CachyOS'e bayıldım!

Merhaba arkadaşlar.

Dün akşam neredeyse 1.5 yıllık Arch Linux kurulumumu silip CachyOS'e geçmeye karar verdim. Fakat bu defa iyi bir SSD ile CachyOS kullanmak istedim. Çünkü Arch Linux'u Kioxia Exceria SATA 480 GB SSD ile kullanıyordum. Zaman zaman yavaşlamalar yaşadığım oluyordu.

Bu defa CachyOS'i Kingston A2000 1 TB SSD'ye kurdum. Ancak öncesinde A2000'deki tüm verileri Exceria'ya aktarmam gerekiyordu, bu da epey uzun sürdü. Exceria'nın Sustained Write performansı epey yavaş, saniyede 40-60 MB gibi hızlarda kalıyor. En nihayetinde sanal makinelerimi Exceria'ya aktardım, diğer verileri ise sistemimdeki diğer disklere aktardım.

Daha sonra CachyOS kurulumuna başladım. İlk denememde nasıl olduysa kurulum diskleri monte etme aşamasında hata verip iptal oldu. Neden olduğunu anlamadım çünkü birebir aynı sistemde USB belleğe CachyOS'i sorunsuzca kurmuştum. Ancak bu defa Btrfs kullandım Ext4 yerine. Ben de tüm adımları tekrarladım, tek fark Btrfs bölüntüyü oluştururken "root" flag'ı eklemek oldu. Onun dışında tüm adımları birebir aynı şekilde tekrarladım ve bu defa kurulum sorunsuzca tamamlandı. Btrfs Snapshot özelliğinin çalışması için Limine Bootloader kullandım.

Dün akşam ayarları yapmakla uğraştığım için çok vaktim yoktu. Bugün iyice deneyimlemeye başladım ve gerçekten bayıldım.

İlk olarak Arch Linux'ta yaşadığım rastgele anlarda anlık takılma sorunu CachyOS'te hiç yok. Daha önceden Arch Linux'u farklı disklerde de denemiştim fakat o sinir bozucu takılma diskten bağımsız bir şekilde karşıma çıkıyordu. CachyOS ile yağ gibi akıyor.

İkincisi LibreWolf gibi yazılımları illaki AUR'dan kurmaya gerek yok, zira CachyOS'in repolarında yer alıyor. Bu da birçok yazılım kurulumunu kolaylaştırıyor.

Henüz Snapshot özelliğini tam olarak deneyimlemedim fakat bir gün gerçekten lazım olduğunda Btrfs Snapshot özelliğini de deneyeceğim.

Daha uzun süre CachyOS kullanmayı düşünüyorum

Bu da sistemden görüntüler:

CachyOS'te Life is Strange oynuyorum:

CachyOS'te Resident Evil 2 Remake oynuyorum:

Her iki oyun da Windows oyunu ve Proton ile çalışıyor Life is Strange aslında Linux portu olan bir oyun fakat o port 2016 yılından kalma ve o dönemden beri Linux kütüphaneleri aşırı derecede değişti. O yüzden sorun çıkarabilir diye düşündüğüm için Steam Compatibility ayarını Steam Linux Runtime yerine Proton CachyOS yaptım. Bunu yapınca oyunun Windows sürümüne ait dosyalar indiriliyor ve sorunsuz çalışıyor.

Eğer Arch Linux tabanlı bir dağıtım kullanmak istiyorsanız ve işlemciniz güncel ise (x86-64-v3 veya x86-64-v4 destekli) kesinlikle CachyOS'i denemenizi tavsiye ederim. Üstelik kurulumu da saf Arch gibi manuel kurulum veya Archinstall kullanmayı gerektirmiyor, aynı Kubuntu, Lubuntu, Garuda Linux ve EndeavourOS gibi Calamares yükleyiciyi kullanıyor.

CachyOS mükemmel bir işletim sistemi. Ancak kabul edelim o da Arch Linux tabanlı olduğu için rolling release yapıda. Yani sürekli güncel ancak yanında sistemin bozulma riski taşıyor. Dikkatli olun.

CachyOS'in Blazingly Fast iddiası boşuna değil, optimizasyonları hakkını verebiliyor.

CachyOS bir tanedir. Çok dillendirdim ama Hunt: Showdown 1896'da +30 FPS almamı sağladı. Windows'tan bile daha iyi!
Ekran kartınız nedir? AMD mi NVIDIA mı?

Ancak kabul edelim o da Arch Linux tabanlı olduğu için rolling release yapıda. Yani sürekli güncel ancak yanında sistemin bozulma riski taşıyor. Dikkatli olun.
Btrfs Snapshot sistemi burada devreye giriyor

İfadeler: 144
Endüstri standard olan uygulamalar native olarak çalışmadıkça, Linux kullanamayacağım...
Maalesef...

Eğer Adobe yazılımları, Topaz yazılımları, AutoCAD gibi yazılımlar kullanıyorsanız gerçekten iş zor. O rahat çalışma ortamını bırakıp farklı bir yazılıma geçmek de inanılmaz sıkıntılı bir süreç...

Dual Boot dışında pek bir seçeneğiniz yok gibi. Dual Boot'u da mümkünse iki ayrı SSD ile yapın derim. Windows ve Windows'un EFI'ı bir diskte, Linux ve Linux'un EFI'ı başka bir diskte olursa daha iyi olur. Windows durduk yere bir güncelleme ile Linux'un EFI'ını bozamaz bu sayede.

Yalnız Secure Boot tarafında işler biraz zorlaşıyor. CachyOS veya Arch Linux gibi dağıtımları Secure Boot için imzalayabiliyorsunuz fakat biraz uğraşmak gerekiyor. Ben şahsen her Linux'u açacağım zaman Secure Boot'u kapatıyorum, Windows'a geri girmeden önce de Secure Boot'u açıyorum. Bu şekilde sorunsuz kullanıyorum.

Arch ile W'yi kullanıyorum DUAL ile Secure Boot yüzünden CachyOS kullanamıyorum. Açıkçası her PC'yi kapatıp açtığımda SB kapatıp, açmak istemiyroum...

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…