Cheat Engine'i çoğumuz duymuşuzdur ve küçüklüğümüzden beri bazen oyunlarda hile yapmak için kullanmışızdır.
Ben ilk kullandığımda 5.5 sürümü vardı ve yıl 2009'du.
Cheat Engine ile oyunların kullandığı hafıza (memory, RAM) adreslerini inceleyip üzerlerinde değişiklik yaparak para, XP gibi değerlerimizi artırabiliyoruz. Bu çoğunlukla yalnızca Tek Oyunculu oyunlar için mümkün. Rehber amaçlı hile yapacağım oyun Stardew Valley olacak.
Oyunum açıkken ve yüklüyken, Cheat Engine'den işlemimi seçiyorum. Yani Stardew Valley'i seçiyorum çünkü bu uygulamanın hafıza adreslerini düzenleyeceğim.
Daha sonra düzenlemek istediğim değeri kontrol ediyorum. 37883 param var mış. Bu değere ihtiyacım var.
Şimdi bu 37883 değerini Cheat Engine'e girip oyunun hafızasında arama yapacağım.
Scan Type'dan Exact Value seçili. Yani bu demek oluyor ki aradığım değer bu değerden büyük veya küçük değil buna eşit.
Value Type ise veri tiplerinden hangisi olduğu. Genellikle 4 Bytes yeterli olur ama emin değilseniz All seçip her şeyde de arama yapabilirsiniz. Göz çıkarmaz.
İlk aramamı yaptıktan sonra 20 tane adres bulunduğunu görüntülüyorum. Şimdi oyunda paramı artırmam veya eksiltmem lazım ve ikinci bir arama yapmam lazım. Bu, aramanın daraltılmasına sebep olacak ve düzenlemek istediğim adresi daha kolay bulabileceğim.
Pierre'de satış yaparak paramı 38013 yaptım. Şimdi Cheat Engine'de ikinci aramayı gerçekleştirme zamanı.
İkinci aramayı yaparken Next Scan diyorum çünkü bu aramanın (taramanın) önceki bulduğum 20 değer arasında yapılmasını istiyorum
Bunları aşağıdaki adres listeme alıyorum ki kaybolmasınlar. Sonra da hepsine sağ tıklayıp değerlerini değiştiriyorum. 999999 yaptım.
Oyuna geri döndüğümde paramın artmış olduğunu görüntülüyorum. Eğer görünürde paranız artmamışsa bir harcama veya satış yaparak bu değerin güncellenmesini sağlayabilirsiniz. Bu oyundan oyuna değişir.
Aynı zamanda Cheat Engine ile hafıza düzenleyerek para veya değer hilesi yapmak her oyunda bu kadar kolay olmayabilir. Böyle bir kural yok.
Cheat Engine'in özellikleri de takdir edersiniz ki bundan ibaret değil. Benim aşağıya kaydettiğim adresler gibi bir ton adres kaydedebilir, scriptler bile oluşturabilirsiniz. Bu rehberde basitçe hafıza düzenlemeyi göstermek istedim. Bilgisayar kullanmayı bildiğinizi ve ihtiyacınız olan başka şeyleri bu temel sonrasında kurcalayarak bulabileceğinizi varsayıyorum.
Cheat Engine'i İndirmek için:
Ama Techolay'dan indirin:
Cheat Engine
Cheat Engine, oyunlarda bazı hileleri uygulamanızı sağlayan ücretsiz bir uygulama. Çalışan uygulamaları tarayarak size hile uygulayabilme imkanı sağlıyor. Acemi kullanıcıların programın başında yer alan tutorial'ı incelemeleri tavsiye olunur.