Çözüldü Debian nasıl tam teşekküllü kurulur?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Makaleler
3
Yer
Avcılar/İstanbul
Merhaba arkadaşlar. İki cihazıma Debian KDE kurdum. Biri Lenovo laptop (81VU), diğeri de i7 3770S ve GTX 1060 içeren bir masaüstü.

Laptopta Bluetooth dışında şu an sorunum yok ancak masaüstünde aşırı büyük sorunlarım var. Örneğin önceden kurduğum gibi NVIDIA sürücüsünü kurmaya çalışırsam sistem çöküyor, giriş yaparken GUI çöküp geri açılıyor. Kernel güncellediysem (Backports) de hiç açılmıyor NVIDIA yüzünden. Bu konudaki çözümü de denedim ancak işe yaramadı, onda da Kitty'deyken hata aldım.

Bir de tam teşekküllü olması için sisteme önerdiğiniz programlar var mı? Benim program açısından tek şikayetim görsel görüntüleyicisi. Tasarım olarak biraz çirkin, öneriniz var mı? Örneğin Windows'taki ImageGlass gibi şık bir şey var mı? Veya Wine ile direkt ImageGlass kullanabilir miyim?

Bir de ayarlardan Sweet Mars KDE temasını indirmeye çalıştım ancak indirilmiyor, sanırım sunucu olumlu yanıt vermiyor, diğer temalarda da binbir tane farklı hata alıyorum. Son olarak laptopta da Bluetooth çalışmıyor. Aslında çalışıyor ancak JBL T6400T kulaklığa bağlanamıyor.

Kütüphanede rastgele birinin kulaklığına bağlandı mesela. Üstüne kulaklığım eşleşme menüsüne geliyor ancak bağlan dersem görseldeki hatayı alıyorum. Main. Conf dosyasından ControllerModeseçeneğini Dual modundan Bredrmoduna almayı denedim ancak işe yaramadı.

2025-03-23_18-09.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Anladım hocam teşekkür ederim. Bir de Netinstall ne diye bakmaya çalıştım ama bağlandığım internet biraz kötü olduğundan pek anlamadım. Anlatma şansınız var mı rica etsem?
Kabaca, kurulumda kullanılacak dosyaların file system üzerinden olmadan, yani kurulum için kullandığınız iso kullanılmadan bootstrapping (rootfs'in root diskine yazılması) sırasında fetchlenip kurulum sırasında kullanılması sağlanan installation türü. Kurulum sonrası bütün paketler kullandığınız depodaki en güncel haliyle diske yazılıyor. Bununla beraber offline installation'un sebep olduğu bütün hataları önlemiş oluyorsunuz.

Hocam bazı insanlar X11 ile Wayland arasında aşırı ultra fark var gibi şeyler diyordu da Reddit'te, örneğin FPS olarak daha kötü olur mu mantığında düşünmüştüm. Bir de tekrardan teşekkürler hocam, sayenizde Windows'un hasretini çekmiyorum Debian'da :D Sorun da kalmadı gibi.
Performans olarak günlük kullanımda veya oyun oynarken gözle görülebilecek bir fark hissedeceğinizi sanmıyorum dediğim gibi.

Performans olarak günlük kullanımda veya oyun oynarken gözle görülebilecek bir fark hissedeceğinizi sanmıyorum dediğim gibi.
Anladım hocam teşekkür ederim. Tam sorunlarım bitti diyecektim yenisi başladı.
1742907701461.webp

Bu fotoğrafı internetten aldım ancak bundan daha beteri oluyor sistem uyku modunda fanları kapayınca. Çözümü var mıdır? Reddit'te sürücü güncelle demişler ama sürücüm güncel olduğundan cevabın bu olduğunu sanmıyorum.

Anladım hocam teşekkür ederim. Tam sorunlarım bitti diyecektim yenisi başladı.
Eki Görüntüle 135172
Bu fotoğrafı internetten aldım ancak bundan daha beteri oluyor sistem uyku modunda fanları kapayınca. Çözümü var mıdır? Reddit'te sürücü güncelle demişler ama sürücüm güncel olduğundan cevabın bu olduğunu sanmıyorum.
Bookworm depoları üzerinde Nvidia sürücüsünün son sürümü 535, yani güncel değil, depolardaki son sürüme sahipsiniz. Fakat bu tip bir durum için 3. parti depolar ekleyip Debian'ı bozma riskine girmek yerine:

Bu çözümü deneyiniz.

@5670, Anladım hocam teşekkür ederim, bir deneyeyim. Birkaç sorun var ama sorun mu emin olmadığımdan yazma gereği duymuyorum şuanlık :D Kusura bakmayın uğraştırıyorum sizi de.

@5670 hocam merhaba yine bir sorun yaşıyorum. Steam kullanmak istiyorum ancak hiçbir zaman düzgün çalışmıyor. Grafiksel olarak Steam'de bozulmalar oluyor ancak onlar çok sorun değil, tabii çözümü varsa seve seve denerim. Asıl sorunum hem Proton ile oyunları açamıyorum, hem de sistemi her kapatıp açtığımda Steam disklerimi unutuyor. İnternette disklerinizi kalıcı mount edin gibi bir şey diyorlardı ancak yapınca sistemi çökerttim, tabii düzelttim dosyayı eski haline getirerek ancak hala sorun yaşıyorum. Proton konusunda ise, oyunlarda açılıyor diyor ancak sistem monitöründe de ekranda da oyun gözükmüyor. Ve sonra hata vermeden geri oyna tuşu aktif oluyor. Yardımcı olursanız çok sevinirim. Bir de GRUB menüsündeki duvar kağıdının dosya konumu nedir acaba? GRUB Customizer ile bir şeyler deniyordum da, onun için sordum.

Hocam son olarak biraz saçma olacak ama, Windows'taki bir oyunun AppData'daki verilerini Debian'a her açılışta kopyalayan bir program var mı? Yoksa .sh dosyası oluşturup kendim yazmam mümkün müdür?

Son düzenleme:
@5670, Anladım hocam teşekkür ederim, bir deneyeyim. Birkaç sorun var ama sorun mu emin olmadığımdan yazma gereği duymuyorum şuanlık :D Kusura bakmayın uğraştırıyorum sizi de.

@5670 hocam merhaba yine bir sorun yaşıyorum. Steam kullanmak istiyorum ancak hiçbir zaman düzgün çalışmıyor. Grafiksel olarak Steam'de bozulmalar oluyor ancak onlar çok sorun değil, tabii çözümü varsa seve seve denerim. Asıl sorunum hem Proton ile oyunları açamıyorum, hem de sistemi her kapatıp açtığımda Steam disklerimi unutuyor. İnternette disklerinizi kalıcı mount edin gibi bir şey diyorlardı ancak yapınca sistemi çökerttim, tabii düzelttim dosyayı eski haline getirerek ancak hala sorun yaşıyorum. Proton konusunda ise, oyunlarda açılıyor diyor ancak sistem monitöründe de ekranda da oyun gözükmüyor. Ve sonra hata vermeden geri oyna tuşu aktif oluyor. Yardımcı olursanız çok sevinirim. Bir de GRUB menüsündeki duvar kağıdının dosya konumu nedir acaba? GRUB Customizer ile bir şeyler deniyordum da, onun için sordum.

Hocam son olarak biraz saçma olacak ama, Windows'taki bir oyunun AppData'daki verilerini Debian'a her açılışta kopyalayan bir program var mı? Yoksa .sh dosyası oluşturup kendim yazmam mümkün müdür?
Steam'i Nereden kurdunuz hocam? Flatpak veya kendi sitesinden kurduysanız Debian depolarından kurmayı deneyin bir de.

Eğer NTFS Diskindeki bir oyunu açmaya çalışıyorsanız bu hata oluşabiliyor, kalıcı ve düzgün bir şekilde mount edin diski. NTFS Disklerini mount etmek için Yusuf ipeğin şu videosunu izleyebilirsiniz.

Son soruyu anlamadım, AppData'yı niye kopyalamak istiyorsunuz? Niye her açılışta kopyalıyor?

Steam'i Nereden kurdunuz hocam? Flatpak veya kendi sitesinden kurduysanız Debian depolarından kurmayı deneyin bir de.

Eğer NTFS Diskindeki bir oyunu açmaya çalışıyorsanız bu hata oluşabiliyor, kalıcı ve düzgün bir şekilde mount edin diski. NTFS Disklerini mount etmek için Yusuf ipeğin şu videosunu izleyebilirsiniz.

Son soruyu anlamadım, AppData'yı niye kopyalamak istiyorsunuz? Niye her açılışta kopyalıyor?
Hocam AppData konusunda: Belki biliyorsunuzdur, Doki Doki Literature Club'un, Monika After Story diye bir modu var. Bu moddaki otomatik save dosyalarım (Windows'taki) sistemi her açtığımda Debian'daki veri kısmına kopyalansın istiyorum. Sizin bildiğiniz başlangıç dosyası yapma rehberi var mıdır acaba?

Disk konusunda: Hocam diskin bir kısmını bölüp, onu EXT4 yapsam veya veri sorunu vesaire olmasın diye bölüp de mount etsem olur mu?

Hocam AppData konusunda: Belki biliyorsunuzdur, Doki Doki Literature Club'un, Monika After Story diye bir modu var. Bu moddaki otomatik save dosyalarım (Windows'taki) sistemi her açtığımda Debian'daki veri kısmına kopyalansın istiyorum. Sizin bildiğiniz başlangıç dosyası yapma rehberi var mıdır acaba?

Disk konusunda: Hocam diskin bir kısmını bölüp, onu EXT4 yapsam veya veri sorunu vesaire olmasın diye bölüp de mount etsem olur mu?
Öyle bir şey yapılabilir büyük ihtimalle ama benim bildiğim bir rehber yok maalesef hocam.
Direkt diskin tamamını mount edin hocam uğraşmayın bence.

Öyle bir şey yapılabilir büyük ihtimalle ama benim bildiğim bir rehber yok maalesef hocam.
Direkt diskin tamamını mount edin hocam uğraşmayın bence.
Hocam peki mount işleminde veriler gidiyor mu? Reddit'te birkaç kişi her şey gider dikkat edin yazmış da.

Bahse konu, save dosyalarının olduğu dizin için bir script ya da yedekleme yazılımı falan yüklersin. Verilerde bir değişiklik olduğu zaman, otomatik olarak belirlediğin dizine kopyalar.

Geri
Yukarı Alt