DDR5 RAM gecikmesi nasıl düşürülür?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Yakuza
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 103
  • Görüntüleme Görüntüleme 2B
  • Etiketler Etiketler
    nasıl ram

Yakuza

Becerikli
@Ayhan Dönmez
Bazı konularda işi bilene emanet etmek lazım. RAM taraflarında çok çok uzun zaman evvel Voltaj/FSB/RAM Böleni/CL vs. ile oynayıp bırakırdım sonra uzun yıllar RAM alanına hiç elleşmedim, şimdilerde ise DDR5 ile bambaşka bir dünya olmuş o alan.
RAM'lerin vaziyeti:

BIOS'taki Tightest seçeneği açık fakat "Latency Killer" kapalı bırakmıştım işlemci Max frekansını düşürüyor diye. Latency Killer açıldığı vakit 3-5ns arası bir kazanım oluyordu oradan. Düz EXPO-1 açıktır.

2x32 GB 70ns biraz yüksek geldi, bunlara ne yapılabilir? İyi malzeme diye aldım ama hakkını veremediğini düşünüyorum, eksik kalmıştır bu taraf maalesef.

Son düzenleme:

Aktif soğutma imkanı var mı? BIOS'tan HVM, High Voltage Mode açtığınızda 1.45-1.5V vs. müsaade ediyor mu? DRAM VDD, Voltage için PMIC Lock ise 1.435V üzeri izin verdirtmez. Corsair bazı modülleri PMIC Lock, ama Richtek PMIC kullanılmış. Bu modül voltaj kilidi olmamalı.

TSME, SVM Enable, IOMMU kapatmakta fayda var. Memory Encryption ve sanallaştırma ile alakalı ayarlar. Virtual Machine ile işiniz yoksa kapatınız. AIDA'da aktif görünüyor:

RAM'ler Dominator Titanium gri kutu (Krizin patladığı gece millet uyanmadan siparişi vermiştim, iptal olmadı, ucuza aldım), en eksik olduğum ve atladığım alan bu alan olabilir. Kasa MSI MEG Prospect 700R, 360 mm Arctic 3 Pro var.

Son düzenleyen: Moderatör:

DR modüllere bu tarzda aktif soğutma gerekli, NS kısmak isterseniz:

Ramler Dominator Titanium Gri Kutu, en eksik olduğum ve atladığım alan bu alan olabilir. Kasa MSI MEG Prospect 700R, 360MM Arctic 3 Pro var.

Dediğim tarzda aktif soğutma uygularsanız çok daha verimli olur. DR modüller onun haricinde 6400 1:1 mod, Golden IMC harici açtırtmıyor. Bellek kontrolcüye bağlı, 6200 MT/s 1:1 mod limit olacaktır Carbon'da örneğin. Yine CL kıstırtmaya da çok müsaade etmez, VDD ihtiyacı yüksektir. 1.55-1.65 VDD ister, 6200 CL26 için. Aktif soğutma lazım ki Latency düşüş sağlayasınız.

@Yakuza A-die DR, 2x32 GB örnek profil:

Aktif soğutma burada aktif, yoksa DR tutamayız.

ASRock'tan sonra ASUS ve MSI'lar da işlemci yakıyor training esnasında diye NB/SOC 1.18V'a kilitleyip Safe Moda'a sokup salmıştım.

Corsair CL30 yapmış da piyasada bunlar çok övülüyor overclock canavarı falan diye G.Skill'den vazgeçtim. Corsair babadır kafası işte 2000'li yılların başlarından kalma hala daha sabit fikirliliği üstümüzden atamadık. CL düşürülemeyeceğine göre maksimum 6200MT/s denenip salınmalı diyorsun kısacası.

Son düzenleyen: Moderatör:

Aktif soğutma imkanınız yok mu ilettiğim görseldeki gibi? İmkan var, A-die DR modül. 1.6V civarına 6200 CL26 verecektir.

DDR5'te aktif soğutma olmadan 6000 MT/s üzerine çıkılması çok olası değil, hele ki DR'de. Şimdi stabil olsa bile yazın BSOD verecektir.

İfadeler: X99

Noctua 120mm fan alsam ekran kartının üstüne demir yapıştırıcı ile falan mı tutturmak gerekir?

Noctua 120mm fan alsam ekran kartının üstüne demir yapıştırıcı ile falan mı tutturmak gerekir?

Tutturmaya gerek yok, bu şekilde duruyor diktiğinizde. Sabitleme ihtiyacı yok GPU üstüne dikerseniz.

Bunu tutturmaya gerek var:

En iyi bu şekilde olur. Bunlar SR modül, @Bandırmalı1965 gibi Heatsink soyup Push-Pull üfletirseniz 30-35 derece dolaylarında gezecektir. DR modüller 2 taraflı PCB, 2 Gbit 8+8 toplamda 16 adet IC ile donatılmıştır. Soğutma konusunda bu konfigurasyon bir sorun yaşatmaz.

En basit haliyle de size ilettiğim gibi GPU üstüne dikeceksiniz. Onda sabitleme ihtiyacı olmaz. @Yakuza

Tutturmaya gerek yok, bu şekilde duruyor diktiğinizde. Sabitleme ihtiyacı yok GPU üstüne dikerseniz.

Tamamdır bu tip işlem şartsa o vakit işlem tamamlandığında konuyu güncellerim, şimdilik hayırlı akşamlar, sağ olasın alakan için.

Tamamdır bu tip işlem şartsa o vakit işlem tamamlandığında konuyu güncellerim, şimdilik hayırlı akşamlar, sağ olasın alakan için.

DR modül, aktif soğutma olmadan sizde yapılabilecek 6200 CL28 ya da 6000 CL28 olur. IMC Golden ise 6400 CL32, bir ihtimal 6400 CL30 açılabilir. tRFC, tREFI ve tRCD optimal değerlere çekilemez. 55-65 derece arası testte hata verdirecektir. Yazın yine BSOD sebebi, SR modül olsaydı aktif soğutma olmadan dahi mümkündü. Her türlü Latency düşüş sağlarsınız yine ama tatmin etmeyecektir. 9950X3D, 2 CCD olduğundan 2x16 SR 8000-8400 MT/s 1:2 mod aralığı lazım normalde. Carbon bunu verebiliyor, o şekilde çok daha uygun olur.

DR modüller ile IMC limit olduğundan maksimum 6400 1:1 mod olabilir, bu durum aktif soğutmadan bağımsız. Carbon'da yine 2x32 DR 8000 MT/s başarılamaz. Apex gibi kartlarda Golden IMC açabiliyor ancak. Çok nadir bir durum. 2x32 8000 MT/s şu anda.

360 mm Arctic 3 Pro

@Yakuza Bu varsa VRM fanından dolayı bir miktar derece kısabilir. RGB'ler mevcut ise OpenRGB Winring sürümü kurup kapatınız. Kasa havalandırması iyiyse ve testte 50 derece geçmez ise bir şeyler başarılabilir denemek isterseniz.

@Yakuza Bu şekilde deneyin. EXPO üzerine ya da ayreten Manuel girebilirsiniz, ikisi de aynı kapıya çıkar. Bunların hepsi Manuel işlem, aralarında fark olmaz. Anakart aynı Train algoritma kullanacaktır.

Boot öncesi Save & Exit özet ekranı iletirseniz kontrol sağlayalım. Integrated Graphics kapalı kalmak zorunda, bilginize. Nitro ayarı elzem, onu iletirim.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…