CachyOS işletim sistemi kullanılıyorken Windows Dual Boot kurulumu nasıl yapılır?

Ethem Efe

Üstün
Yer
KKTC | Gazimağusa
Merhaba.

Şu anda güncel olarak CachyOS kullanıyorum. Ancak anti-cheat veya uyumluluk sorunları nedeniyle Linux üzerinde oynayamadığım belli başlı oyunlar için sistemime dual boot kurmak istiyorum.

Araştırdığım kadarıyla, bu işlemi en başında Windows üzerinden yapıp ardından CachyOS kurmanın çok daha stabil bir yöntem olduğunu söylüyorlar. Fakat şu anki sistemimde çok fazla özelleştirme, ince ayar ve kurulum yaptım; her şeye sıfırdan başlamak gözümü korkutuyor. Bu yüzden, eğer mümkünse mevcut CachyOS kurulumumu hiç bozmadan, doğrudan bu sistem üzerinden bir dual boot oluşturmayı tercih ediyorum.

Mevcut düzenimi kaybetmeden bu işlemi en güvenli şekilde nasıl gerçekleştirebilirim? Tavsiyelerinizi bekliyorum.

Öncelikle Windows üzerinden yapmanız genellikle daha sağlıklıdır. Windows, kendi EFI bölümünü öncelikli olarak gösterip GRUB, Limine veya herhangi bir önyükleyici ayarlarını bozabilir.

Zahmetsiz kurulum EFI bölümlerini ayırmak olacaktır.

GParted üzerinden disk ayırma işlemini yapabilirsiniz.

Yay kullanıyorsanız;

yay -S gparted

Disk ayırma işlemini yaptıktan sonra Ventoy ile flash hazırlayabilirsiniz.

Kurulum esnasında ayırdığınız bölümü seçebilirsiniz ancak kurulum sonrası otomatik olarak Windows açılabilir, bu gayet doğaldır.

Boot menu üzerinden(F12,F10 anakartiniza göre değişiklik gosterebilir) ile CachyOS sisteminize geçiş yapabilirsiniz. Eğer isterseniz iki işletim sistemini GRUB veya Limine üzerine bağlayıp açılışta seçim yapabilirsiniz. Bunun için hangi önyükleyici kullandığınızı belirtebilirsiniz.

Biraz amatörce oldu ancak yardimci olabildiysem ne mutlu bana

Öncelikle bir disk yöneticisi ile diskte Windows için boş alan oluşturun; boş alanı biçimlendirmeyin, boş kalsın. Sonrasında aşağıdaki Wiki makalelerini takip ederek GRUB yapılandırmasını chroot ortamı üzerinden yeniden yapın. Bu süreçte Ventoy kullanmak daha mantıklı olacaktır; çünkü birden fazla ISO desteği var. Hem Windows hem de CachyOS ISO dosyalarını atın (Ventoy ile Windows bazen düzgün çalışmayabilir, birkaç düzenleme gerekebilir). Windows kurulumu sonrasında da aşağıdaki adımları uygulayın.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…