DirectX 12 Ultimate nasıl devre dışı bırakılır?

Mustafacantt

Uzman
Merhaba daha önce bir konu açmıştım "Eski cam uygulamasını Windows 11'de güncel donanımlarla çalıştıramıyorum" biraz daha araştırma yaptım ve eski programın DirectX 12 Ultimate çalışmadığını düşünüyorum.
AMD Radeon HD 5600 ekran kartında sorunsuzca çalışan bir program, yeni toplanan RTX4060 Ti ekran kartında kasmalar yapıyor. Sürekli kasma yapmıyor programı 10 kere açıp kapatıyorsam 3 veya 4'dün de kullanılmayacak derecede kasılmalar yapıyor. Program bir CNC cam programı esprit V12 bu sorunu şimdilik ekran kartı sürücüsünü devre dışı bırakarak çözdüm fakat bu da bilgisayarın stabil kullanılmasını engelliyor.

Araştırdığım kadarıyla program eski DirectX sürümü ile kodlanmış. İşlemci ile bütün olan Intel UHD Graphics 770 (DirectX 12 destekliyor) grafik kartı olan bir bilgisayarda sorunsuz çalışıyor. RTX4060 Ti'da açtığımda ise kasmaların olduğu zaman görev yöneticisinde ekran kartı kullanımı %80'lere çıkıyor aşırı derecede bir yoğunluk olup aniden düşmeler oluyor.

Ben RTX4060 Ti'da DirectX 12 Ultimate nasıl devre dışı bırakırım veya bu kart ile eski DirectX sürümlerinde kodlanmış bir programı nasıl sorunsuz çalıştırırım? Program içerisinde DirectX sürümü seçme gibi bir seçenek bulunmuyor.

DX 9 da kurulu mu?

Windows 7 modunda çalıştırmayı deneyin. DX 11 kullanmaya çalışır ya da şunu deneyin.

C:\Windows\System32\DXCpl.exe
C:\Windows\SysWOW64\DXCpl.exe

• Win + R dxcpl yazarak açılabilir. (Sonu 1 ya da I değil, L)
  • Kullandığın programı buraya Edit List düğmesi ile ekle.
  • Device Settings altında Disable Feature Level Upgrade yazan kutuyu işaretle.
  • Feature level limit 11_1 veya daha düşük olarak dene.

Hiçbiri işe yaramazsa programı kaldır ve Windows 7 uyumluluk modu ile tekrar kur.

Son düzenleme:
Evet bu paketi kurdum. Fakat sorun çözülmedi.

Dediklerinizi denedim, değiştirdikten sonra sistemi yeniden başlattım, Programı'da tekrar Windows 7 uyumluluk modunda tekrar kurdum fakat sorun henüz düzelmedi.

Peki sizce başka bir sebeplerden dolayı bir sorun olabilir mi ?

Programın klasöründe olan tüm .EXE dosyalarını bu listeye ekleyin. Daha sonra mümkün olan en düşük DX sürümünü seçin.

Olmazsa internetten en yeni sürümünü Full olarak indirin. Zaten lisansa para verilmiş, bari çalışsın. Başka türlü çözülecek gibi değil.

Denedim maalesef yine sorun çözülmedi. Program lisansını versiyon olarak satıldığı için yeni versiyon lisansa geçemiyoruz (maddi ve eğitim açısından).

Bu sorunu sürekli yapmıyor 3-4 kere açılmada veya ilk açılmada yapıyor. Resimde görüldüğü gibi kasma dediğim olay yaşandığı zaman GPU kullanımı %80'lerde fakat bellekler kullanılmıyor.

Dosya Ekleri

• Ekran görüntüsü 2024-06-04 141948.webp
    22,9 KB · Görüntüleme: 102
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…