Venus94

Çalışkan
Birkaç ay kadar önce ASUS TUF gaming VG27AQML1A monitör almıştım bugün monitöre Windows bilgisayarım, MacBook Air ve PlayStation 5'i sırasıyla bağlayınca bir fark fark ettim Windows monitörü 2K çözünürlükte görürken, MacBook daha yüksek çözünürlüklerde (sanırım 5k), PlayStation 5 ise 4K olarak görüyor bu tam olarak ne ifade ediyor ve hangisi gerçek biraz kafa karıştırdı. Monitörü online aldığım için acaba yanlış ürün olabilir mi diye kontrol ettim fakat monitörün OSD menüsünde de doğru model gözüküyor.

Edit: MacOS da en yüksek çözünürlüğü seçince de görüntü geliyor, ama scaling olmadığı için sanırım yazılar okunmayacak kadar küçük oluyor, PS5'de de oyunlar açılıyor.

Macbook_ayarlar.webp
Ps5Ayarlar.webp
windows_ayarlar.webp

Son düzenleme:
Birkaç ay kadar önce ASUS TUF gaming VG27AQML1A monitör almıştım bugün monitöre Windows bilgisayarım, MacBook Air ve PlayStation 5'i sırasıyla bağlayınca bir fark fark ettim Windows monitörü 2K çözünürlükte görürken, MacBook daha yüksek çözünürlüklerde (sanırım 5k), PlayStation 5 ise 4K olarak görüyor bu tam olarak ne ifade ediyor ve hangisi gerçek biraz kafa karıştırdı. Monitörü online aldığım için acaba yanlış ürün olabilir mi diye kontrol ettim fakat monitörün OSD menüsünde de doğru model gözüküyor.

Edit: MacOS da en yüksek çözünürlüğü seçince de görüntü geliyor, ama scaling olmadığı için sanırım yazılar okunmayacak kadar küçük oluyor, PS5'de de oyunlar açılıyor.

Eki Görüntüle 176392Eki Görüntüle 176393Eki Görüntüle 176394
Sorununuzun çözümüne yönelik aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:

1. Bağlantı Türünü Kontrol Edin:
- Monitörün bağlantı türünü (HDMI, DisplayPort) kontrol edin. Her iki bağlantı türü de farklı maksimum çözünürlük desteği sunabilir. Örneğin, HDMI 2.0 ile 4K 60Hz desteklenirken HDMI 2.1 ile 4K 120Hz veya 8K çözünürlük desteklenir.

2. Aygıt Ayarlarını Gözden Geçirin:
- Windows bilgisayarda, aygıtın ekran çözünürlüğünü kontrol edin. Sağ tıklayarak "Ekran ayarları"na gidin ve monitörünüzü seçin, ardından uygun çözünürlüğü (2560x1440 gibi) seçin.
- MacBook'ta, sistem ayarlarından maksimum çözünürlüğü seçtiğinizde, metinlerin küçük görünmesi, "ölçeklendirmenin" kapalı olmasından kaynaklanır. "Ölçeklendirme" seçeneğini etkinleştirerek metni daha okunabilir hale getirebilirsiniz.

3. Oyun Konsolu Ayarları:
- PlayStation 5’in ayarlarında, "Ekran Ayarları" menüsünden görüntü ayarlarınızı kontrol edin. 4K çözünürlüğü ve HDR'i etkinleştirin.

4. Monitör Ayarlarını Yapılandırın:
- Monitörünüzün OSD (Ekran Üstü Menü) ayarlarını kontrol edin. "Görüntü" veya "Çözünürlük" sekmesinde doğru ayarların yapıldığından emin olun.

5. Kabloları Kontrol Edin:
- Kullanılan kablonun yüksek çözünürlük desteklediğinden (örneğin, doğru HDMI veya DisplayPort versiyonu) emin olun. Eski veya düşük kaliteli kablolar potansiyel sorunlara yol açabilir.

6. Sürücü Güncellemelerini Kontrol Edin:
- Hem Windows hem de Mac için grafik kartı sürücülerinin güncel olup olmadığını kontrol edin ve gerekirse güncelleyiniz.

7. Farklı Portları Deneyin:
- Eğer monitörde birden fazla bağlantı noktası varsa, başka bir portu deneyin. Bu bazen bağlantı sorunlarını çözebilir.

8. Aygıt Geri Bildirimini Takip Edin:
- Herhangi bir ayar değişikliği yaptıktan sonra her aygıtta hangi çözünürlüğü desteklediğini kontrol edin.

Bu adımları uyguladıktan sonra sorun devam ederse, monitörle ilgili daha fazla teknik bilgiye ihtiyaç duyulabilir; örneğin, monitörün desteklediği maksimum çözünürlük veya güncel yazılım sürümü hakkında detaylar.