CachyOS yeni SSD'ye sıfırdan mı kurulmalı, klonlama mı yapılmalı?

Max Caulfield 49

Üstün
Makaleler
15
Yer
Arcadia Bay
Merhaba arkadaşlar.

Kasım 2025'ten beri Linux dağıtımı olarak CachyOS kullanıyorum. Fakat CachyOS'i bugüne kadar hep ikinci işletim sistemi olarak kullandım. Ana işletim sistemim ise her zaman Windows 11 idi.

Fakat yaklaşık 5-6 gün önce çok beğendiğim bir fontu hem CachyOS'te hem de Windows'ta arayüz fontu yapmak istediğimde fark ettim ki Windows 11'in font rasterizörü aşırı derecede kötü. Bu artık benim için bardağı taşıran son damla oldu ve artık Windows 11'i ana işletim sistemi olarak kullanmayı bırakıyorum. Windows 11 artık benim için sadece lazım olduğunda kullanılacak ikinci bir işletim sistemi görevi görecek.

CachyOS şu anda Kingston A2000 1 TB SSD'mde kurulu. Windows 11 ise Kingston Renegade 2 TB SSD'de kurulu. Sistemimde ek olarak SanDisk Ultra 3D 2.5" 500 GB SSD ve Kioxia Exceria SATA 480 GB SSD de mevcut. Renegade 2 TB ayrıca iki parçaya bölünmüş durumda. Bir tane 1 TB C: diski (Windows 11 kurulu), bir tane de 1 TB D: diski (oyunlar ve depolama için kullanılıyor).

Benim ilk planım C diskini silip CachyOS kurulumunu o C diskinden açılan boş alana taşımaktı. Fakat maalesef Rescuezilla gibi araçlar bu tarz bir aktarımı pek desteklemiyor, aktarım sonrası diğer bölüntüyü de siliyor. Bu yüzden o yöntemi kullanmaya korkuyorum.

Fakat bir yandan da CachyOS'i sıfırdan kurmak biraz zamanımı alacak. Ama en azından hem yeni SSD'ye sıfır CachyOS kurulumu yaptığımda eski kurulumumdan dosya aktarımı yapabileceğim, hem de zaten CachyOS'teki mevcut kullanıcı adımdan (claire) kurtulup şu anki güncel kullanıcı adıma (max) geçmek istediğim için acaba sıfır kurulum yapsam mı diyorum.

Sizce yeni SSD'ye CachyOS sıfırdan mı kurulmalı, yoksa risk alınıp klonlama mı yapılmalı?

Ben her zaman sıfırdan temiz kurulum öneriyorum hocam. Tabii zamanım kıymetli derseniz önce klonlamayı deneyin ama olmazsa diye CachyOS yüklü flash bellek yanınızda dursun.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…