Erdal Beşikçioğlu'nun yasaya karşı ilerlettiği sokak köpekleri politikası

Madem halkımız sıkıntıda hayvanları daha iyi yaşatabileceğimiz yerler yerine halkımıza yardımcı olmalıyız. İnsanlar açlıktan ölürken hayvanların mükemmel yaşaması için mi uğraşalım? Sınıf farkını ortadan kaldırdığında sokakta köpek kalmayacak. Yine aynı şey. Hepsi değişen ve betonlaşan çevrede açlıktan ölecekler.

Parayı bir teraziye koysaydık ve maddi olarak görüp kıyas edebilseydik bizden çalınanlarla neler yapılabileceğini de yeterince anlayabilirdik.

Sen "Ya sahiplendirilecek ya da barınağa kapatılacak" gibi bir kanun çıkartırsan, bizimkiler en sonuna kadar sömürür. Adam geçenlerde açıklama yaptı "Bir belediye binasında bekçi köpeği yok, oraya 1-2 tane köpek sahipleneceğiz" diye.

Ayrıca çıkan kanunda barınaklar için verilen süre de 2028'e kadar. Yani 4 yıl daha sokaklarda görebiliriz bu canları.

Hayvan sevmiyorsun diye, seven insanlara "aklı başında olan insan yanlış olduğunu idrak eder" , "Özel bir durumunuz olabilir" gibi hakarete yönelik cümleler hoş olmuyor. 50 kere yazdım senin için de yazayım. 36 yaşındayım, 7-8 yaşlarında elimden köpek ısırdı, hâlâ izi duruyor, 4-5 kez de köpek kovaladı. Ama durup dururken de bütün köpeklerin katledilmesine ben karşıyım kardeşim. Öküz gibi vergi veriyoruz, nereye ne verdiğimiz belli değil zaten. Buna da ufak bir vergilendirme yapılabilir ve gelen paralarla barınaklar yapılabilir. Öyle önüne gelen her köpeği öldürmek nedir ya?

Ortada hakaret yok. Konu içinde yazdım tekrar yazıyorum, eşek boyutundaki basibos kangala iki mama verip vicdan rahatlatmak hayvanseverlik olmuyor. Bana hayvan sevmiyorsun diyecek mantigi nereden bulduğunu çok merak ettim açıkçası. Sokaktan kurtarılmış 2 kedim var birisi sağır, 2 köpeğim var ve 3 inek, 2 buzagim var. Hayvanseverlik neymiş al öğren. 4 sene daha bu köpekleri sokakta tutup populasyonunu 3'e mi kutlayalım? Ben sen istiyorsun diye sokakta hergun köpeklerle mi uğraşayım? Alıp evine bakacaksın kardeşim. Ben 2021 Karadeniz sel faciasında 30 gün boyunca ekiplerle çalıştım, kız arkadaşımla birlikte 2 yavru kediyi camurlarin içinden kurtardik. Aylarca karşı olduğum halde sokak köpekleri ölmesin diye besledim. Öğrenci halimizle onları iyileştirme çabasına girdik. Ayrıca vergi veriyoruz dediğin, hiçbir ülke milyonlarca basibos köpeği 2 öğün besleyip, toplu kisirlastirip her ay da adresi bile belli olmayan o köpeği aşılayamaz. Hayal dünyasında yaşıyorsunuz, olan bu. 36 yaşına gelmişsin ama işin geldiği boyutu hala kavrayamamis gibisin.

Köpek evde yaşar, sokakta değil. Kısırlaştırma çözüm değil. Milyonlarca köpeği her ay düzenli aşılamak, günlük beslemek ve kontrol altında tutmak imkansiz. Kaldı ki bu ekonomiyle bunu nasıl yapacaksın? Sokakta vasıfsız hiçbir işe yaramayan köpeklere bütçe ayırmak yerine insana ayirirsin, çoluğa çocuğa ayirirsin be. Parazit kaynayan, çocuk parklarında yatıp kalkan ve oralara diskilarini yapan köpekleri sevmek zorunda mıyım? Diskilari binbir türlü hastalık dolu olan sokak köpeklerinden bahsediyoruz. Biz de köpekler tarafından kovalandik, ölümden döndüğümüz de oldu. Köpekler yüzünden kaza atlattık ama şükür, onlar da sokakta yaşamayı hak ediyor ya olsun, sokaklar onların diyecek kadar kendimi kaybetmedim. Yaşım 20, benden neredeyse iki kat yaş almış insanların böyle basit konuları garip garip yerlere çekmesini anlamıyorum.

Sözde hayvanseversiniz ya hani, dünyada sadece sokak köpekleri var dimi? O köpeklerin parçaladigi kediler, denizlerde saldırdığı kaplumbağalar (yumurtaları dahil), saldırıp yaraladıkları geyik gibi yaban hayvanları ve milletin çiftliğine girip telef ettikleri küçücük buzagilar, koyunlar keçiler? Sokak köpeklerinin yol açtığı sorunları saymakla bitiremem. Bizzat kendi evimizin çevresine atılmış onlarca köpeği belediyeye şikayet edip aldirttik. Sokaktaki hayvanı alıp yerine bırakmaktan bile beter şeyler bulmuşlar, alıp uzağa atıyorlar da sorun çözülüyor sanki.

Son düzenleme:

Önüne gelen her köpek öldürülmeyecek. Bu yasak zaten.

5996 Sayılı Kanun

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Hayvan Refahı ve Zootekni
Hayvan refahı
MADDE 9- (1) Hayvan sahipleri veya bakımından sorumlu kişiler, hayvan refahının
sağlanması amacıyla, hayvanların barınma, bakım, beslenme, sağlık ve diğer ihtiyaçlarını
karşılamak, sorumluluklarındaki hayvanların insan, hayvan ve çevre sağlığı üzerinde
oluşturabilecekleri olumsuz etkilere karşı gerekli önlemleri almakla yükümlüdür.
(2) Hayvanların kesimi ve hastalık kontrolü amacıyla itlafı, hayvanlarda heyecan, acı
ve ıstırap oluşturmadan, uygun araçlar kullanılarak yerine getirilir.
(3) Hayvanlara ötenazi yapmak yasaktır. Ancak,
a) Hayvanlara acı ve ıstırap çektiren veya iyileşme durumu bulunmayan hastalık
durumlarında,
b) Akut bulaşıcı bir hayvan hastalığının önlenmesi ya da eradikasyonu amacıyla veya
insan sağlığı için risk oluşturan durumlarda,
c) Davranışları insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve
olumsuz davranışları kontrol edilemeyen durumlarda,
veteriner hekim tarafından ötenazi yapılmasına karar verilebilir. Ötenazi işlemi
veteriner hekim tarafından veya veteriner hekim gözetiminde yapılır.
(4) Hayvanların barınma, nakil, kesim öncesi ve kesimi sırasındaki hayvan refahı
esasları Bakanlıkça belirlenir. Hayvan kesimlerinin Bakanlıktan onaylı kesim yerlerinde
yapılması zorunludur.
(5) Bu maddenin uygulanması ile ilgili usul ve esaslar Bakanlıkça çıkarılacak
yönetmelik ile belirlenir.

(3'e dikkat)

Olum konuları garip garip yerlere çeken yok. Ben de istiyorum sokaklarda köpekler olmasın, o ölen çocuklara, amcalara falan ben de üzülüyorum. Ama toplu katliam nedir abi? Bunun hiçbir mantıklı açıklaması yok. Sen diyorsun eşek boyutunda köpek. Sokakta binlerce cins köpek, ufak köpek var. Senin o kangalların yanında bunlar da mı yansın? Bir de ben enteresan düşünüyorum he? Ayrıca kontrol altına almak o kadar kolay ki, siz göremiyorsunuz bunları. Devletin bir boka yaramayan onlarca kurumu var. Birisini kapatacaksın, oraya gelen geliri köpeklerle uğraşan yeni bir bölüme vereceksin, hayvan severler, zenginler, ünlüler, deli gibi anıranlar bu olaya maddi ve manevi destek gösterdiği zaman olay 2028'e gelmeden büyük ölçüde çözülür zaten.

Bunu gel de "sokakta köpek istemiyoruz, hepsi gebersin" diye bağıran arkadaşlara anlat.

Son düzenleyen: Moderatör:

Öyle bir şey olmaz muhtemelen. Zaten bu kanunla beraber yavaş yavaş hepsi yok olur köpeklerin. İyi de oldu. Elimde bass çarşıda kovalanmak korkunç bir şey.

7-8 milyon köpeğin bakim masrafı ne kadar hiç matematigini yaptin mi? Ben yaptım. 10 milyondan 2 milyon sahiplendirme yaparsak diye hesapladım. Açılması gereken barınaklar, oranın ısınma yahut elektrik gibi ihtiyaçları ve personel maaşları falan hesaba dahil edilmedi. Özetini atayım, detay istersen hesaplamasini atarim. Masraflar 3 ay oncenin ekonimisi ile yapıldı. Her seyde de alabileceğim en ucuz veterinerlik ve mama fiyatını baz alarak yaptım.

Ayrıca şuna cevap vereyim hocam. Hepsi ölmeyecek. Hayvanseveriz diyen tayfa çoğunu (en azindan 2m umarim) sahiplenecek zira sahiplenmezlerse onların sorunu. Yavaş yavaş da halkın tepkisiyle uyutmalar hızlandı, bu böyle devam edecek. En sonunda populasyon kontrol altında olacak.
Bunu gel de "SOKAKTA KÖPEK İSTEMİYORUZ, HEPSİ GEBERSİN" diye bağıran arkadaşlara anlat.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…