Bilgisayar kasası nasıl detaylı temizlenir?

Anıl Yiğit

Becerikli
1 yıldır sistemimi temizlemedim şu an içi tamamen toz dolu. Hava kompresörü ile büyük tozları uzaklaştırdım ama hala birçok toz sistem bileşenlerinin üstünde yani yapışmış durumda.
Sanırım her parçayı tek tek söküp detaylı temizlemem gerekiyor ama hangi tür güvenilir temizleme aletleri kullanmalıyım bilmiyorum.

Mesela anakart ve ekran kartı gibi üstünde birçok minik devre olan bileşenleri temizlemek için ne gerekiyor?
Ayrıca kasa, soğutucu ve ekran kartı fanları da berbat durumda bunları temizlemek için bir leğene sabunlu su döküp yıkasam aynı zamanda kasanın kendisini (sadece kasa elektronik bileşenler olmayacak) duşta baştan sona yıkasam sorun olur mu?

Yani detaylı bir bilgisayar temizliği yapmak istiyorum tam olarak ne yapmam gerek ve ne tür aletler kullanmam gerek?

Bu arada işlemci ve ekran kartına termal bakımları da yapacağım.

1 yıldır sistemimi temizlemedim şu an içi tamamen toz dolu. Hava kompresörü ile büyük tozları uzaklaştırdım ama hala birçok toz sistem bileşenlerinin üstünde yani yapışmış durumda.
Sanırım her parçayı tek tek söküp detaylı temizlemem gerekiyor ama hangi tür güvenilir temizleme aletleri kullanmalıyım bilmiyorum.

Mesela anakart ve ekran kartı gibi üstünde birçok minik devre olan bileşenleri temizlemek için ne gerekiyor?
Ayrıca kasa, soğutucu ve ekran kartı fanları da berbat durumda bunları temizlemek için bir leğene sabunlu su döküp yıkasam aynı zamanda kasanın kendisini (sadece kasa elektronik bileşenler olmayacak) duşta baştan sona yıkasam sorun olur mu?

Yani detaylı bir bilgisayar temizliği yapmak istiyorum tam olarak ne yapmam gerek ve ne tür aletler kullanmam gerek?

Bu arada işlemci ve ekran kartına termal bakımları da yapacağım.
- Gerekli Araçlar:
- Anti-statik bileklik
- Yumuşak fırça (özellikle temizliğe uygun, toz çekici bir tür)
- Mikrofiber bez
- Elektronik parçalara zarar vermeyen temizleme spreyi veya izopropil alkol (en az %70)
- Küçük bir elektronik temizleme aracı seti (tornavida, penset vb.)
- Hava kompresörü (veya toz üfleme spreyi)

- Temizlik Adımları:
1. Güvenlik Önlemleri:
- Bilgisayarı kapatın ve fişini çekin.
- Anti-statik bilekliği takın.

2. Kasa ve İç Bileşenleri Hazırlama:
- Kasanın yan kapağını açın.
- Kasa içindeki tüm bileşenleri gözlemleyin, kabloları dikkatlice ayırın (anakart, ekran kartı, SSD/HDD, RAM).

3. Toz Temizleme:
- Hava kompresörünü kullanarak (uzaktan) büyük tozları çıkarın.
- Yumuşak fırça ile devreler üzerindeki yapışmış tozları nazikçe temizleyin.
- Ekran kartı ve anakart üzerinde izopropil alkol kullanarak bir mikrofiber bezle silin. Bunu yaparken bezin ıslak değil, hafif nemli olmasına özen gösterin.

4. Fan ve Soğutucular:
- Fanların artı, eksi yönlerine dikkat ederek vidalarını sökün.
- Fanları temizlemek için fırça ve izopropil alkol kullanın, ise detaylıca temizleyin.
- İşlemcinin soğutucusunu söküp hem işlemci hem de soğutucu üzerindeki eski termal macunu temizleyin (izopropil alkol ile).

5. Kasa Temizliği:
- Kasa dışını ve içini mikrofiber bezle silin. Sabunlu su kullanmaktan kaçının; bu, elektrik bileşenlerine zarar verebilir.
- Kasa parçalarını buharla temizleyebilirsin, ama kesinlikle su ile değil.

6. Montaj ve Termal Bakım:
- Bileşenleri geri takmadan önce yeni termal macun uygulamanız gerektiğinden emin olun.
- Bileşenleri dikkatlice geri takın, kabloları düzgün bir şekilde yerleştirin.

7. Son Kontroller:
- Bilgisayarı açmadan önce, tüm bağlantıları ve bileşenleri kontrol edin.
- Kapatmak istediğiniz herhangi bir vidanın yerinde olduğundan emin olun.

Bu adımları izleyerek bilgisayar kasanızı ve bileşenlerini güvenli ve etkili bir şekilde temizleyebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı Alt