BenQ Zowie XL2586X Plus'ta neden TN panel var?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan 23783
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 5
  • Görüntüleme Görüntüleme 189
  • Etiketler Etiketler
    neden
Makaleler
1
Şu an Hz anlamında en yüksek modellerden biri BenQ Zowie XL2586X+ ama ekranı neden TN anlamadım IPS ya da OLED varken.

Bilenler açıklayabilirmi? Herhangi bir amacı var mı?

Bu monitörde TN panel olmasinin sebebi ucuzluk ya da kalite degil, tamamen e-spor odakli olmasi. TN paneller hala en düsük input lag ve en hizli tepkiyi veriyor. Özellikle 540-600Hz gibi uç hizlarda IPS ya da OLED henüz ayni kararliligi veremiyor. OLED aslında kagit üstünde daha hizli, hatta tepki süresi olarak TN’den iyi yani orasını @BerkayZ87 hocam çok daha iyi anlatır. TN’de DyAc+ açinca hareket takibi çok daha net oluyor, o yüzden pro oyuncular hala TN kullaniyor. Bir de OLED’in burn-in riski var yani şahsen düşüncemi söyleyeyim; bu TN panel monitorleri hep turnuvalarda gordum (özellikle de CS2 vb.), uzun süre ayni HUD ekranda kalinca iz birakabiliyor ve turnuva ortaminda bu göze alinmiyor, cok buyuk da masrafa yol acar ayrıca. Renk ve görüs açisi umrumda degil ben ekrana kafamı sokarım, hiz her sey diyorsan TN hala kral.

Bu tür ekranlar, özellikle FPS oyunları için tasarlanmış. TN panel kullanmalarının tek amacı, hareket akıcılığını ve tepki süresini maksimuma çıkarmak. Diziler, filmler veya web gezintisi için ideal değiller. Yine de, bazı 240-480Hz OLED ekranlar TN’ye kıyasla daha düşük hareket netliği sunsa da, görüntü kalitesi açısından çok daha iyi performans verir. Not: 60Hz CRT hâlâ ikisinden de daha iyi hareket akıcılığına sahip.

Bu DyAc+ dediğimiz şey aslında MPRT ama daha yüksek parlaklık ve az titreşimle olanı mı? Bayağı bir benzettim çünkü.

Bu DyAc+ dediğimiz şey aslında MPRT ama daha yüksek parlaklık ve az titreşimle olanı mı? Bayağı bir benzettim çünkü.

Evet. Hareket bulanıklığını azaltıyor. ELMB, aim stabilizer, MBR, ULMB, DyAc veya PureXP diye geçer. Markadan markaya göre isim değişir. Eğer bu ayarı kapatırsan OLED daha hızlı, açarsan TN daha hızlı. Tabii bir de düzgün ayarlanmış olması lazım. Yoksa görüntü çoğalması fazla olur.

DyAc+ hareket netliğini kaybetmeden gözle görülür parlaklık kaybını minimuma indiriyor. Bu teknolojilerin tamamı aslında LCD/OLED’i CRT gibi davrandırmak için geliştirilmiş yöntemler. CRT'ler sample and hold mantığında çalışmaz her kareyi fosfor tabakasına çok kısa bir ışık darbesiyle yansıtıp hemen söndürür. Göz hareketiyle bu flaşlar üst üste gelmediği için hareketler çok net görünür. LCD'lerdeki ELMB, ULMB, DyAc, PureXP gibi backlight strobing teknolojileri de aslında aynı mantığı taklit ediyor arka aydınlatmayı kısa süreli yanıp söndürerek CRT'deki netliği yakalamaya çalışıyor ve motion blur'u ciddi şekilde azaltıyor.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…