Cloudflare'a göre Türkiye'nin son 12 aydaki internet trafiği

Makaleler
2
DİKKAT! Bu veriler Cloudflare'in kendi sistemlerinden ve DNS'lerinden ölçtükleri istatistiklerdir. Gerçek veriler farklılık gösterebilir.

Arkadaşlar merhaba.

İnternet konusunda ne kadar ilerlediğimizi merak ederek Cloudflare Radar üzerinden Türkiye konumunda son 12 ayı seçerek grafikleri inceledim.

İlk grafiğimiz bant genişliği. Hız anlamında yavaş yavaş DSL'i geride bırakıyoruz. Özellikle hızlıca devam ettirdiğimiz fiber dönüşümleri ve yeni fiber altyapıları da bir çabası. Üst çeyreğimiz yani %75'lik kararlı kısımda 26 Mbps hız görüyoruz. İyi mi? Tabii ki de değil. Yani özellikle son zamlardan sonra 16 Mbps'in 1000 TL olduğunu düşünürsek can sıkıcı hatta. Medyan hızlarımızın 13 Mbps olduğunu ve alt çeyreğimizin 8 Mbps olduğunu görüyoruz.

Gecikme anlamında üçüncü çeyreğimiz 71 ms, medyanımız 50 ms ve birinci çeyreğimiz ise 33 ms. Yalnız hız ve gecikme grafiğinde fark ettiyseniz özellikle Mart'tan sonra paralel bir hız düşümü ve ping artışı var. İlginç bir grafik.

Otonom sistemlerde
1. TTNet,
2. sırada Süperonline,
3. sırada Turkcell,
4. TT Mobil,
5. Vodafone.

Mobil operatörleri saymazsak Turknet, Kablonet ve Millenicom sıraya girer sanırım. Gıbırnet de olabilir.

Sonuç olarak Türkiye'de son 12 ayın grafiği bu arkadaşlar. Siz ne düşünüyorsunuz?

Muz cumhuriyeti olduk resmen. Kaçıncı yüzyıldayız, her şeyin akıllı olduğu bu dönemde böyle düşük internet hızları kabul edilemez.
Doğru maalesef. Özgür, kotasız internet, GB hızlar gibi Avrupa ve Amerika'da her kullanıcının erişebildiği internetin, Türkiye'de yerel altyapı sağlayıcımız yerine niş bir şirket olan Turknet'le bir devrim olarak başlaması benim de zoruma gidiyor. Her şeyden önce yerel sağlayıcımın vermesi lazım, özel bir şirketin değil.

Bursa'dayım, Valorant istanbul sunucusuna 8ms ile bağlanıyordum, 19 ms'e çıktı son aylarda. Routing problemi olduğu belli de hiç bir şey yapılamıyor. Statik IP aldım daha beter oldu hızlar düştü, Statik IP'yi iptal edip dolap görevlileri ile akraba oldum 100/20 hızı geri alabilmek için. Eskiye dönmek bile işkence oldu, aman 10 ping fazla kalsın hız düşmesin dedik artık. Frankfurt'a 40ms ile bağlanıyordum o da 50 oldu.

CS2 sunucusuna 44-46 ms ile bağlanıyorum. O eskiden kaçtı hatırlayamadım.

Datacenterlarda genel bir sıkıntı var sanırım. Netvay'e kayyum atanmış mesela. Belli ki büyük bir darbe vuruluyor şuan.

Datacenterlarda genel bir sıkıntı var sanırım. Netvay'e kayyum atanmış mesela. Belli ki büyük bir darbe vuruluyor şuan.
Netvay ismini çok duymadım ben, kayyumluk ne olayı olabilir? Çökme operasyonundan başka aklıma bir şey gelmiyor.

Netvay ismini çok duymadım ben, kayyumluk ne olayı olabilir? Çökme operasyonundan başka aklıma bir şey gelmiyor.

Buradaki mesajları okuyarak az buçuk anlayabilirsiniz. Aynı zamanda Techolayın hosting şirketi.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…