Forumca dilimizi güzel kullanmayı hedefliyor ve bunu neredeyse ana kaidemiz yapıyoruz. İlkokul konusu olan bu muhabbet hakkında bir konu açmak istemezdim ama, madem rehberler yapıyoruz ve burayı bir kaynak haline getiriyoruz, ben de bu konu hakkında küçük ve akılda kalıcı bir konu açmak istedim. Konu Dışı bölümünde açmaya da elim gitmedi, zira ana sayfada görünmesini çok isterim.
-de -da eki bulunma ekidir ve birleşik yazılır. Bunu anlamanın en iyi yolu kelimeye aitliği mi temsil ediyor yoksa etmiyor mu bunu ayırt etmek.
Yani:
"Bende kalem var, sende defter var." diyorsak birleşik yazılır. Kalem bende bulunuyor. Bulunma eki olan -de'yi kullanıyorum yani. Ayrıca, bu ek olmazsa cümlenin anlamı bozuluyor. Anlam bozuluyorsa birleşik yazılmalı. "Ben kalem var." cümlesi bozuk oluyor. Buradan da aklınızda kalabilir.
Ayrı olması durumu ise:
Dahi anlamı katıyorsa, ayrı yazılır.
Örnekler:
Recep de bir site açtı. (Recep dahi bir site açtı.)
Ben de seninle geleceğim!
Recep de Büşra da çok kaliteli insanlar.
Bonus:
Bende de göz var, sende de göz var!
Recep'de de göz var!
En yaygın yapılan hata, karıştırma buydu. Mısın misin gibi soru eklerini birleşik yazmamayı zaten akıl ediyoruz. Bendeki, sendeki, oysaki, halbuki, birkaç gibi kelimeleri de doğru yazıyoruz.
Öyle bir geçer zaman ki! (10-15 sene önceki İlkokul Türkçe kitaplarımdan güzel bir örnek)
Neyse, bunlar başka konuların konusu olsun! Sevgiler!
-de -da eki bulunma ekidir ve birleşik yazılır. Bunu anlamanın en iyi yolu kelimeye aitliği mi temsil ediyor yoksa etmiyor mu bunu ayırt etmek.
Yani:
"Bende kalem var, sende defter var." diyorsak birleşik yazılır. Kalem bende bulunuyor. Bulunma eki olan -de'yi kullanıyorum yani. Ayrıca, bu ek olmazsa cümlenin anlamı bozuluyor. Anlam bozuluyorsa birleşik yazılmalı. "Ben kalem var." cümlesi bozuk oluyor. Buradan da aklınızda kalabilir.
Ayrı olması durumu ise:
Dahi anlamı katıyorsa, ayrı yazılır.
Örnekler:
Recep de bir site açtı. (Recep dahi bir site açtı.)
Ben de seninle geleceğim!
Recep de Büşra da çok kaliteli insanlar.
Bonus:
Bende de göz var, sende de göz var!
Recep'de de göz var!
En yaygın yapılan hata, karıştırma buydu. Mısın misin gibi soru eklerini birleşik yazmamayı zaten akıl ediyoruz. Bendeki, sendeki, oysaki, halbuki, birkaç gibi kelimeleri de doğru yazıyoruz.
Öyle bir geçer zaman ki! (10-15 sene önceki İlkokul Türkçe kitaplarımdan güzel bir örnek)
Neyse, bunlar başka konuların konusu olsun! Sevgiler!