Colorful B850M-E anakarta ekran kartı takıldığında RAM RGB'leri kontrol edilemiyor

emrhnyz

Gelişen
Merhaba arkadaşlar,
Bilgisayarımı aldığım günden beri RAM'lerin RGB'sini kontrol edemiyorum. İlk başlarda uzun süre uğraştım çözmek için fakat çözemeyince anakart ile uyumlu değildir deyip bırakmıştım uğraşmayı, default Rainbow renginde yanıyordu RAM'ler. Geçenlerde ekran kartı olmadan PC'yi çalıştırdığımda bir anda RAM'ler anakart ile senkron şekilde çalışmaya başladı. Demek ki oluyor deyip tekrardan uğraşmaya başladım fakat bir türlü sorunu çözemedim.
Kısaca anlatmak gerekirse, ekran kartım takıldığı anda RAM'lerin RGB kontrolünü kaybediyorum.
Kasadaki her şeyi L-connect 3 ile kontrol ediyorum anakartı ve ekran kartını igamecenter ile kontrol ediyorum. RAM'ler hiçbir programda gözükmüyor. Openrgb, SignalRGB, ASUS Aura hepsini denedim hiçbiri RAM'leri de anakartıda göremiyor. Uygulamalar çakışıyor olabilir diye onları da tek tek silip hepsiyle ayrı ayrı denedim fakat olmuyor.
  • İşlemci: AMD Ryzen 7 7800x3D
  • Anakart: Colorful Battle-AX B850M-E Wi-Fi V14
  • Ekran kartı: Colorful iGame GeForce RTX 5070 Ti Ultra W OC (16 GB GDDR7)
  • RAM: Patriot Viper Elite 5 RGB TUF 32 GB (2x16 GB) 6600MHz CL34

Benim aklıma direkt BIOS üzerinden "SPD write" kısmını disable etmek geldi ama bir türlü colorful anakart için guide bulamadım belki sen kendin kurcalayıp bulabilirsin.

Bunun haricinde Reddit'teki kullanıcıların çoğu, bir güncellemeden sonra RAM'lerin kaybolduğunu ve bunun nedeninin SignalRGB'nin SMBus (System Management Bus) verilerine erişememesi olduğunu belirtmiş.

• Çözüm: SignalRGB'yi tamamen kapat. Sağ tıkla ve "Yönetici Olarak Çalıştır" de.
  • Uygulama içinde Settings -> Windows Settings kısmına git ve "Always Run as Administrator" seçeneğini aktif et.
  • Neden: RAM RGB verileri SMBus üzerinden gider ve Windows bu hatta erişimi kısıtlayabilir. Ekran kartın takılıyken iGame Center bu hattı "rezerve" ettiği için SignalRGB yönetici yetkisi olmadan araya giremiyor.
Bunun haricinde "Cold Boot" deneyebilirsin ;

Bilgisayarı kapat -> Güç kaynağının (PSU) şalterini indir veya kabloyu çek -> Kasanın açma düğmesine 30 saniye boyunca basılı tut (anakarttaki tüm kondansatörler boşalsın) -> Fişi tak ve sistemi aç

Umarım bu çözümlerden birisi işine yarar.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…