Çözüldü BIOS güncellemesi formattan önce mi yapılmalı?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

SertanBozkurt

Üyecik
Merhaba, BIOS güncellemesi ve format yapacağım. Önce hangisi yapılmalı?
Bir de elimde en son format için kullandığım bir USB var. Formattan sonra çıkarıp kenara koymuştum. Onu taksam direkt çalışır mı gene format için yoksa USB'yi silip tekrar ISO dosyasını indirip Rufus ile yazdırmam mı lazım? 3-4 gün önce attım formatı o USB ile. Bazı sebeplerden aynı bilgisayara tekrar format atacağım. O USB kullanıma uygun mudur?

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Dogru olan once BIOS update edip sonra BIOS seceneklerini resetleyip ardindan ayarladiktan sonra Windows kurmak.

İstediğin zaman yap fark etmez canım.

Dogru olan once BIOS update edip sonra BIOS seceneklerini resetleyip ardindan ayarladiktan sonra Windows kurmak.

Çözüm
W10 kurmak istediğiniz için tekrar format USB si hazırlamanız gerekmez. W11 olsa idi en son sürüm ISO kullanılarak hazırlanmış bir ISO olması gerekir derdim.

Sistem özelliklerinizi bilmiyorum.
W10 fena değildi, W11 i ise oldum olası hiç sevmedim ama size tavsiyem PC niz W11 kurulumu için yeterli özellikleri taşıyorsa W11 Home sürümünü kurmanız.

BIOS - Yukarıda yazdıklarımla paralel. W11 için önce güncelleme yapmakta fayda olacağını düşünüyorum. W10 için önce-sonra farketmez.

Dogru olan once BIOS Update edip sonra BIOS seceneklerini resetleyip ardindan ayarladiktan sonra Windows kurmak.

Tamamdır teşekkürler. BIOS resetledikten sonra tekrar BIOS'a girip USB ile kurulumu açmam lazım o zaman ki format atarken hızlı boot menüsünde USB görünsün.

Tamamdır teşekkürler. BIOS resetledikten sonra tekrar BIOS'a girip USB ile kurulumu açmam lazım o zaman ki format atarken hızlı boot menüsünde USB görünsün.
Hızlı boot(Fast boot) ile F12 boot menü karıştırılıyor.
Şart değil ama tavsiyem fast boot ayarını disabled olarak kullanmanız, Var ise BIOS tan F12 boot menüyü enabled yapmanız.

Hocam dün bana yardımcı olmuştunuz. Forum kurallarında farklı sorular için farklı başlık açmak gerektiği için yeni konu açtım.
Sistemim Windows 11 için yetersiz gibi. Windows 10 olarak da seçme şansı vermiyor bana laptopun anakartına gömülü olan Windows 10 Home kurdurdu formattan sonra zorunlu olarak. Şimdi BIOS önce yapmak şart değilse önce format atmak daha çok işime gelir hazır USB var. Şu anda yanımda ikinci bir USB olmadığı için önce BIOS güncellemek için format USB'sini silip BIOS güncelledikten sonra tekrar ISO yazdırmam lazım.
Hızlı boot konusunda anlayamadım hocam F12 boot menüsü nedir tam olarak?

Hızlı boot konusunda anlayamadım hocam f12 boot menüsü nedir tam olarak?
Fast boot : Bilgisayarın birkaç saniye daha hızlı açılmasını sağlıyor ancak bu ayar açık olduğu sürece PC yi yeniden başlatma işlemleri tam bir yeniden başlatma gibi olmuyor. Fast boot özelliğinin kapalı olması daha stabil ve sağlıklı.

F12 boot menü ise :
Örneğin şimdi format atacaksınız, format atarken normalde BIOS tan boot sıralamasını değiştirmek, USB yi ilk sıraya alarak kaydetmek gerekir. Veya ilerde herhangi bir bootable ortam taktığınızda da aynı işlemin yapılması gerekir.

F12 boot menü enabled olduğu zaman BIOS a girerek ayar değiştirmeye gerek yok. PC açılırken Sürekli F12 ye basıyorsunuz ve size nasıl başlatmak istediğinizi soran bir pencere açılıyor. Seçip onunla başlatıyorsunuz.

Anladım hocam eyvallah. Benim kast ettiğim F12 boot menüydü.
BIOS güncelledim ardından yukarıda "gen2"arkadaşın söylediği gibi BIOS'u default ayarlara aldım. Bir de baktım ne göreyim "unable boot" tarzından bir problem var.
BIOS Ayarlardan Legacy boot özelliğini açarak sorunu çözdüm. Benim gibi eski BIOS kullanan bilgisayara sahip pek kimse kalmadığı için başkasında bu sorun olmaz. Tekrar format attım ve her şey güzel şu anda.
Artık geriye isteğe bağlı sürücü güncelleştirmelerini de kurmak kaldı Windows Update'den malum pek manuel yüklemeye bulaşıp aynı hatayı tekrarlamak istemiyorum.
Konu kapanmıştır herkese teşekkürler. Çözüm mesajı içeren bir sürü mesaj var ama gene de boş kalmasın diye aralarından rastgele birini işaretleyeceğim.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…