Eczanelerin sormadan muadil ilaç vermesi doğru mu?

Stubborn

Uzman
Bugün hastahaneden aldığım reçeteyle eczaneye girdim ve ilacın bir tanesini bana sormadan muadil ilaç ile değiştirerek vermiş. Bugün uğraşacak takatim olmadığı için bir şey yapamadım, sizce yapılan doğru mu? Bunun bilgisini ilk önce müşteriye/hastaya söylemesi gerekmiyor mu?

Hastaya yapılacak olan değişikliklerin bildirilmesi gerekmekte. Muadil ilaç halkımızın bildiği gibi kötü bir şey değildir normal şartlarda. Etken maddeleri aynı olan yanına ya vitamin takviyesi ya mineral desteği gibi ufak değişiklikler yapılıp piyasa farklı isimle sürülmeleridir genelde.

Artı -1 Eksi
İlaç tıpa tıp aynı hiçbir farkı yok ama buna rağmen söylemesi gerekiyor tabi ki. Belki ben kırmızı ambalajlı ilaç koleksiyonu yapıyorum...

Belki ben 2 eczane ilerden recete edileni alacağım hocam? Çok başıma geldiği icin söylüyorum, örneğin izotretinoin icin birçok alternatif var fakat yan etkiler değişebiliyor diye özellikle soruyordum. Adam bana gelip "hiçbir depoda yok bence alin" diyor, 1 ilerideki eczanede oluyor. Esnafta etik anlayışı bitti.

Artı -1 Eksi
Söyleme zorunluluğu yok. Etken maddesi aynı diye elinde olan ilacı size veriyor. Tabii ki kişi bunu fark edip değiştirmek istediğini söylerse değişmek zorundadır. Doktor reçetede spesifik bir şekilde belirtmediyse muadil ilaç verilebilir. Söylese tabii ki daha iyi olur ama sanırım çok alışkanlık olduğu ve açıklamakla uğraşmaktan kaçtıkları için söylemiyorlar.

Artı -1 Eksi
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…