Atarax: Uykusuzluk için kullanılan bir ilaç

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan The Dungeon Master
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 2
  • Görüntüleme Görüntüleme 296
Makaleler
82
1720443851620.webp

Bu yazı bir ilaç tavsiye konusu değildir. Sadece böyle bir ilacın varlığından haber etmek istedim ve uykusuzluk sorunu varsa en iyi ihtimalle aile hekimine gidip bilgi alabilirsiniz.

Atarax, hidroksizin etken maddeli antihistaminik grubundan bir ilaçtır.

Birincil görevi antihistaminik yani alerji, kaşıntı için kullanılan bu ilaç, uykusuzluk yaşayanlar için de kullanılabilmektedir. Uykusuzluk için kullanılsa da anksiyete giderici ilaç olarak da kullanılmakta.

Atarax, merkezi sinir sistemindeki histamin reseptörlerini bloke ederek çalışır.

Bağışıklık, alerjen tepkisi, uyku düzenleme, nöron iletimi gibi görevleri olan histamin reseptörleri bloke olduğunda yatıştırıcı, sakinleştirici bir etki yaratmaktadır.

Psikiyatri doktorları uykusuzluk sorunu yaşayanlar için genelde Redepra (mirtazapin) veya Ketya XR (ketiapin) türü ilaçlar yazarlar. Kaynak ise benim (xD); 3 yıldır psikiyatri ile haşır neşir olduğumdan artık piyasadaki çoğu ilacı tanıyorum. :D

Neyse!

Bu bahsettiğim ilaçlar ağır olduğu için, çocuk psikiyatri doktorları tarafından genelde Atarax yazılır. Yani çevremde bunu gördüm ve bizzat çocuk psikiyatriye giderken bana da doktor uykusuzluk sorunum için Atarax yazmıştı.

Doktorlara danışmak en iyisi olsa da Atarax reçetesiz de satılmakta. Ben kendimce tabiri caizse uyku hapının Parol'u diyorum. Çünkü reçetesiz satılmakta ve öyle aman aman bir ilaç değil -ki çocuk psikiyatri tarafından yazılan fix bir ilaç uykusuzluk için.

Aile hekimi de yazabilir, illa psikiyatri gerekmez.

Genel kullanımı yatış saatinden 1 saat önce almak.

Bu yazıyı belki aranızda ciddi uyku sorunları olan vardır diye yazıyorum. Hani eğer cidden uykusuzluk çekiyorsanız en iyi ihtimalle sağlık ocağına gidip doktorunuza ilacı sorabilirsiniz.

Benim doktordan istedim, sorgulamadan yazdı.

Uykusuzluk çekmiyorum ama bazen öyle bir sıkıntı oluyor ki bir türlü uykuya geçemiyorum. Madem reçetesiz satılıyor. Uykuya geçemediğim gecelerde 1 tane atar uyurum. Teşekkürler.

Yeni konular

Geri
Yukarı Alt