ASUS X515DA laptopta yüksek ısı sorunu ve yetersiz soğutma sistemi

Taha1

Çalışkan
Cihaz
Asus X515
Merhaba arkadaşlar,

2022 yılında Asus marka X515DA model bir laptop aldım. Gündelik işlerimi halletmek ve bazı giriş seviye oyunları oynamak amacıyla tercih etmiştim. Ancak o günden bu yana ısınma sorununu bir türlü çözemedim. Sıcaklık değerleri 85-90 derece arasında seyrediyor ve bu seviyenin altına inmedi.

8 GB RAM eklemek için cihazı açtığımda ise oldukça şaşırdım. Ne kadar giriş seviyesi bir laptop olsa da içinde Ryzen 3 3250U işlemci bulunuyor ve aşırı ısınıyor. Cihazın içini açtığımda gördüğüm manzara sonrası Asus'u arayıp durumu bildirdim. Gönderin, termal macun değişimi yapalım dediler. Ancak sorunun termal macundan kaynaklanmadığını düşündüğüm için göndermedim.

Sonrasında MX-4 ve MX-6 gibi kaliteli termal macunlar denedim, inanır mısınız 1 derece bile fark etmedi. Bu laptopta bakır blok bile yok. Fan koymuşlar ama işlemciyle arasında ciddi mesafe var. Fanı turbo modda çalıştırmak istiyorum fakat BIOS buna izin vermiyor.

25 watt’a kadar çıkabilen işlemci, yüksek sıcaklık nedeniyle sadece 12-13 watt ile çalışıyor. Şaka gibi... Altına laptop soğutucu da aldım ama kapağında hava girişi harici soğutma deliği yok (görsel ekledim). Soğutucu da işe yaramadı.

Tüm bu sorunları belirterek Asus'a mühendislik hatalarını içeren bir e-posta gönderdim fakat oradan da bir sonuç çıkmadı. Garanti süresi dolmuş olsa da, bu mühendislik hatalarını belirterek Tüketici Hakem Heyeti'ne başvurmayı düşünüyorum.

Sizce bu laptopu başka nasıl soğutabilirim?

Son düzenleyen: Moderatör:
İşlemciye pasif soğutma uygulamışlar ek olarak soldan sağa hava akışı için bir fan koymuşlar, bu hata değil maliyet yüzünden öyle tercih edilmiştir.

Fanın içi kirlenmiş hava çıkan kısımda tıkanmış olabilir, sadece oraları temizleyebilirsiniz, ayrıca MX4 ve 6 laptop için uygun macunlar değil, kısa sürede pumpout yapar.

İşlemciye pasif soğutma uygulamışlar ek olarak soldan sağa hava akışı için bir fan koymuşlar, bu hata değil maliyet yüzünden öyle tercih edilmiştir.
görsel fan temizlenmeden çekilmiştir. maliyet nedeniyle öyle yapsalar bile 90 derecenin altına inmeyen bir laptopu onaylayıp, satamazlar. Birde bir bakır parçası koyup fanı düzgün bir yere koymak mı maliyetten düşmek oluyor?

Son düzenleme:
Bu ne ya? Laptobu resmen eksik yapmışlar.

Evet öyle oluyor, bakır bloğa bağlanmış alüminyum kollar, fanın önüne yerleştirilmiş bakır ızgara yerine böyle pasif bir soğutma sistemi uygulamışlar, ayrıca 90 derece laptoplar için sorun yaratacak bir sıcaklık olarak kabul görmüyor.

İşlemci sınır değeri 95 derece zaten kendim onu yazılımla 100 dereceye çıkardım bu seferde 100 dereceye çıkıp durmadan sıcaklığı düşürmek için drop atıyor, mause imlecini bile birkaç saniyeliğine kastırıyor. nasıl normal oluyor?

Ben ilgili firmanın yetkilisi veya fanı falan değilim, firmayı savunuyormuşum gibi tavır sergiliyorsunuz, size maliyet düşürmek için pasif bir soğutma kullanıldığını, ucuz cihazlarda bu tarz kısıtlamaların olabilidiğini anlatıyorum.

Bir şey ucuzsa vardır bir eksikliği.

Mesela bir farklı modelinde ızgaraları olan soğutmayı kullanmışlar, sizdeki cihazda Izgara yeri de var.

Son düzenleme:

Ben size sorunu anlatmaya çalışıyorum, size değil yetkili firmaya kızıyorum, yanlış anlamayın. Görseldeki bakır blok Intel işlemcisi ile uyumlu. AMD işlemciye pasif bir soğutma konulmuş o yüzden internetten de temin edemiyorum. O bakır bloğunda aslında işe yaradığını düşünmüyorum fan nerede bakır bloğun ızgarası nerede yine tamamen saçma tasarım. En son alt kapağı söküp altına laptop soğutucu ile destek yapacağım bu da riskli bir işlem maalesef.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…