Claude vs Gemini vs ChatGPT

Son 1.5 senelik periyotta yazmakta olduğum makalem için kaynak tarama ve çeviri işlerinde yapay zeka araçlarından fazlasıyla yararlandım. Kesinlikle aralarında en tutarlı ve en tenkit edilebilir bilgileri chatGPT veriyor. Mesela kütüphanemde olan 179 yıllık dört ciltten oluşan bir tarihi eser var. ChatGPT eser hakkında basım yılı ve basım yerine yerine kadar sorunsuz doğru bilgi verebilirken diğer yapay zeka araçları ilk sayfadaki uzun romen rakamlarını bile çözümleyemiyordu. Makalem için çok fazla kaynak taraması yaptığımdan meşrutiyet sonrası eserlere çok ihtiyaç duyuyordum. Sanal ortamda çok fazla veri olmamasına rağmen ChatGPT bana aradığım kavram ile ilgili dönem içerisinde yazılmış metinlerden alıntı yaparak hiçbir yerde baskısı olmayan eserleri bulup keşfetmeme yardımcı oluyordu. Tarih okuyan birisi olarak benim akademik anlamda deneyimlerim bu şekilde oldu.

Projelerimin odak noktasından dolayı Meta AI'a geçmeyi düşünüyorum, değer mi cidden hocam?
Tıp okuyorsunuz sanırım. Şöyle ki, projelerinizin ihtiyacını bilmiyorum. Ki bilsem bile kesin net bir şey diyemem. Meta AI tamamen ücretsiz. Deneyebilirsiniz. Ve hani illa bir noktada sabit olmak zorunda değilsiniz. Normal kullanıyorsunuz diyelim Meta AI'ı ve genel olarak memnunsunuz, ama bir gün cevabı beğenmediniz, gidip başka bir AI'a sorabilirsiniz. Dosya yükleme harici ChatGPT de sınırsız oldu bu arada metin tabanlı sohbette.

Astronomi okuyorum lâkin asıl alanım tıp diyebiliriz. Zaten bir aksilik olmazsa 1 veya 2 sene sonra İtalya'da devam edeceğim eğitimime.
Projelerin şu an en büyük ihtiyacı büyük ölçüde benim analizlerimle PDF'lerdeki analizleri kıyaslayıp olabildiğince realistik çözümler üretebilmesi.

Projelerin şu an en büyük ihtiyacı büyük ölçüde benim analizlerimle PDF'lerdeki analizleri kıyaslayıp olabildiğince realistik çözümler üretebilmesi.
Sadece deneyerek öğrenebilirsiniz valla. Meta AI da 1 milyon bağlam penceresine sahip. Ve ikinci olarak Qwen3.8-Max da iyi. Cidden iyi. İkisine de bir bakın.

Local LLM ile sınırsız yapılabilir ancak iyi ekran kartı ister. Embedding de PDF'leri analiz edebiliyor, 2 model çalışarak.

Local LLM ile sınırsız yapılabilir ancak iyi ekran kartı ister. Embedding de PDF'leri analiz edebiliyor, 2 model çalışarak.
3050 ile bakıştık.
Sadece deneyerek öğrenebilirsiniz valla. Meta AI da 1 milyon bağlam penceresine sahip. Ve ikinci olarak Qwen3.8-Max da iyi. Cidden iyi. İkisine de bir bakın.
Humata ve Scholarcy için ne diyorsunuz hocam? Önerilmiş birkaç yerde.

Claude: Kod için iyi.
Gemini: Sohbet ve araştırma konusunda çok iyi.
ChatGPT: Resim için iyi.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…