Apple WWDC 2026 etkinliğini Techolay canlı yayınında takip ediyoruz.
iOS 27, macOS 27, iPadOS 27 ve diğer Apple duyurularını yayın boyunca birlikte değerlendiriyoruz.
Merhaba arkadaşlar,
Yakın zamanda DDR5 sistem topladım, genel olarak çok memnunum ama BIOS erişimiyle ilgili tuhaf bir durum yaşıyorum. Belki ben bir şeyi gözden kaçırıyorumdur, fikirlerinize açığım.
Sorunum şu:
Görüntü kablosu ekran kartına bağlıyken BIOS ekranını alamıyorum. Sadece Windows açılınca görüntü geliyor. BIOS'a girebilmek için görüntü kablosunu onboard ekran kartına takmam gerekiyor.
Garip olan, görüntü kablosu anakarta bağlıyken bile harici ekran kartımın performansını görüyorum. Oyunlarda performans da fena değil ama sanki psikolojik bir "bunu onboard girişine takılı kullanıyorum ama performans kaybediyor muyum" hissi var. Bu yüzden normalde kabloyu ekran kartında tutuyorum ama ne zaman BIOS'a girecek olsam mecburen anakarta geçiriyorum.
Biraz kurcaladım ama bu konuyla ilgili net bir açıklama ya da çözüm bulamadım. Sizce bu durum normal mi? Anakart ya da BIOS ayarlarında gözden kaçırdığım bir şey olabilir mi?
Sistemim:
AMD Ryzen 7 9700X
Gigabyte B650 Eagle AX
Palit RTX 5080 GamingPro
Yorumlarınız ve fikirleriniz için şimdiden teşekkür ederim.
Bunun birden çok sebebi olabiliyor. Ben olası birkaçını ve çözümlerini yazayım:
HDMI/DisplayPort kablo farkı: Bazı sistemler maalesef DisplayPort kablo ile BIOS'ta görüntü veremiyor, HDMI kablo kullanmak gerekiyor. Zaten HDMI ise sizdeki sorun bu değil.
Bazı monitörler BIOS trafından verilen görüntü modunu desteklemiyor. Başka monitör takmak gerekiyor. Meseal MSI monitörde başımıza geliyordu.
Bazı sistemlerde de CSM'yi açmak bu sorunu çzöebiliyor ki geçen gün bir arkadaşta böyle çözdüm.
HDMI/DisplayPort kablo farkı: Bazı sistemler maalesef DisplayPort kablo ile BIOS'ta görüntü veremiyor, HDMI kablo kullanmak gerekiyor. Zaten HDMI ise sizdeki sorun bu değil.
Bazı monitörler BIOS trafından verilen görüntü modunu desteklemiyor. Başka monitör takmak gerekiyor. Meseal MSI monitörde başımıza geliyordu.
Bazı sistemlerde de CSM'yi açmak bu sorunu çzöebiliyor ki geçen gün bir arkadaşta böyle çözdüm.
Recep abi selam,
Aslında 240 Hz monitörüm olduğu için kutunun içerisinden çıkan display kablo ile kullanıyordum bilgisayarı. Eskiden de alışkanlık, sanki HDMI kablo takınca 120 Hz üzerini kullanamayacağım hissi vardı, hiç denememiştim. Ancak bugün basit bir HDMI kablo ile işimi hallettim. Aydınlattığın için çok teşekkürler.
Peki sormamda mazur yoksa, onboard ekran kartına taktığım görüntü kablosu ile mevcut ekran kartımı nasıl kullanabiliyorum? Yeni nesil ekran kartı ve işlemci bu şekilde haberleşebiliyorlar mı? Daha öncesinde hiç denk gelmedim çünkü.
Peki sormamda mazur yoksa, onboard ekran kartına taktığım görüntü kablosu ile mevcut ekran kartımı nasıl kullanabiliyorum? Yeni nesil ekran kartı ve işlemci bu şekilde haberleşebiliyorlar mı? Daha öncesinde hiç denk gelmedim çünkü.