Hiroo

Uzman
Öncelikle DLSS 4.5 nedir onu anlatayım. DLSS 4.5 ile 2 yeni özellik geldi. Biri 6X kare oluşturma(2026 ilkbahar aylarında gelecek), biri ise yeni nesil transfor model. Çoklu kare oluşturma sadece 5000 serisine özelken bu yeni nesil transformer model tüm RTX ekran kartlarına geldi.

Transformer model DLSS Super Resolution için yeni nesil bir yapay zeka mimarisidir. İlk olarak DLSS 4 ile ciddi bir şekilde reklamı yapıldı ve gerçek anlamda işe yarar şekilde kullanıma sunuldu. DLSS 3'ten daha iyi bir görsel kalite sunuyor oyunlar için ancak az da olsa performans düşürüyor. DLSS 4.5 ile gelen 2. nesil transformer model ise DLSS 4'ten bile daha fazla performans düşürüyor. Özellikle eski mimarili 2000 ve 3000 serisi en fazla FPS kaybı yaşayan seriler olacak. Onlar için tavsiyem DLSS 4 ile devam etmeleri olur şahsen. 4000 ve 5000 serisi eski nesil kadar fazla performans düşürmeyecek. FPS tarafında sıkıntısı olmayan insanlar seve seve DLSS 4.5 kullanabilirler.

Linkteki bağlantıdan en son sürüm DLSS Swapper'ı indirin. Tavsiyem portable olarak indirmeniz olur çünkü uygulama her güncellendiğinde 0'dan sil yükle yapmak gerekiyor yeni sürümünü manuel olarak.
Uygulamayı açtıktan sonra böyle bir ekran karşımıza gelecek:

1767737498760.webp

DLSS desteklemeyen oyunlar için n/a yazarken, DLSS destekleyen oyunlarda şu an oyunda kurulu olan DLSS sürümü yazmaktadır. Şimdi DLSS sürümünü değiştirmek istediğiniz oyuna tıklayın, ben Silent Hill F için değiştirmek istiyorum. Şöyle bir ekran karşımıza gelecek:

1767737618723.webp

Kırmızı ile işaretlediğim yere tıkladığımızda karşımıza DLSS sürümleri gelecek. Buradan en yeni nesil modeli seçiyoruz. Şu an bu rehberi yazdığım gün için bu "v310.5" sürümü. Sürümü seçtikten sonra 1 kere değiştire basın ve ilgili DLSS sürümü inmeye başlayacak. İndikten sonra tekrar değiştire basınca bu sefer yeni DLSS sürümünü kurmuş olacaksınız. 1 sürümü 1 kere indirmeniz yeterli diğer tüm oyunlar için tekrar indirmenize gerek kalmaz, sadece bu ekrana gelip seçmeniz gerekir. Yeni sürümü kurduktan sonra sağ taraftaki DLSS preset kısmına tıklayın, asıl görüntü kalitesini artıracak kısım burası.

1767737859700.webp

Preset J ve K ilk nesil transformer model, yani DLSS 4. preset L ve M ise yeni nesil transformer model yani DLSS 4.5. Burada eğer DLSS 4 kullanmak isterseniz preset k seçin, DLSS 4.5 kullanmak isterseniz preset m seçin. Preset J, preset K'ye göre kötü bir görsel kalite sunuyor. Preset l ise Reddit'te gördüğüm kadarı ile preset m ile aynı görsel kaliteyi sunarken daha fazla performans düşürüyor. K ve M en stabil sürümler bugün için.

İsteyenler görsel karşılaştırmalarına buradan bakabilir: Preset K vs Preset M, Preset K VS Preset M, Preset L vs Preset M.

Son olarak kendi yaptığım karşılaştırmadan örnekler vereceğim: Preset K vs Preset M
Silent Hill F oyununda 1080p Ultra grafikler DLAA ile yaptım bu testi. Fps değerlerinden ne kadar düşüş olduğunu kendiniz hesaplayabilirsiniz.

Son düzenleme:
DLSS Swapper oyunun dosya konumunda ki nvngx_dlss.dll dosyasını değiştiriyor, o yüzden kullanılmasını tavsiye etmiyorum özellikle online oyunlarda ban riski vardır. Swapper kullanmak yerine NVPI ( NVIDIA Profile Inspector ) kullanmak çok daha mantıklı. NVIDIA imzalı dosya ban atamazlar diyebilirsiniz, fakat örnek Escape from Tarkov da kesinlikle dosya konumu değiştirmek ban sebebi ve DLSS4 ilk çıktığında çoğu kişinin başını ağrıtmıştı bu olay, bu yüzden kullanmayın demiyorum kullanın ama online oyunlarda herzaman risk olacaktır bunu bilerek kullanın.

1767762396382.webp

NVPI ve NVIDIA app de DLSS override yaparsanız oyunun dosya konumundaki DLSS sürümünü değiştirmeden driverdan günceller, bu şekilde online oyunlarda ban riski 0 dır daha güvenilirdir. Hem daha kullanışlı NVPI denetim masasının kapsamlı versiyonu herhangi bir oyuna istediğiniz profili atayabilirsiniz, ayrıca NVIDIA APP kullanmayı sevmeyen arkadaşlar NVPI kullanıyor.

Geliştiricinin kendisi uyarmış

Gemini 3 Pro ya sordum ekstra güncel durumu merak edenler okuyabilir.

1767763173984.webp

Son düzenleme:
DLSS Swapper oyunun dosya konumunda ki nvngx_dlss.dll dosyasını değiştiriyor, o yüzden kullanılmasını tavsiye etmiyorum özellikle online oyunlarda ban riski vardır. Swapper kullanmak yerine NVPI ( NVIDIA Profile Inspector ) kullanmak çok daha mantıklı. NVIDIA imzalı dosya ban atamazlar diyebilirsiniz, fakat örnek Escape from Tarkov da kesinlikle dosya konumu değiştirmek ban sebebi ve DLSS4 ilk çıktığında çoğu kişinin başını ağrıtmıştı bu olay, bu yüzden kullanmayın demiyorum kullanın ama online oyunlarda herzaman risk olacaktır bunu bilerek kullanın.

Eki Görüntüle 216533

NVPI ve NVIDIA app de DLSS override yaparsanız oyunun dosya konumundaki DLSS sürümünü değiştirmeden driverdan günceller, bu şekilde online oyunlarda ban riski 0 dır daha güvenilirdir. Hem daha kullanışlı NVPI denetim masasının kapsamlı versiyonu herhangi bir oyuna istediğiniz profili atayabilirsiniz, ayrıca NVIDIA APP kullanmayı sevmeyen arkadaşlar NVPI kullanıyor.

Geliştiricinin kendisi uyarmış

Gemini 3 Pro ya sordum ekstra güncel durumu merak edenler okuyabilir.

Eki Görüntüle 216534

Uygulamayı indirdiğinizde zaten kocaman, geçmek için tıklamanız gereken bir uyarı çıkıyor online oyunlar için kullanmayın diye. Bu kadar uzun yazılara ve kanıtlara gerek yok.

1767766889405.webp