Arkadaşlar merhaba. VDSL 50 Mbps paket kullanıyorum. Bufferbloat testinde genelde skor b çıkıyor, download latency 30'larda geziyor bazen daha yüksek. CoD MW3'te kablolu bağlantı ve optimize oyun içi ayarlarla birlikte 55-70 ms arasına düşürebildim en fazla. Bir de oyun içinde sürekli packed burst/packed loss uyarısı veriyor. Modemim ZyXEL VMG1312 T20b, QoS'i etkinleştirip paket uzunluğunu seçtim ama detaylı olarak ayar bulamadım başka. Ancak oyun bazında port yönlendirmesi ya da tetiklemesi mi tam bilmiyorum, ilgili oyunun TCP ve UDP değerlerini girerek yapılandırma yapmanın durumu iyileştirdiğini söylemişler bazı yerlerde. Aşağıdaki ekranlarda nasıl ayarlar yapmalıyım? Bir de cihazımı statik DHCP listesine ekle diye bir seçenek var, statik IP mi veriyor acaba faydası olur mu?
QoS sayfası:
Eki Görüntüle 131586
Eki Görüntüle 131587
port yönlendirme:
Eki Görüntüle 131588
port tetikleme:
Eki Görüntüle 131589
1.
QoS Ayarları:
-
QoS'i Etkinleştir: Bu kutucuğu işaretleyin.
-
WAN Yönetimi: Upstream ve downstream bant genişliği ayarlarını modeminizin arayüzünde belirtilen veri hızlarına göre ayarlayın. Örneğin, 50 Mbps için upstream 5-10 Mbps arası olabilir.
-
Paket Uzunluğu: Eğer standart bir ayar varsa, bıraktığınız ayarı koruyabilirsiniz; aksi takdirde "Standart" veya "Küçük" seçeneğini deneyin.
2.
Policer Ayarı:
-
Aktif: Bu seçeneği etkinleştir seçin.
-
Sayfa Türü: Simple Token Bucket'ı bırakın.
-
Yapılan Oran ve Burç Büyüklüğü: Yukarıda belirttiğiniz bant genişliğine göre örneğin 2000 (2 Mbps) kullanabilirsiniz. Burç büyüklüğünü de aynı oranda ayarlayın.
-
Uygun Hareket: "Geçir" seçeneğini bırakın.
-
Uygun Olmayan Hareket: "Düşür" seçeneği uygundur.
3.
Port Yönlendirme:
-
Yeni Kural Ekle: "Aktif" kutusunu işaretleyin.
-
Servis Adı: Örneğin "CoD MW3" yazabilirsiniz.
-
Başlangıç ve Bitiş Portları: CoD MW3 için genellikle 3074 TCP ve UDP kullanılır. Her ikisi için ayrı kural ekleyebilirsiniz.
-
Sunucu IP Adresi: Oyun oynadığınız cihazın IP adresini girin.
-
Protokol: TCP, UDP olarak ayarlayın.
4.
Statik IP Ayarı:
-
Statik DHCP Listesine Ekle: Bu, cihazınıza her seferinde aynı IP adresini vermek için faydalıdır. Cihazınızı ekleyerek statik bir IP vermek, bağlantı istikrarını artırabilir.
5.
Uygulama:
- Ayarları tamamladıktan sonra "Uygula" butonuna basarak değişikliklerinizi kaydedin.
Bu ayarların ardından oyun performansınızı gözlemleyebilirsiniz. Gecikme ve kayıplardaki iyileşmeleri değerlendirerek yeniden ayarlar yapabilirsiniz.