ufuk karaca
Başarılı
Konu Başlıkları Gizle
Merhaba arkadaşlar,
Yazılım ve teknik destek süreçleriyle uğraşan biri olarak, son zamanlarda 2-3 farklı firmadan "AutoCAD açılır açılmaz donuyor" şikayetiyle üst üste destek talepleri aldım. Sorunu detaylıca incelediğimde, hatanın AutoCAD'in kendisinden değil, Windows'un yayınladığı spesifik bir güncellemeden kaynaklandığını tespit ettim. Benim gibi bu sorunla uğraşan meslektaşlarım ve kullanıcılar için çözüm yolunu burada paylaşmak istedim.
Yazılım ve teknik destek süreçleriyle uğraşan biri olarak, son zamanlarda 2-3 farklı firmadan "AutoCAD açılır açılmaz donuyor" şikayetiyle üst üste destek talepleri aldım. Sorunu detaylıca incelediğimde, hatanın AutoCAD'in kendisinden değil, Windows'un yayınladığı spesifik bir güncellemeden kaynaklandığını tespit ettim. Benim gibi bu sorunla uğraşan meslektaşlarım ve kullanıcılar için çözüm yolunu burada paylaşmak istedim.
Sorunun kaynağı: Windows Update KB5083769
Yaptığım analizlerde, sorunun temelinde Windows'un KB5083769 kodlu güncellemesi yatıyor. Bu güncelleme yüklendiğinde, AutoCAD'in lisans doğrulama servisi olan Autodesk desktop licensing service kendi kendine kapanıyor. Uygulama, lisansını doğrulayamadığı için de açılış ekranında kalıyor veya saniyeler içinde donarak yanıt vermiyor durumuna düşüyor.Kesin çözüm: Güncellemeyi geri almak
Bu hatadan kurtulmanın ve AutoCAD'i tekrar stabil çalıştırmanın yolu, bu sorunlu güncellemeyi sistemden kaldırmaktan geçiyor. İşte uygulamanız gereken adımlar:1. Güncellemeyi sistemden kaldırma
- ayarlar > Windows Update kısmına girin.
- güncelleme geçmişi sekmesine tıklayın.
- En altta bulunan güncellemeleri kaldır seçeneğine gidin.
- Listeden KB5083769 numaralı güncellemeyi bulun ve kaldır butonuna basın.
2. Bilgisayarı yeniden başlatma ve önlem alma
Güncelleme kalktıktan sonra bilgisayarınızı yeniden başlatın. Ancak dikkat etmeniz gereken bir nokta var: Windows bu güncellemeyi tekrar otomatik olarak yüklemek isteyecektir. Bu yüzden:- Windows Update ekranından güncellemeleri 1-2 hafta boyunca duraklatın.
- Bu süre zarfında Microsoft veya Autodesk'in yayınlayacağı kalıcı yamayı beklemek en mantıklısı olacaktır.