13826

Çalışkan
Not: Baştan sona kadar atlamadan okuyun. Ara ara güncelleme yaparım. Bu konuda Atatürk'ün soy ağacına ve Türklük ile ilgili söylediği sözleri alıntıladım, Atatürk'ün tarihe ilgisi çok büyük. Türklüğünü çok savunur ve araştırmacı biri ama tüm sözlerini yazamadım çok fazla Türklüğünü savunur ve araştırırdı. Bazı alıntıların kaynakları yanlış veya sözleri yanlış eksik yazma ihtimalim olabilir.

1754762692234.webp

Mustafa Kemal Atatürk'ün baba soyu Konya/Karaman'dan göçürülerek Makedonya'ya yerleştirilen "Kızıl Oğuz" yahut Rumeli'deki isimleriyle "Kocacık" Yörüklerine dayanmaktadır. Bugünkü Makedonya Cumhuriyeti'nin Debre (Debar) şehrine bağlı Merkez Jupa Beldesi'nin Kocacık Köyü Atatürk'ün dedesinin köyüdür ve Türkler tarafından 1448 yılında fethinden sonra buraya çoğunlukla Kızıl Oğuz/Kocacık Yörükleri/Türkmenleri yerleştirilmiştir. Kocacık'ta günümüzde yaşayan Türkler de bu bilgileri anlatmakta, "atalarının Konya/Karaman civarından geldiklerini" söylemektedirler. Osmanlı Devleti döneminde Manastır Vilayeti'ne bağlı Debre-i Bala Sancağı'nın Kocacık Nahiyesi (Köyü)'ne yerleşen aile takriben 1830'larda Selanik'e göçmüştür. Atatürk'ün babası Ali Rıza Efendi takriben 1841'de Selanik'te dünyaya gelmiştir.

Makbule Hanım, E. B. Şapolyo'nun sorduğu ""babanız nerelidir?" sorusuna şu cevabı vermiştir: "Babam Ali Rıza Efendi yerli olarak Selaniklidir. Kendileri Yörük sülalesindendir. Annem her zaman Yörük olmakla iftihar ederdi. Bir gün Atatürk'e "Yörük nedir?" diye sordum. Ağabeyim de bana "Yürüyen Türkler dedi." Yine Şapolyo'nun Ruşen Eşref Ünaydın'dan naklettiğine göre "Atatürk'çok kere benim atalarım Anadolu'dan Rumeli'ye gelmiş Yörük Türkmenlerindendir derlerdi. Yine Şapolyo'nun Ruşen Eşref Ünaydın'dan naklettiğine göre,‘ ‘Atatürk, çok kere benim atalarım Anadolu'dan Rumeli'ye gelmiş Yörük Türkmenlerdendir derlerdi."
Kaynak: Benim Ailem Atatürk'ün Saklanan Ailesi Ali Güler 55 56

Mustafa Kemal'in babası Ali Rıza Efendi'nin dedeleri Konya Karaman -ya da daha büyük bir olasılıkla- Aydın Söke'den göçürülerek önce Vidin, daha sonra da Serez'e gelmişler, III. Selim'in
Nizam-ı Cedid düzenlemeleri döneminde, 1827 Osmanlı-Rus, Savaşının yenilgisiyle meydana gelen otorite boşluğundan yararlanarak ortaya çıkan Bulgar, Yunan, Sırp eşkıya ve çetelerinin
Taşkınlıkları döneminde Selanik'e yerleşmişlerdir.
32 Manastır Vilayeti'nin Debre-i Bala Sancağı'nın Kocacık Nahiyesi'ne gelen aile, tahminen 1830'larda Selanik'e yerleşmiştir. Atatürk'ün babası Ali Rıza Efendi, burada büyük bir ihtimalle 1839'da dünyaya gelmiştir
Kaynak: Atatürk İle Allah Arasında Sinan Meydan Sayfa 45 46

1754764586734.webp

Kaynak: Benim Ailem Atatürk'ün Saklanan Ailesi Ali Güler 55 56

1754765526725.webp

1754765519663.webp

Kaynak: Benim Ailem Atatürk'ün Saklanan Ailesi Ali Güler 172-173

Atatürk'ün beş kardeşi içinde en uzun ömürlüsü Makbule Hanım (1885-1956) anne soyları hakkında, “annemden sık sık şunları dinlemişimdir” diyerek şu bilgileri vermektedir: “Bizim esas soyumuz Yörük'tür. Buralara Konya-Karaman çevrelerinden gelmişiz. Büyükbabam Feyzullah Efendi'nin büyük amcası Konya'ya gitmiş, Mevlevi dergâhına girmiş orada kalmış. Yörüklüğü tutmuş olacak…”

Mustafa Kemal Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım'ın babası hakkında, Atatürk'ün babası Ali Rıza Efendi'yi ve dedesi Kızıl Hafız Ahmet Efendi'yi de tanıyan ve doksan yaşında vefat eden Aydın Milletvekili Tahsin San, şu bilgileri vermiştir: “Atatürk'ün validesi Zübeyde Hanım, Sofu-zade ailesinden Feyzullah Ağa'nın kızıdır. Bunlar Selanik'te doğmuşlardır. Bu aile bundan 130 sene evvel Sarıgöl'den Selanik'e gelmişlerdir. Vodina Kaza'sının batısında Sarıgöl Nahiyesi'nde on altı köyden ibaret olan bu nahiye ailesi, Makedonya ve Teselya'nın fethinden sonra Konya civarı ahalisinden Osmanlı Hükümeti'nin sevk ve iskân ettirdiği Türkmenlerdendir. Son zamanlara kadar beş asır müddet içinde hayat tarzlarını, kılık-kıyafetlerini değiştirmemişlerdir.”
Kaynak: Benim Ailem Atatürk'ün Saklanan Ailesi Ali Güler 77 - 81

"Bana insanlar üstünde bir doğuş atfetmeye kalkışmayınız. Doğuşumdaki tek fevkalâdelik Türk olarak, dünyaya gelmemdedir."
Mustafa Kemal Atatürk
Kaynak: Fikrimizin Rehberi Gazi Mustafa Kemal Atatürk Erol Mütercimler - Atatürk'ün Bilinmeyen Hatıraları Munir Hayri Egeli

1754766227167.webp

Kaynak: 14 Haziran 1937 Tarihli Akşam Gazetesi Sayfa 1 fotoğrafı aldığım site Gazete Arşivi

Atatürk’e göre Anadolu, en aşağı 7000 yıllık Türk yurduydu. Atatürk, Afet İnan’ın “Türk’ün Tarifi” adlı tezini okuduktan sonra boş bir sayfanın kenarına kendi el yazısıyla şu notu düşmüştü:
“Bu memleket, dünyanın beklemediği, asla ümit etmediği, bir müstesna mevcudiyetin yüksek tecellisine yüksek sahne olan en az yedi bin senelik Türk beşiğidir. Beşik tabiatın rüzgarıyla sallandı, beşiğin içindeki çocuk tabiatın yağmurlarıyla yıkandı, o çocuk tabiatın şimşeklerinden, yıldırımlarından, kasırgalarından evvela korkar gibi oldu, sonra onlara alıştı, onların oğlu oldu. Bugün o tabiat çocuğu tabiat oldu, şimşek, yıldırım, güneş oldu, Türk oldu. Türk budur: Yıldırımdır, kasırgadır, dünyayı aydınlatan güneştir.
Mustafa Kemal Atatürk
Kaynak: Atatürk ve Kayıp Kıta Mu Sinan Meydan

Afet İnan bu konuda şunları aktarmaktadır:
"Atatürk'ün tarih üzerindeki en bariz fikri, Emniyet Abidesi'nin üzerindeki şu vecizedir:
Türk Övün, çalış, güven"
Mustafa Kemal Atatürk
Kaynak: Atatürk'ün Bütün Eserleri Cilt 27

Atatürk, Türk Tarih Tezi'ni 1930 yılında şöyle ortaya koymuştur:
"Türk ırkının kültür yurdu Orta Asya'dır. İlk çağlardan beri yüksek bir ziraat hayatına sahip olan, madeni kullanan bu topluluk sonradan Orta Asya'dan doğuya, güneye, batıya Hazar Denizi'nin kuzey ve güneyine yayıldı. Bu yayılma neticesinde Türk dili ve kültürü de yayıldı. Bu yayılma neticesinde Türk dili ve kültürü de yayıldı. Gittiği yerlerde yabancı dillere ve kültürlere tesir ettiği gibi onlardan tesirler de aldı."
Mustafa Kemal Atatürk
Kaynak: Sinan Meydan Aklı Kemal 4

"Biz doğrudan doğruya milliyetperveriz ve Türk milliyetçisiyiz. Cumhuriyet'imizin dayanağı Türk camiasıdır. Bu camianın fertleri ne kadar Türk kültürüyle dolu olursa o camiaya dayanan Cumhuriyet de o kadar kuvvetli olur."
Mustafa Kemal Atatürk
Kaynak: Atatürk'ün Bütün Eserleri Cilt 18

"Osmanlı siyaseti farklı cinsten unsurlardan ve maddelerden meydana gelmişti. Bunlardan bir karışım yapmak mümkün olmadığı için Osmanlı siyaseti yerine yeni bir siyaset çıktı.
O siyaset milli siyasettir. Türkçülük siyaseti idi. Bu siyaseti ilan edip yaygın hale getirmekle beraber, fikri, toplumsal, iktisadi hayatı ilerletmek gereklidir"
Mustafa Kemal Atatürk
Kaynak: Atatürk'ün Bütün Eserleri 24

"Büyük devletler kuran ecdadımız, büyük ve geniş medeniyetlere de sahip olmuştur. Bunu aramak , incelemek, Türklüğe ve cihana bildirmek bizler için bir borçtur. Türk çocuğu ecdadını tanıdıkça daha büyük işler yapmak için kendinde kuvvet bulacaktır."
Mustafa Kemal Atatürk
Kaynak: Atatürk'ün Bütün Eserleri Cilt 25

1754766530163.webp

Son düzenleme: