CRITICAL_PROCESS_DIED (ef) mavi ekran hatası

felina

Başarılı
  • Anakart: ASUS B-350 Plus.
  • İşlemci: Ryzen 5 2600.
  • Ekran kartı: RX 5500 XT 4 GB.
  • İşletim sistemi: Windows 10.

Selam arkadaşlar, yaklaşık 3 haftadır bilgisayarım sürekli mavi ekran hatası (CRITICAL_PROCESS_DIED) veriyor ve iş artık işkenceye döndü. PC en fazla 2–3 saat açık kalabiliyor, sonra pat diye mavi ekranla kapanıyor. Şunu fark ettim mesela eğer herhangi bir dosyayı SSD'ye indirirsem indirme başladıktan 8–10 dakika sonra direkt mavi ekran geliyor. Aynı dosyayı USB belleğe indirince hiçbir şey olmuyor, sorunsuz devam ediyor. O yüzden sorunun SSD kaynaklı olduğunu düşünüyorum ama emin değilim. Minidump kayıtlarını açtım fakat hiçbir şey kaydedilmiyor, klasör bomboş. CrystalDiskInfo'dan SSD'nin sağlığına baktım, %68 gösteriyor. CrystalDiskInfo'dan okuma/yazma testi yaptım görseller aşağıda ekli ama sağ alttaki 2 veriye gelince sürekli mavi ekran yediğimden ötürü onları test edemedim. Ayrıca bilgisayarı sıfırlayamıyorum bile, ne zaman sıfırlamak istesem sıfırlarken hatayla karşılaşıldı deyip mavi ekran yiyorum veya Windows'u indirip kur seçeneğini seçtiğimdeyse 10-15dk indirme ilerledikten sonra mavi ekran yiyorum. Sizce problem SSD'den mi kaynaklanıyor yoksa başka bir bileşen mi sıkıntı çıkarıyor olabilir? Yardımcı olursanız çok iyi olur ciddi anlamda kafayı yemek üzereyim.
SSD modelim: CT240BX500SSD1.
RAM Corsair 8X2.

Dosya Ekleri

• Screenshot_5.webp
    37,3 KB · Görüntüleme: 54
  • 20250817_223638.webp
    330,2 KB · Görüntüleme: 57
Son düzenleme:
Windows dosyaları sıkıntı olabilir Windows 10'da bu seçenek varsa deneyin.

Yoksa bunu deneyin:

Yakın zamanda format attınız mı? Veya bilgisayara sık sık format atan birisi misiniz? SSD sağlığı iyi gözükmüyor belki de bazı yerlerde işlevselliğini yitirmeye başlamıştır. Sizlerin de dediğinden yola çıkarsak bence yazma konusunda bir problemi var gibi duruyor. Bu tür programlar genellikle pek doğru sonuç doğuramayabiliyor bazen SSD'lerde.

Windows dosyaları sıkıntı olabilir Windows 10'da bu seçenek varsa deneyin.
Eki Görüntüle 174812

Yoksa bunu deneyin:

Hocam ilk attığınız Windows 10'da yok, videodaki olayı deneyemiyorum çünkü sıfırlama ekranında mavi ekran yiyorum, PC'yi sıfırlayamıyorum anlayacağınız.

Uzun süredir format atmadım, 2 sene önce attım en son. Sorun kaynağı SSD diye düşünüyorum ben de ama emin olmak istiyorum, RAM'lerin birini çıkardım belki RAM'dendir diye ama yine mavi ekran yedim yani RAM'lerde sorun yok gibi.

Görünen o ki tahmin ettiğiniz gibi SSD'nizde sıkıntı var.
Bozuk sektörler, Windows'un kritik sistem dosyalarına veya herhangi bir dosya yazma işlemine erişiminde sorun yaratıyor. Windows, kritik bir işlem (örneğin dosya indirme) sırasında bu bozuk bölgelere ulaşmaya çalıştığında direkt mavi ekran hatası alıyorsunuz.

Anladım teşekkür ederim yeni bir SSD siparişi verdim bile şu an onu bekliyorum.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…