Konu Başlıkları Gizle
Selam, bugün sizlere iki işletim sistemimizi aynı anda kurdugumuz ve bilgisayarımızın UEFI oldugu bir senaryoda, bu isletim sistemlerinden birini kaldırmayı anlatacağım. Bu metodu UEFI modunda kurulmuş neredeyse bütün Windows sistemlerde kullanabilirsiniz (gerçi UEFI olmama durumu harici bir farklılık olacağını sanmıyorum ki zaten UEFI bu yol için zorunlu)
NOT: Verilerinizi yedeklemeden bu işe girişmeyin. Yaşayacağınız herhangi bir olumsuzluğa karşı sorumluluk almıyorum.
Önce Disk Yöneticisi aracımızı açıyoruz. Burada (benim senaryomda) Linux kurulu olan partisyonu formatlayacağım ve EFI partisyonumun yerini saptayacağım fakat bir dakika, EFI ne demek?
Not: Bilgi olsun diye bulunan bu başlığı isterseniz atlayabilirsiniz fakat ikinci paragrafını okumanızı şiddetle tavsiye ederim.
EFI Partisyonu ise, UEFI stili "işletim sistemi yükleyici araçların (bootloaderlar)" ceşitli temel bilgiler (işletim sistemi nerede ve neyle çalıştıracağım gibi) bulundugu bir bölümdür. Bir ya da daha fazla işletim sistemi beraber bir partisyonu kullanabilir ya da bu partisyonları ayırmayı kurulum aşamalarında seçebilirsiniz. Bir not olarak ise, Windows güncellemelerinin EFI partisyonlarını temizlediği ya da baslayamaz hale getirdiği vakalar yaygındır ve eğer Dual boot bir sistem kullanıyorsanız mümkün olduğunca ayırmaya çalışın (her ne kadar başıma bu iş sebebiyle bir vukuat gelmemiş olsa da, sonradan üzülmekten iyidir).
Şimdi işimize geçelim. Elimizde iki olasılık var.
Bunu hallettikten sonra disklerimize şöyle bir bakıyoruz. Bende bu şekilde gözüküyor mesela.
Fotoğraftan da görebileceğiniz gibi benim tek bir EFI partisyonum var ve o da Disk0 üzerinde. Disk0 üzerinde benim Linux sistemim de kurulu yani EFI Partition yazan yeri ortak kullanmaya karar vermişler.
İşletim sistemimizin ana partisyonlarını, swap partisyonunu ve sizde neler varsa artık siliyorsunuz EĞER HOME BÖLÜMÜNÜZÜ AYRI BİR PARTİSYONDA TUTUP DA SONRAKİ KURULUMUNUZDA KULLANMAYACAKSANIZ! Kullanacaksanız aman dikkat orayı silmeyin. Bende hepsi Root partisyonum olan 443GB'lik alanda. Yapıştırıp siliyorum.
Öküz öldü ama ortaklık bitmedi. Sırada DiskPart kullanarak EFI Partisyonumuzu Mount edip, EFI partisyonu içinden işletim sistemimizi silmek var.
Terminal emülatörümüzü yönetici olarak açıyoruz. Ben CMD kullanacağım.
Karakutumuz içine
Şimdi
İçerde bir klasör EFI var zaten,
Benim sileceğim işletim sisteminin adı opensuse olduğu için hedefim belli. orayı sileceğim. Sizde kurduğunuz işletim sistemine göre Linux, ubuntu ya da başka bir element gözükebilir.
Ve sonunda bitti. Bütünüyle ne var ne yok sildiniz. Hayatınızın geri kalanına mutlu bir şekilde devam edebilirsiniz fakat benim başka bir işletim sistemi kurmam lazım. Kolay gelsin, sağlıklı ve mutlu yıllar dilerim, sorularınızı ve yorumlarınızı bekliyorum
NOT: Verilerinizi yedeklemeden bu işe girişmeyin. Yaşayacağınız herhangi bir olumsuzluğa karşı sorumluluk almıyorum.
Önce Disk Yöneticisi aracımızı açıyoruz. Burada (benim senaryomda) Linux kurulu olan partisyonu formatlayacağım ve EFI partisyonumun yerini saptayacağım fakat bir dakika, EFI ne demek?
Not: Bilgi olsun diye bulunan bu başlığı isterseniz atlayabilirsiniz fakat ikinci paragrafını okumanızı şiddetle tavsiye ederim.
EFI Nedir?
EFI, yani uzun adıyla Extensible Firmware Interface (Genişletilebilir donanım yazılımı arayüzü) dediğimiz bu araç, isletim sistemimizin baslamasına ve sistemimizin yönetimini sağlayan yazılımdır. Bizim normalde ağız alışkanlığı olarak BIOS diye andığımız yazılımın modern halinin ilk halinin adı budur fakat bu zamanlar Intel tekelinde olan bu yazılım UEFI yani Unified EFI adıyla değişmiş ve her cihazda kullanılabilir olmuştur (tabii cihaz yapımcıları, anakart ve donanım destekleri gibi unsurlarla beraber). Aralarında bir fark gözleyemezsinizEFI Partisyonu ise, UEFI stili "işletim sistemi yükleyici araçların (bootloaderlar)" ceşitli temel bilgiler (işletim sistemi nerede ve neyle çalıştıracağım gibi) bulundugu bir bölümdür. Bir ya da daha fazla işletim sistemi beraber bir partisyonu kullanabilir ya da bu partisyonları ayırmayı kurulum aşamalarında seçebilirsiniz. Bir not olarak ise, Windows güncellemelerinin EFI partisyonlarını temizlediği ya da baslayamaz hale getirdiği vakalar yaygındır ve eğer Dual boot bir sistem kullanıyorsanız mümkün olduğunca ayırmaya çalışın (her ne kadar başıma bu iş sebebiyle bir vukuat gelmemiş olsa da, sonradan üzülmekten iyidir).
Şimdi işimize geçelim. Elimizde iki olasılık var.
- Birincisi, siz şanslı bir insansınız ve iki diskiniz var ve EFI partisyonlarınız paylaşımlı olarak kullanılmıyor, bu durumda direkt bütün diski formatlayarak kurtulabilirsiniz. Basın formatı bütün partisyonlara bitsin.
- İkinci olasılık ise bir EFI partisyonunuz ve bir diskiniz var ya da İki diskiniz olsa da salak Windows EFI partisyonu başka diskte de olsa var diye ortak kullanmaya karar vermiş. Yani tek EFI partisyonunuz var ve direkt diski formatlarsanız haliyle Windows Boot etmeyecektir.
Tek EFI Partisyonu Durumunda Nasıl İşletim sistemi Silinir?
Öncelikle disk yöneticisi aracımızı çalıştırarak başlıyoruz. diskmgmt.msc yazısını çalıştır menüsüne, arama menüsüne, terminale ya da neresi kolayımıza gelirse yazıyoruz.
Bunu hallettikten sonra disklerimize şöyle bir bakıyoruz. Bende bu şekilde gözüküyor mesela.
İşletim sistemimizin ana partisyonlarını, swap partisyonunu ve sizde neler varsa artık siliyorsunuz EĞER HOME BÖLÜMÜNÜZÜ AYRI BİR PARTİSYONDA TUTUP DA SONRAKİ KURULUMUNUZDA KULLANMAYACAKSANIZ! Kullanacaksanız aman dikkat orayı silmeyin. Bende hepsi Root partisyonum olan 443GB'lik alanda. Yapıştırıp siliyorum.
Terminal emülatörümüzü yönetici olarak açıyoruz. Ben CMD kullanacağım.
Karakutumuz içine
diskpartyazıyorum, sizin için de yazıları yeşil yaptım rahat okuyun diye list volkomutunu vererek, EFI partisyonumun volume numarasını öğreniyorumselect volume 0, assign letter = z ve exit diyorum çünkü üstteki disk yöneticisi görüntüsünden de görebildiğiniz üzere EFI partisyonum o 512lik alan ve bu diske erişmem için bir harf atamam gerekiyor. Z harfi genelde boş olur fakat İngilizce kullandığınız herhangi bir harf sorun çıkartmayacaktır muhtemelen. Exit komutu ise harf atamamız bittiği ve işimizin kalan kısmının terminal üzerinden dosya yönetimiyle olacağı için.
Z: diyerek diskimize giriyoruz ve diryazarak diskimizin içini listeliyoruz.
cd EFI ile oraya gidiyoruz ve yine dir yazarak içeri bakıyoruz.
rmdir /s /q opensuse diyerek klasörü havaya uçuruyorum. Çok dikkatli olun yoksa Windows'un bootloaderını da silebilirsiniz (ya da nereyi ve nereye yazdıysanız orayı, çok güçlü bir komut)
Ve sonunda bitti. Bütünüyle ne var ne yok sildiniz. Hayatınızın geri kalanına mutlu bir şekilde devam edebilirsiniz fakat benim başka bir işletim sistemi kurmam lazım. Kolay gelsin, sağlıklı ve mutlu yıllar dilerim, sorularınızı ve yorumlarınızı bekliyorum