Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

seqhilla

Çalışkan
Merhaba,

Problemim bir hayli ilginç geldi. Bu sebeple öncelikle kısa bir özet şeklinde problemi yazacağım, sonrasında ise tüm hikâyesini baştan sona anlatacağım.

Kısa hali şu şekilde:

Bölgemde tel kopması sonucu prizin iki tarafından da faz geldi ve o anda kapalı fakat prize takılı olan bilgisayarımdan PSU tarafından duman çıktı. Birkaç gün sonra inceleyip PSU'nun içini açıp baktım, bir problem göremeyince çalıştırdım ve sorunsuz çalıştı. Fakat normal bir şekilde oyun oynarken 2-3 el Deadlock girdikten sonra oyunun ortasında bilgisayar yeniden başladı. Sonrasında oyunu açıp “Bağlan” dediğimde, tam oyun yüklenirken yine yeniden başladı. Bu hiç değişmedi, yani o andan sonra ne zaman Deadlock'a girsem aynı şekilde tam mapi yüklerken bilgisayar yeniden başladı.

Başka oyunlarda da benzer şekilde, ilk başta oynarken sonradan spesifik anlarda resetlemeye başladı. Örneğin CS'de map yüklenirken vb. Ben de herhalde PSU yavaş yavaş ölüyor ve belli seviyeye geldiğinde yetemeyip resetliyor diye yorumladım.

Bunun üzerine tüm parçaları (sadece kasanın kendisi aynı kaldı) değiştirdim, fakat halen aynı sorun bazı oyunlarda devam ediyor.

Şimdi biraz uzun halini anlatayım. İlk kısım aynı şekilde; sonrasında ise anakartı, işlemciyi, ekran kartını, RAM'leri, PSU'yu değiştirdim. M.2 SSD aynı kalmıştı. Sonra tekrardan son zamanlarda Roblox oynarken belli oyun modlarında bazı glitchler olduğunu gördüm: Yüzlerin yüklenmemesi, maplerin bazı kısımlarının yüklenmemesi… En son da Roblox'ta Squid Game oyunu tam başlarken resetlemeye başladı. Aynı şekilde bazen “Peak” oyununu hiç sorunsuz oynatırken, eğer 1 kez resetlerse o andan itibaren girdiğim her seferde resetlemeye başladı.

Bunun üzerine herhalde M.2'nin belli yerlerinde okuma sorunu oluşuyor ve oraya dokunduğu an resetliyor diye düşündüm. Bad sector taraması vb. yaptığımda bir sorun olmadığını gördüm. S.M.A.R.T. Taraması ile de resetler sebebiyle güvensiz kapanma dışında dişe dokunur bir şey yoktu. Bu resetler esnasında derecelere de dikkatlice baktım, aşırı ısınma var mı diye ama kesinlikle normal değerler gördüm.

Hikâye burada bitti mi? Bitmedi. Bunun üzerine başka bir M.2 aldım ve anakartımdaki diğer slota taktım. Bu sayede oyunları buna kuracak ve problem yaşamayacaktım (diye umut ettim). Sonradan öğrendim ki ne yaparsak yapalım Roblox oyun modlarını her zaman C diskine kuruyormuş. Bu sebeple aynı hata devam etti. “Tamam,” dedim, “o zaman format atayım.” Slotları değiştirmeden sadece tertemiz format ile yeni aldığım SSD'yi C diski yaptım ve Windows'u bu SSD'ye kurdum; diğeri ise pasif bir şekilde, bomboş takılı duruyor.

İşte şimdi asıl komik kısım: Roblox C diskine, yani yeni SSD'ye kuruldu. Eskisine göre tüm sistemim sıfır sayılır yani. Ve hâlen Roblox'taki bu glitchler devam ediyor; yine Roblox Squid Game (Ink Games)'i açtığımda bilgisayar restart atıyor.

Bu sorunu nasıl çözebilirim? Daha ne almam gerekli acaba? Desteklerinizi rica ederim.

Çözüm
  • Windows olay görüntüleyici'de (Event Viewer) kritik hataları kontrol edin hocan.
  • Memtest86 ile RAM testi yapın.
  • FurMark + Prime95 ile stres testi yapın dikkatli şekilde tabii.
  • FurMark Run'a bastığım an resetliyor hocam en düşük çözünürlük dahil.
  • Olay günlüğünde: Önemli 1.10.2025 23:04:18 Kernel-Power 41 (63) görüyorum.
    1759349921340.webp
  • MEMTEST86 için, şu anda 3/4 ve %83 henüz hiçbir hata almadı, 1 saat 15 dakikadır test sürüyor.

Oklar iyice PSU'yu göstermeye başladı, benim ilk şüphem de oydu ama onu da değiştirmiştim... Tamam çok da iyi bir şey yok ama 2. el idare eder bir şeyin de 1e1 aynı hataya sahip olması şaşırtıcı.

Diğer psu ile sorun yaşamadım arkadaşlar sorun PSU kaynaklı, 2 kez aynı sorunu farklı PSU larda yaşamam büyük talihsizlik oldu. Bir PSU daha eklendi evdeki PSU mezarlığına...
  • Windows olay görüntüleyici'de (Event Viewer) kritik hataları kontrol edin hocan.
  • Memtest86 ile RAM testi yapın.
  • FurMark + Prime95 ile stres testi yapın dikkatli şekilde tabii.
  • FurMark Run'a bastığım an resetliyor hocam en düşük çözünürlük dahil.
  • Olay günlüğünde: Önemli 1.10.2025 23:04:18 Kernel-Power 41 (63) görüyorum.
    1759349921340.webp
  • MEMTEST86 için, şu anda 3/4 ve %83 henüz hiçbir hata almadı, 1 saat 15 dakikadır test sürüyor.

Oklar iyice PSU'yu göstermeye başladı, benim ilk şüphem de oydu ama onu da değiştirmiştim... Tamam çok da iyi bir şey yok ama 2. el idare eder bir şeyin de 1e1 aynı hataya sahip olması şaşırtıcı.

Diğer psu ile sorun yaşamadım arkadaşlar sorun PSU kaynaklı, 2 kez aynı sorunu farklı PSU larda yaşamam büyük talihsizlik oldu. Bir PSU daha eklendi evdeki PSU mezarlığına...

Son düzenleme:
Çözüm