Bisikletle her gün 20 kilometre yol gidilir mi?

Satan

Uzman
Merhaba,

Her gün gitmem gereken 20 kilometre uzunluğunda bir rota var. Bu rotayı yol bisikleti ile geçmek istiyorum fakat aklıma takılan bazı sorular var. Öncelikle bir yol bisikletinin ortalama süratini eğimi yüksek olmayan bir yol için merak ediyorum, bu bilgi ile bu rotayı kaç dakika içerisinde tamamlayacağımı hesaplayacağım. İkincil olarak ise yol bisikletlerinin tekerlekleri bildiğim kadarı ile bayağı ince sizce bu kaldırım vb. şehir içi yollarda ne kadar sıkıntı yaratır bunu merak ediyorum. Genel olarak benzer bir yol bisikleti tecrübesi olanlar tecrübelerini aktarabilirse sevinirim.

Teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:
Yol bisikleti isminden anlaşılacağı gibi yollarda kullanmaya uygundur, ufak tefek çukurlarda sorun olmaz ama kaldırımdan çok atlamaya falan gelmez.

Hız olayına gelirsek dişli, pedal, aktarıcı, zincir, lastik gibi çok etkenler var. Senin ne kadar hız yapabileceğin de ayrı bir konu.

Bisiklet ile 20 kilometre gidilir ama çok rampa ya da eğimli yol var ise çok yorar.

Güzergahta tabiri caizse dağ gibi yokuş varsa 20 km gidilmez. Dümdüz yol veya hafif rampa varsa sıkıntı olmaz. Mecbur olduğum için üniversite zamanı her gün okula bisiklet ile gittim.-5 derecede bile bisiklete bindiğimi bilirim. Sıkı giyindikten sonra sıkıntı olmuyor. Lastikleriniz zırhlı olursa patlama derdi kalmaz. Çivi hariç hiçbir şey patlatamıyor zırhlı lastiği cam kırıkları da dahil.

Bisiklete alışık isen rahat gidilir. Değil isen başlarda biraz zorlanırsın 1-2 ay kadar.

Öncelikle bir yol bisikletinin ortalama süratini eğimi yüksek olmayan bir yol için merak ediyorum, bu bilgi ile bu rotayı kaç dakika içerisinde tamamlayacağımı hesaplayacağım.

Bisikletin ağırlığını ve senin ağırlığını hesaba katmak lazım. Ancak ortalama ağırlıkta ve bisiklet sürmeye alışık birisi yol bisikleti ile ortalama olarak saatte 40-50 kilometre hız ile gidebilir. Eğim olmayan bir yerde bu hızda gidebilirsin. Profesyonel yol bisikletçileri saatte ortalama 60-70 kilometre hızla gidebilir. O yüzden normal bir kullanıcının iyi bir yol bisikleti ile eğimsiz bir yolda saatte en az 40 kilometre gidebileceği beklenebilir.

Bu arada yol bisikleti kullanıcılarına sormuşsun ama yine de kendimden örnek vererek cevaplamak istedim. Ben dağ bisikleti kullanıcısıyım. Bisikletim 15 kilo ağırlığında. İnişli çıkışlı yollarda ve şehir ortamında saatte ortalama 20-30 kilometre hızlarda gidebiliyorum. Bisiklete alışık birisiyim ve ortalama ağırlıktayım. O yüzden eğer benim bisikletim yol bisikleti olsaydı, 8 veya 9 kilo civarı olsaydı ve tekerlekleri ince olsaydı muhtemelen saatte 40-50 kilometre arası hıza çıkabilirdim.

Son bir detay olarak rüzgar faktörünü de düşünmeni tavsiye ederim. Eğer bisikleti sürdüğün saatte hakim bir rüzgar varsa ve arkandan esiyorsa pek fazla yorulmazsın ve hatta daha hızlı gidersin. Ancak önünden esiyorsa hızını yarı yarıya kesebilir. Hakim bir rüzgar yoksa, yalnızca hafif bir esinti varsa nerden estiğinin önemi kalmaz.

İfadeler: AHT
Şehir içinde yapacağın maksimum ortalama hız kondisyonlu biri olsan bile 25 falan olur. Işıklar, trafik vs.
Yol sürekli yokuş çıkılan bir yol değilse günde 20 km rahat gidilir. Ben kampüse hep yol bisikleti ile gidip geliyorum. Git gel toplam 16 km. Sorun olmuyor.

20 kilometre gidiş, 20 kilometre de dönüş olarak düşünsek günlük olarak çekilebilecek yol değil.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…