519

Başarılı
Makaleler
8
Türkiye pazarında bulunan bu iki seçenek arasından en dikkat çeken farkları sıralayacak olursam:

• 60 AZ Barlow lenslerle geliyor fakat 80 AZS'de bu yok, kutuda gelmiyor.
    󠀠
  • 80 AZS'nin 20 mm daha geniş mercek çapı daha sönük nesnelerin görülmesine olanak sağlıyor. Powerseeker'da bu daha zor, gezegenler kutuda gelen Barlow lensle rahat rahat görülebilir fakat AstroMaster'a kıyasla sönük nesne performansı nispeten daha geride kalıyor. (nispeten diyorum çünkü teorik olarak öyle olması gerek. daha önce teleskop kullanmadım, beni yönlendirmeniz için tavsiye istiyorum)
    󠀠
  • İki teleskobun da hemen hemen yakın kalitede optiklerle geldiğini duydum fakat kromatik bozulma şikayetleri AstroMaster'da daha fazla.

Aldığım teleskobu yıldız kümesi, galaksi ve bulutsu gözlemi dahil gezegen gözlemi için kullanacağım. Sadece tek bir amaç için kullanacağım diyemiyorum, öyle olsaydı muhtemelen bu iki modelden birini kafamda soru işareti olmadan alırdım. Saydığım bu ikili kullanım durumu için 20 mm mercek çapından feragat edip Barlow lensli 60 AZ almak mı daha iyi olur, yoksa 20 mm geniş mercek çapını da dikkate alarak 80 AZS almak mı? İkisinin ortası olur derseniz ikinci elden Powerseeker 70 AZ düşürebilirim ama bu farklar benim için kağıt üstünde kalıyor, daha önce hiç teleskop kullanmadım ve nasıl bir deneyim yaşayacağımı bilmiyorum. 60 AZ ve AstroMaster 80 AZS arasında da yaklaşık 1000 TL fiyat farkı var bu arada, değer mi?

Söylediklerimi dikkate alarak bana hangi modeli tavsiye edersiniz? Kullanıp memnun kaldığınız ürünleri de önerebilirsiniz, listeme alırım. Ben başlıca bu iki modeli buldum, malum Türkiye'de teleskop pazarı oldukça dar ve seçeneklerim kısıtlı.

Tavsiyeleriniz olursa şimdiden teşekkür etmek isterim.

Son düzenleme:
Celestron astromaster 130EQ-MD kullanıcısıyım. Yani memnunum ancak içinden scopu çıkmadı. Ay motoru ile geldi onu söktüm. Çok ihtiyaç duyulacak bir araç gibi gelmedi. Sonrasında delilik edip 3X barlow lens aldım. Bayağı bir yakınlaştırıyor sanki 2X olması daha iyi olabilirdi. Arkasından AliExpress'den svbony105 dijital kamera alıp çekimler yaptım. Bir de svbony filtreleri aldım. Genel olarak memnunum ama çok süper de diyemem. Benim aldığım modelin alt modeline para vermenizin değeceğini düşünmüyorum. En az bendeki modelden almanız mantıklı olur.

@Utku92 bahsettiginiz teleskop 15 bin TL ve butcemin uc kati ustunde. Direkt 130 EQ MD alti teleskop alinmaz gibi bir betimleme yapmaniz hos olmadi. Halbuki gayet guzel cihazlar var.

Memnuniyetsizlikle ilgili durumun da benlik oldugunu dusunmuyorum. Ben artik teleskop alinir-alinmaz safhasini gectim cunku ne elde edecegimi az cok biliyorum. Ogrenmek istedigim sey daha cok konu basligindaki modellerin avantajini/dezavantajini tartismakti ama olsun, sag olun.

@Utku92 bahsettiginiz teleskop 15 bin TL ve butcemin UC kati ustunde. Direkt 15 bin TL altina teleskop alinmaz gibi bir betimleme yapmaniz hos olmadi. Halbuki gayet guzel cihazlar var.

Memnuniyetsizlikle ilgili durumun da benlik oldugunu dusunmuyorum. Ben artik teleskop alinir-alinmaz safhasini gectim cunku ne elde edecegimi az cok biliyorum. Ogrenmek istedigim şey daha cok konu basligindaki modellerin avantajini/dezavantajini tartismakti ama olsun.

Karar sizin benim kendi görüşüm. Alt fiyattakilerden memnun kalırım derseniz bilemem. Ekonomiyi sonuçta ben belirlemiyorum. Kendi tecrübemi gördüğümü belirttim.