Hocam arkadaşta haklı şimdi. 2K için 8 GB VRAM'in yetmeyeceği aşikar. 2K çözünürlüğü de geçtim. 1080p de bile çoğu oyunda 8 GB VRAM doluyor. Yine de konu sahibinin bu noktada yönlendirme yapması önemli.
1080P'de bazı optimize özürlü oyunlarda birkaç ayar kısarsan 8 GB hâlâ birkaç sene daha götürür ama sınır olduğunu bil yani uzun ömürlü değil. Alan wake 2, Hogwarts, TLOU falan dahil son çıkan her oyunu 4060Ti 8 GB ile oynadım optimize özürlü oldukları için akıcı oynasam bile birkaç ayar kısmak zorunda kaldım.
Konu bitmiştir. 16 GB dünyanın en gereksiz şeyi sizin için. Eğer ikinci el alırım derseniz 6800XT, sıfır isterseniz 6750XT, bütçeniz biraz artarsa da 9060XT alabilirsiniz.
1080P'de 12, 16 kullanıyorsun diye dezavantajın olmaz ama 8 kullanıyorsun diye dezavantajın kimi oyunda olur kimi oyun da gün gelir mecburen grafikleri kısarsın. VRAM darboğazı işlemci darboğazı gibi kolay bir şey de değil. Oyun zevkinden feragat ediyorsun.
2. el düşünüyorsan zaten 12-16 VRAM kartlar var bu bütçede. Sıfır düşünüyorsan da imkan dahilindeyse bütçeyi yükseltip 9060 XT 16GB alabilirsin. 9060 XT seçimi de ne kadar mantıklı muamma. Şu anki fiyatları iyi değil çünkü.
5060 performans olarak güzel bir kart, 8Gb Vram limiti olmasa 4060'den çok güzel bir yükseltme olurdu.
Son olarak ben tekrardan yazayım
Sıfır kanadında 15bine alabileceğiniz şahane kartlar yok doğrusu, o yüzden biraz bütçe yükseltip 9060xt 16gb (18bin) almak en mantıklısı.
İkinci el kanadında 3080, 3080ti veyahut 6900xt bulabilirsiniz rahatça 14-15bin arasına. Bu kartlar 1080p için overkill sayılır 1440p high-ultra gaming'de hala çoğu oyunu oynatıyor.
4060 8 GB ile uzun süredir 2K kullanıyorum. VRAM sınırına takıldığımı pek hatırlamıyorum ayarlarım yüksekte olmasına rağmen. Güncel çoğu oyunu oynadım. Güncel kartlar için evet daha çok VRAM olsa çok tatlı olurdu ama zaten bu kartın gücünü sınırında kullanmama rağmen sorun yaşamadım.
Bu da Diablo 4 2K ekranda yüksek çözünürlüklü kaplamalarla yüksek ayarlar RTX kapalı halde VRAM kullanımım.
2K çözünürlükte Path of Exile 2 yine ayarlar yüksek