Çözüldü ASUS X541UJ Linux dağıtımlarında çöküyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

ARDACD

Yetkin
Selam. Geçenlerde bilgisayar değiştirdim ve ASUS X541uj modelini gayet iyi bir fiyata elde ettim. Bu bilgisayara dualboot olarak Linux kurmak istiyorum ama her seferinde çöküyor yani işlem yapmayı kesiyor ve donuyor.

Windows 11'de hiçbir sorun olmadan çalışıyor ama denediğim bütün Linux dağıtımlarında çökme yaşanıyor. Denediğim Linux dağıtımları;

• Ubuntu 18.04
  • Linux Mint.
  • Zorin OS.
  • Pop!_OS
  • BlissOS.
Bu saydığım linux/android dağıtımlarının tamamında başta çalışıp sonra çok geçmeden çökme yaşanıyor ve fan aşırı fazla ses çıkarmaya başlıyor. Bilgisayarımın donanımı;

• Intel Core i5 7200U.
  • NVIDIA GeForce 920M.
  • 4 GB DDR4 RAM.
  • 256 GB SSD.
İnternetten araştırdığımda BIOS ile alakalı olduğunu düşünmeye başladım ama BIOS'ta pek bir ayar bulunmamakta. Ben bu sorunu nasıl çözeceğim?

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Garuda gibi kapalı kaynak sürücü ile önyükleme yapabilen bir distro ile denesek mantıken darboğaz yapmaması gerekmiyor mu?
Iki gozum hocam, goruntu tek basina harici GPUdan akmaz bu cihazlarda. Ya ACPI suruculeri ya da NVIDIA suruculeri bunun sebebi. WIndowsda saglam makine Linux ustunde mi bozuluyor?

O kisim atik fakat cozum dogru, guncel dagitima gecirmeyle.
Hocam Windows da en fazla masaüstü ortamı tümleşik GPU da çalışıyordur. Oyuna girince NVIDIA kullanıyor. Nasıl ayarlı onu bilmiyorum. Bence ısınma yapıyor tümleşik gpu. CPU ve Tümleşik GPU soğutcan küçük soğutucu blok var. Hava soğutması yok. CPU + iGPU yük binince belli ki kaldırmıyor.

Hocam peki Allah rizasi icin, nasil Garuda uzerinde calisti?

Oyun için nvidia kulkanacaksa diğer işlemler için intel Vs kullanmak zorunda, sorun olacaksa Windows üzerinde de olur garanti yolu gözükürdü. Garuda da çalışmasının tek nednei kapalı sürücüler, açık sürücüler göre daha iyi iletişim sağlamasıdır.

Hocam zaten işlemcide bir sorun var gibi bazen bir cızırtı çıkarıp geri susuyor bazen sürekli cızırdıyor bu cızırtıyı en çok bir oyun veya uygulama çalıştırırken duyuyorum umarım başıma sorun çıkmaz.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…