Sistemimi baştan yeniledim az önce montajını tamamladım ancak sıvı soğutma montajı sonrası sıcaklık sorunum mevcut. Yaptığım ve denediğim çözümleri sırasıyla aşağıda madde madde yazıyorum:
Termal macun kontrolü yapıldı, yeni termal macun sürdüm ve vidaları iyi şekilde çok sıkmadan döndürdüm.
Kitapçıktaki uzatma kablosuna radyatör fanlarını ve pompadaki 4 pin kabloyu birleştirip tek 4 pinlik kabloyu önce CPU_FAN1 sonrasında cpu_fan2/wp girişine bağlayıp test ettim.
BIOS Update yapıldı zaten yapılmadan önce bilgisayar açılmıyordu.
Radyatör fanlarının ortak kablo ve pompa kablosunu ayrı ayrı cpufan1 ve cpufan2 değişimli olacak şekilde takıp denedim.
BIOS ayarlarından ChatGPT yardımıyla bana uygun olabilecek cpufan girişlerinin ayarlarını değiştirdim Full Speed ve PWM Mode olacak şekilde.
Birçok şey denedim ancak aklıma gelenler bunları yazabiliyorum, kontrol etmem gereken kaçırmış olabileceğim herhangi bir durum olabilir mi rica etsem destek olabilir misiniz?
Anakartımın CPU fan soketlerini sizi uğraştırmamak adına aşağıda paylaşıyorum:
Merhabalar, evet sıvı soğutmanın üstünde koruyucu bir plastik kapak mevcuttu onu çıkarttım ve o şekilde montajladım, ayrıca tekrar bir termal macun değişimi yaptım az önce ancak bir değişiklik olmadı.
Sorun şurada kaynaklanıyor OCCT CPU stress testinde start tuşuna bastığım an sıcaklık 95 dereceye fırlıyor 2 saniye içerisinde, ayrıca boş bir pencereyi sağ sol yaparak işlemciye ufak yük bindirdiğimde bile derece sıçrama gösteriyor.
Anakartın eski sahibinden az önce arayıp öğrendiğim şekilde kablo ve bios ayarını gerçekleştirdim ancak bu da fayda etmedi. Son aşamada radyatör fanları birleşip cpu_fan1'e pompadan çıkan kablo cpu_fan2/wp soketine takıldı ve bios ayarından cpufan_2 klasik ten WPM mod ve full speed olarak değiştirdim.
Yüksek ihtimal montaj hatası var ve soğutucu işlemciye tam temas etmiyor, kullandığınız vidaları ve montaj şeklini gözden geçirin, Intel AMD karışmış olabilir.
Yüksek ihtimal montaj hatası var ve soğutucu işlemciye tam temas etmiyor, kullandığınız vidaları ve montaj şeklini gözden geçirin, Intel AMD karışmış olabilir.
Hocam öyle olsa boşta 44 dereceler yerine daha yüksek ısı seviyelerinde olmaz mıydı, kontrol amaçlı tüm boş paketleri ve kitapçığı tekrar kontrol ettim ayrıca kurulum videosunu da izledim gözümden kaçan bir şey yoksa düzgün kurulum yaptığımı düşünüyorum.
Örnek olması açısından size OCCT videosunu da iletiyorum;
Ayrıca pompa devirdaim yapmama durumu olabilir mi ekte paylaştığım şekilde montajını gerçekleştirdim görsellerde görebilirsiniz, kablo biraz cama doğru eğimli duruyor.
Soğutucu bence işlemciye tam temas etmiyor. Çok yakın duruyor lakin tam olarak değmiyor galiba yani arada mm boşluklar var. Kabul edilebilir bir miktarda temas etse zaten bu derecelere bu kadar KISA sürede fırlamaz, yavaş yavaş ilerlerdi. Montajı kontrol etmelisin. Şu boruları bir kontrol et bakalım işlemciden radyatöre giden boru sıcak mı değil mi bak. Bunu yaparken işlemciyi stres testinde olduğundan emin olun.
Soğutucu bence işlemciye tam temas etmiyor. Çok yakın duruyor lakin tam olarak değmiyor galiba yani arada mm boşluklar var. Kabul edilebilir bir miktarda temas etse zaten bu derecelere bu kadar KISA sürede fırlamaz, yavaş yavaş ilerlerdi. Montajı kontrol etmelisin. Şu kabloları bir kontrol et bakalım işlemciden radyatöre giden kablo sıcak mı değil mi bak..
Evet hocam temassızlık durumundan ötürü totalde 3 kez söküp tekrar macunlayıp kapattım ancak her seferinde tüm sıcaklık dereceli bu şekilde kalmaya devam etti.
Ayrıca her söküm yaptığımda macun yayılım durumunu ve kalınlığını detaylı kontrol ettim bana yeterli seviyede geldi. Bu yüzden ben de pompadan şüpheleniyorum, ürün sıfır ancak sanki su devirdaiminde problem var gibi ancak bunu kesinleştiremedim nasıl kontrol edeceğimi bilemiyorum.
Evet hocam temassızlık durumundan ötürü totalde 3 kez söküp tekrar macunlayıp kapattım ancak her seferinde tüm sıcaklık dereceli bu şekilde kalmaya devam etti.
Ayrıca her söküm yaptığımda macun yayılım durumunu ve kalınlığını detaylı kontrol ettim bana yeterli seviyede geldi. Bu yüzden ben de pompadan şüpheleniyorum, ürün sıfır ancak sanki su devirdaiminde problem var gibi ancak bunu kesinleştiremedim nasıl kontrol edeceğimi bilemiyorum.
Stres testini yine aç, pompadan radyatöre giden boruyu kontrol et, elinle tut baktın sıcak o zaman normal çalışıyor olması lazım. Baktın soğuk hee o zaman pompada bir sorun var demek. Radyatörden pompaya giden borunun da soğuk olması lazım.
Stres testini yine aç, pompadan radyatöre giden boruyu kontrol et, elinle tut baktın sıcak o zaman normal çalışıyor olması lazım. Baktın soğuk hee o zaman pompada bir sorun var demek. Radyatörden pompaya giden borunun da soğuk olması lazım.
Hocam 1 dakika OCCT testinde 95 derecede 2 boruyu da tuttum ancak ısınma vs. oluşmadı anladığım kadarıyla pompa suyu alıp vermiyor devirdaiminde problem var. Ürün sıfır ilk kez takıyorum ancak sanırsam bana denk geldi.