Haziran ayinda yeni BIOS surumu cikmis onu kurdum. Guncelledikten sonra BIOS ayarlarim sifirlandigi icin girip fan ayarlarini, RAM frekans ayarlarini vesaire eskisi gibi yaptim. Fakat nedense her ayar ayni olmasina ragmen ozellikle islemci sicakligimda bir artis oldugunu dusunuyorum.
Yaptığım degisiklikler sunlar; fan ayarlarini standarttan Turbo'ya cekiyorum. RAM icin ise EXPO 1 ve EXPO 2 bazen acilmiyor, bende bu yuzden EXPO Tweaked seciyorum. Core Performance Boost ayarini enabled yapiyorum. Sadece bunlari yapiyorum.
Her BIOS guncelledigimde bu ayarlari tekrar yapiyorum. Bir tek Precision Boost OverDrive (PBO) ayarini hiç acmamistim bir videoda gordum açtım ama sicakliklar fazla geldigi icin kapattim. Aslinda sicaklik artisi onunla alakali diye dusunup kapattim ama bu sicakligin sebebi o degil sanirim. Cunku kapatmama ragmen sicakliklar ayni hala.
120mm sivi sogutmam var zaten sinirli bir performansi var. Bir de ustune havalar cok sıcak o da eklenince sicakliklar ucuyor gibi geldi. Belki sirf bu yuzdendir ayarlar ile ilgisi yoktur ama BIOS guncelledikten sonra artti gibi hissediyorum bilmiyorum.
2 oyunda denedim biri RDR2 Ultra ayarlarda 2K cozunurlukte 120 FPS civari aliyorum gayet normal yani ama ekran karti 65-70 derecede calisirken islemci 80 derecelere cikiyor. Normalde hiç bu kadar yuksek derecelerde gormemistim. Genelde 70-75 arasi oluyordu.
Bir diger oyun ise futbol oyunu rematch. Bu zaten grafik olarak pek zorlamiyor bilgisayari ama gene de islemci 77-78 civari calisiyor fazla sanki bilmiyorum. Onceden her turlu oyunda maksimum 75 goruyordum sanki oyle aklimda kalmis ama BIOS guncelledikten sonra bir tik artmis 80'lere cikiyor o civarda takiliyor islemci sicakliklari gibi geliyor.
Neyse dostlar durum bu iste sizce havalardan dolayi falan normal mi yoksa bir ayari yanlış mi yaptim bilmiyorum. Bir onerisi olan var mi?
- 4070 Super.
- Ryzen 5 7600 (120mm sivi sogutma)
- 32 GB RAM.
- ASUS Prime B650M-R