Canepe

Uzman
Yer
Denizli, Türkiye
Son dönemde içerisinde bilgi barındıran bir çok platform kendi kendini amorti edemez hale geldi. Hatta Evrim Ağacı'nın videosu ile büyük sitelerden ilk sitemler yavaş yavaş geliyor. Bunu içerik siteleri yapıp hitlendirip satarak para kazanan bir arkadaşınız olarak bende söyleyebilirim.

Ortak payda ise artık yeni bilginin üretilmeden yapay zekanın halüsinasyonlarına maruz kalmak ve doğru bilgiye sonraki 5 sene içerisinde erişimimizin yavaş yavaş kaybolması. Artık bilgi üretilmiyor, dehşet verici bir tüketim çılgınlığına evriliyoruz.

Yapay zeka arama motorlarında yer alan içerikleri izinsiz tarayarak o sitelerin hitlerini kırıyordu. Kendini bununla eğitirken de site sahibine hiçbir şey ödemiyordu. Maddi kazancın yanında dofollow backlinkten bile topolojisi gereği mahrum bırakıyordu. Tek avantajı kaynağı merak eden kullanıcıların siteleri ziyaret etmesi idi.

Cloudflare, üzerinden geçirdiği sitelerde bu durumun önüne geçeceğini belirtti. Artık AI botları, Cloudflare altında yer alan sitelere elini kolunu sallaya sallaya giremeyecek. Bunu zaten yapamıyor muyduk? Evet, Firewall kuralları ile yapabiliyorduk fakat Cloudflare bunu artık varsayılan olarak tüm hizmetlerinde uygulayacak gibi görünüyor. AI firmaların bu durumda bir adım atmaması sektöre ciddi zararlar verdi. Belki bu adımla bazı şeyleri düzeltmeye gidebilirler.

Kaynak: https://www.theverge.com/news/695501/cloudflare-block-ai-crawlers-default

Son düzenleme:
Yapay zeka botları da olmak üzere tüm botları incelemek için daha dün sabah plan yaptım. Şu an ChatGPT burada bir konuya mesaj yazacak olsa, kullanılan işletim sistemi "Robot", tarayıcı ise "ChatGPT (User)" şeklinde simge çıkar çünkü ben yazdığım tarayıcı kütüphanesinde bile yapay zekâlar ile uğraştım. Yarın öbür gün yapay zekalar, benim kamoyuna açık web sitelerim hakkında istedikleri zaman bilgilere erişebilmeli, siteme bir robot uğradığı zaman hangi sayfaya baktığına kadar veritabanıma not almalıyım.

Bunu kabul etmiyorum. Seçenek sunmama hakları yok zaten. Ama varsayılan olarak engellemenin yanlış olduğu gözüyle bakıyorum. Şimdi yapay zekaların sitelerde gezmesini engelleyince ne olacak? Kullanıcının biri web sitesindeki tüm içeriği kopyalayıp yine yapay zekaya gönderebilir.

Kesinlikle yapay zekaların tüm sitelerime uğramasını kabul edeceğim. Umarım Cloudflare ara sunucusu ile çalışan Techolay'da buna izin verir.

Yaptıkları boş boş bir uğraşı. Herhangi bir yapay zeka bir web sitesine uğrarsa ne zararı olabilir? Kaldı ki User-Agent manipüle edilip ek olarak proxy IP ile yine istediği web sitesini tarar.

Yaptıkları boş boş bir uğraşı. Herhangi bir yapay zeka bir web sitesine uğrarsa ne zararı olabilir? Kaldı ki User-Agent manipüle edilip ek olarak proxy IP ile yine istediği web sitesini tarar.
Tüketim çılgınlığı hat safhada, Google kurulduğu yıllarda bu sistemi bir ödül sistemi halinde sundu. Yayıncılar içerik yayınlar, okurlar bilgi edinirdi. Bu durumda hem Google, hem yayıncı kazanırdı. Ancak AI, tüm webi, bu siteyi, benim sitemi kısacası her şeyi izinsizce kazıyor ve karşılığında koca bir hiç.

Bu durum, tüketici için önümüzdeki 5 sene çok iyi olabilir fakat yayıncı için yayınlarını kapatmak ile sonuçlanır. Şuan yayınları geçtim Google bile hitleri sebebiyle kan ağlamakta. Anthropic'e büyük yayınlar tonla dava açıyor.

Büyük yayınları geçtim bizi bile bitirdi, Techolay'ı zaten bitirir. Kısacası bu duruma son verilmezse o çok söz edilen AI halüsinasyonları katlanarak devam edicek. Yayıncılar hitleri sebebiyle bilgi yaymayı bırakacak. Sonuç bu. Bunun kabullenilmesi gerektiğini düşünüyorum.

@Canepe isteyen zaten rahat rahat yapay zekaları kendi sitesinden yasaklardı. Sitelerden AI uzaklaştırmak için ne eklenti, ne de kod yazan gördüm. Bilmiyorum şimdi söylediklerin de biraz mantıklı geldi.

@Canepe isteyen zaten rahat rahat yapay zekaları kendi sitesinden yasaklardı. Sitelerden AI uzaklaştırmak için ne eklenti, ne de kod yazan gördüm. Bilmiyorum şimdi söylediklerin de biraz mantıklı geldi.
Evet dediğim gibi, Robots.txt ile vs. yasaklanabiliyordu halihazırda. Bu durumda bunu konuşmuyoruz, Cloudflare'in tavrı bu konuda biraz önemli. Yayıncıyı yani bilgiyi önemseyen bir şekilde bu konuyu dile getirerek şirketlere göz dağı veriyorlar.

Cloudflare'in tavrı da öyle yabana atılacak bir tavır kesinlikle değil. Dünya üzerindeki internet trafiğinin büyük bir bölümünü filtrelemekteler. Eğer bunu yapmalıyız diyorlarsa şirketlerin kesinlikle oturup bi düşünmeliyiz diyeceklerini düşünüyorum.

DNS ve Domain konusunda Cloudflare'nin Google'dan bile daha çok söz hakkı vardır. Sadece nameserver olarak kullanıyordum. Ama alan adımı bile oraya taşıdım. Kesinlikle çok profesyoneller. Ama bilmiyorum varsayılan olarak yapay zeka botlarını engellemek aşırı garibime gitti.

Büyük firmalar bir masaya toplansa, konu DNS'e gelse "Google kapat çeneni, Cloudflare konuşuyor şu an." derim.