

1724363275025.webp

1724363368928.webp

Bu gördüğünüz CX450, kapasitörleri genel olarak kaliteli. Bulk kapasitörü tek başına serisinden de kalitesini belli ediyor zaten.

1724363665421.webp

1724363521919.webp

Ne? 2x no info mu? Hani askeri sınıf bileşenlerdi bunlar, ne idüğü belli bile değil? Bulk kapasitöründeki bariz kalite düşüşünü görmek zaten tek başına bu ünitenin akıbetini bizlere gösteriyor. Lelon kapasitörler kesinlikle güvenilmez değillerdir, sadece kalitedeki düşüşü görmenizi istiyorum. Yoksa ünitenin bulunduğu fiyat bandında göre kullanımında bir sakınca yoktur. En bariz örnek Gigabyte UD-GM serisi.

İncelemeyi yapan Aris'in yorumları da iç açıcı değil bu konuda. Kendisi de kapasitörlerdeki bariz kalite düşüşünden epey şikayetçi. Teoride tier 1'den direkt tier 4'e düşüş demek. Buna rağmen performans testlerinde gayet iyi bir tablo ortaya koyuyor. Bronze güç kaynakları içerisinde top 5'e oynayan bir model. Şikayetçi olmasının en temel sebebi de güç kaynağının ömrü, zira tek başına performans testlerinde iyi olması, ömrünün uzun olacağı anlamına gelmiyor. Aynı şekilde tek başına iç yapının iyi olması da bir anlam ifade etmiyor. İç yapı ve performans bir arada ele alınmalıdır. Detaylı performans testlerine girmiyorum, şimdi beni çıldırtan asıl yere geleyim:

1724364226663.webp

: D ? Arkadaşlar bu ünite group regulated falan değil yanlış anlaşılmasın. Baya baya DC-DC kartlı bağımsız düzenleme. En kötü ihtimalle 12V kanalından 645W+ verebilmesi gerekiyordu. Ben daha önce çok çok çok nadir bağımsız düzenleme olan bir güç kaynağında bu derece bir 12V kaybı görmüştüm. 38W kayıp ne demek? İç yapıdaki kalite kırpmaları ve 12V kanalındaki bu kayıp direkt olarak "alma beni, 550W olanını al" diyor. Biz de dediği gibi yapalım o halde.

TUF-650B, 550W modeli ile canımızı yeterince sıkmış olmana rağmen iyi performansının hatırına alınabilir statüsüne erişiyorsun. Ancak senin hiç şansın yok... Sonuç olarak TUF-650B ve en başında fiyatından ötürü bahsettiğimiz TUF-750B:

1724364617977.webp

TUF-550B ise fiyatına göre alınabilecek bir güç kaynağı, 2300 TL pahalı ama, 2000'in altına düşmesini bekleyin. Hadi iyi geceler.

Çok güzel bir konu olmuş hocam. Ellerinize sağlık.
NZXT Psu değerlendirmenizi de bekliyorum.
C750 Bronze ve Gold farkları ve diğer C serisi PSU'ların kalitesi hakkında yorumunuzu merak ediyorum. https://www.akakce.com/power-supply/en-ucuz-nzxt-c750-bronze-pa-7b2bb-eu-750-w-fiyati,497907697.html

Teşekkürler. NZXT C serileri hakkında aslında epey konuşmuştuk, yani ayrı bir konu açmamıştım elbette ama konular içerisinde bahsi çok geçti. Yine de aklımda bulunduracağım.

NZXT PSU değerlendirmenizi de bekliyorum.

Sizde var mı? Varsa hangi modeli?

Teşekkürler. NZXT C serileri hakkında aslında epey konuşmuştuk, yani ayrı bir konu açmamıştım elbette ama konular içerisinde bahsi çok geçti. Yine de aklımda bulunduracağım.

Sizde var mı? Varsa hangi modeli?
C750 Gold kullanıyorum. Bir anlık gazla İtopya mağazasından bozuk PSU'mun yerine almıştım. 2 senedir kullanıyorum.