swattuka
Uzman
Oyunda 25-30 saate kadar takılmalara göz yumdum, FPS genellikle 50-60 arasında seyrediyordu. Bazen anlık FPS düşüşleri, takılmalar ve 45'lere kadar gerilemeler meydana geliyordu. Oyunun ilerleyen saatlerinde artık çökmeler, hatta ekran kartı sürücüsünü bozmalar başladı. Takılma ve çökme sorununu çözmek için şunları denedim:
1. Aygıt Yöneticisi üzerinden Yazılım Cihazları > Microsoft Device Association Root Enumerator > Cihazı devre dışı bırak yaptım.
2. Oyun içinde çözünürlüğü düşürüp AMD Adrenalin Edition üzerinden Radeon Super Resolution > Kenarlıksız Tam Ekran "Etkin" seçeneğini seçip keskinliği %0'a getirdim.
3. Oyun içinden tüm ayarları "Düşük" ve "Kapalı" konumuna getirdim.
4. Windows ayarları üzerinden Game Bar'ı kapatıp Oyun Modu'nu aktif duruma getirdim.
5. Denetim Masası > Güç Planı üzerinden "Yüksek Performans" (High Performance) seçtim.
6. Oyun açıkken Görev Yöneticisi > Ayrıntılar > Elden Ring > Benzeşmeyi Ayarla üzerinden CPU 0, 1, 2, 3'ü devre dışı bırakıp tekrar aktif ettim.
7. Nexus Mods üzerinden Patates Modu indirdim (Takılmaları çözmüştü ama çok kötü göründüğünden kullanmaktan vazgeçtim).
8. AMD Radeon sürücüsü üzerinden "Shader Cache Sıfırla" yaptım.
9. AppData > Local > Temp klasörünü temizledim.
Ek Bilgiler:
Oyunun 1.16.1 sürümünde optimizasyonu ne durumda? Bazen ekran kartı kullanım yüzdesi %76-84 arasında olabiliyor. Donanımsal bir sorunum mu var, yoksa bu oyun için yeterli cihaza sahip değil miyim?
Sistem:
1. Aygıt Yöneticisi üzerinden Yazılım Cihazları > Microsoft Device Association Root Enumerator > Cihazı devre dışı bırak yaptım.
2. Oyun içinde çözünürlüğü düşürüp AMD Adrenalin Edition üzerinden Radeon Super Resolution > Kenarlıksız Tam Ekran "Etkin" seçeneğini seçip keskinliği %0'a getirdim.
3. Oyun içinden tüm ayarları "Düşük" ve "Kapalı" konumuna getirdim.
4. Windows ayarları üzerinden Game Bar'ı kapatıp Oyun Modu'nu aktif duruma getirdim.
5. Denetim Masası > Güç Planı üzerinden "Yüksek Performans" (High Performance) seçtim.
6. Oyun açıkken Görev Yöneticisi > Ayrıntılar > Elden Ring > Benzeşmeyi Ayarla üzerinden CPU 0, 1, 2, 3'ü devre dışı bırakıp tekrar aktif ettim.
7. Nexus Mods üzerinden Patates Modu indirdim (Takılmaları çözmüştü ama çok kötü göründüğünden kullanmaktan vazgeçtim).
8. AMD Radeon sürücüsü üzerinden "Shader Cache Sıfırla" yaptım.
9. AppData > Local > Temp klasörünü temizledim.
Ek Bilgiler:
- Overclock ve undervolt yapmadım.
- Sürücülerim güncel.
- Discord veya herhangi bir arka plan uygulaması kullanmadan oyuna girdim.
- Oyun orijinal değil (ama diğer kullanıcılar sorun yaşamamış).
Oyunun 1.16.1 sürümünde optimizasyonu ne durumda? Bazen ekran kartı kullanım yüzdesi %76-84 arasında olabiliyor. Donanımsal bir sorunum mu var, yoksa bu oyun için yeterli cihaza sahip değil miyim?
Sistem:
- İşlemci: AMD Ryzen 3 3100
- Ekran Kartı: XFX RX 5500 XT 8 GB
- RAM: 16 GB 3000 MHz