Rehber Dual-Boot (Linux ve Windows) saat sorunu nasıl çözülür?

YASEDEM

Deneyimli
Makaleler
1
Yer
New York
Merhaba,

Size Dual-Boot (Linux ve Windows) kullananların yaşadığı saat sorunu nasıl düzeltilir anlatacağım.

NOT: SORUMLULUK TAMAMEN SİZE AİTTİR.
Öncelikle Windows tuşu + R ile Çalıştır'ı açıp "regedit" yazıyoruz. Açılan izin penceresinde "Evet" diyoruz.

Adres çubuğuna (görseldeki yere) "HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\TimeZoneInformation" yazıyoruz.

Sağ bölümde herhangi bir yere sağ tıklayıp "Yeni > DWORD (32-bit)" tıklıyoruz. Oluşan birimin adını "RealTimeIsUniversal" yapıp değeri "1" olarak atıyoruz, daha sonra yeniden başlatıyoruz ve tekrar Windows'a giriyoruz. Artık ayarlar tamam, şimdi Linux'a gireceğiz (İlk kez Linux'a girdiğinizde saat yanlış olabilir). Linux'a girdikten sonra tekrar yeniden başlattığınızda sorun çözülecektir.

Merak ettiğiniz bir şey olursa sorabilirsiniz

Not: Kendi cihazımda test ettim.

Son düzenleme:
Bir şey soracağım. Windows'ta Fast Boot'u kapatsak, UTC+3 veya Europe/İstanbul ayarlasak hem Windows'u, ve Linux'u daha basit olmaz mı?

Bir şey soracağım. Windows'ta Fast Boot'u kapatsak, UTC+3 veya Europe/İstanbul ayarlasak hem Windows'u, ve Linux'u daha basit olmaz mı?
İki adet zaman hesaplama usülü var, birisi localtime, diğeri UTC. Windows öntanımlı olarak localtime kullanıyor. Çoğu Linux dağıtımı ise UTC kullanıyor.

Bilgisayarda tarih ve saat CMOS çipinin içindeki gerçek zamanlı saat (RTC) devresi tarafından saklanır. Bu çip bilgisayar kapansa dahi CMOS pili tarafından beslenir ve saat bilgisi burada güncellenmeye devam eder.

Yerel saat (localtime) kullanıldığında işletim sistemi bu çipin vermiş olduğu tarih ve saat bilgisinin "yerel saat" olduğunu varsayar ve doğrudan bu bilgiyi kullanır. Mesela Türkiye'de bir bilgisayar yerel saat kullandığında çipten okunan saatin doğrudan UTC+3'deki saat olduğunu varsayar ve herhangi bir dönüşüm gerçekleştirmez. Önceden belirttiğim gibi, Windows bunu kullanır.

UTC saati kullanıldığında ise işletim sistemi, çipten okuduğu saatin UTC+00:00 saati olduğunu varsayar ve sistem ayarlarına göre ek bir dönüşüm gerçekleştirir, çoğu Linux dağıtımında zaman hesaplanırken öntanımlı olarak UTC saatini referans alır ve dolayısıyla da zaman dilimi ayarlarından ötürü Türkiye'de de zaman 3 saat ileri gösterir.

Tabii, işletim sistemleri de zaman zaman CMOS çipindeki saati eşzamanlar ve dolayısıyla aradaki fark iyice açılmaya başlar, farklı zaman hesaplama usülleri kullanan işletim sistemleri aynı sisteme kurulduğunda tarih ve saatin tabiri caizse kafayı yemesinin temel sebebi budur.

Son düzenleme:
Bazı yabancı formlarda sizin dediğiniz yöntemi yapanlar hata loglarında zaman sıkıntısı yaşamış.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…