- Makaleler
- 7
Konu Başlıkları Gizle
Backstory
Yakın birkaç arkadaşımın da bildiği gibi 2020 yılına kadar ağırlıklı olarak Windows 7 ve XP kullandım. Çocukluğum boyunca hep ebeveynlerimin eski bilgisayarlarıyla, oradan buradan topladığım internet kafe bilgisayarlarıyla geçinmek zorunda kaldım. Becerilerim sayesinde ve malımı iyi kullanmam sayesinde bu bilgisayarlarla oyun da oynayabildim iş de öğrenebildim. 2005 yılında toplanan makineyle GTA 4, The Sims 4 oynayabiliyordum mesela.2020 yılında da iş hayatına girmemle birlikte bu iş değişti şirket bana bir makine tahsis etti, 2022'de de paranın alabileceği en iyi bilgisayarı topladım çok şükür. Eski evimize gidip birkaç eşya aldık, ben de buradan eski kullandığım dizüstü bilgisayarı aldım. i5 2140M işlemcili, GT 540M ekran kartlı bir Casper Nirvana. Annemin eski bilgisayarıydı, ben asla kendi isteğim ve irademle Casper, Monster falan almam! Asla!
Annem haydi eski evden oyuncak vs. getireceğiz eşya taşıyacağız dediğinde aklıma bu bilgisayarı eve getirip küçük bir ev sunucusu yapmak geldi, ve dünden beri bununla uğraşıyorum. Şu ana kadar yaptıklarımı ve planlarımı anlatacağım hem size de belki fikir olur. 7/24 çalışacak bir sunucu olacak tabii ki bu. İş için birden fazla uzak sunucum olsa ve özellikleri çok iyi de olsa, ev içinde kullanmak için yerel bir sunucuya da ihtiyacım vardı.
Neler Yaptım?
Öncelikle netinst ISO kalıbıyla masaüstü ortamı olmadan Debian'ı kurdum. sudoer, SSH ve SFTP ayarlarını yapıp makineyi masanın altında bir yere yerleştirdim daha sonra da Termius ile bağlanarak artık ana makinemden devam ettim. curl, wget, git, fastfetch gibi paketler kuruldu. zsh, oh-my-zsh ve powerlevel10k temasını kurdum.
Şimdi asıl bu sunucunun bana ufak bir uğraş ve maceradan öte ne gibi bir faydasının olacağına gelelim.
Web tabanlı qBittorrent kurdum.
Reklam engellemek için Pi-hole kurdum. Tabii ayarlama yapmadım daha zira Youtube TV kullanmıyorum kullananlar da az kullanıyor. 99.9% bilgisayarımda olduğum için şu anlık uğraşmayacağım ama zevkine kurdum dursun.
Şimdi işler ilginçleşiyor. Medya otomasyonunda, ev laboratuvarlarında (havalı) ve koleksiyon kurma konusunda birebir olan sonu *arr ile biten Servarr olarak tanımlanan bir grup program var. Bu konudaki bazı bilgilerimi The Eye topluluğunda yıllar boyu öğrendim. Yüzlerce terabyte film, dizi, oyun ve bilgi arşivi yapan bu işin delisi ve tam olarak enthusiastı olan insanlar. İngilizce toplulukları bundan dolayı seviyorum biraz da.
Jackett kurdum. Indexer toparlamak ve güncellemek için. Jackett, torrent sağlayıcılarını bir arada toparlamayı sağlıyor. Sonra bunları Indexer olarak diğer uygulamalara tanımlıyorsunuz. Birazdan anlatacağım benimle kalın
Dizi indirmek için Sonarr kurdum
Film indirmek için de Radarr kurdum onun görseline gerek yok.
İşin özü, Radarr ve Sonarr'da dizi ve filmlerinizi seçiyorsunuz. İzlemediğiniz bölümleri, istediğiniz şekilde monitörlemesi için kalite seçeneğini de seçerek bu sisteme tanımlıyorsunuz. Sonra bu programlar, sizin torrent Indexerlarınızı kullanarak (RARBG, YIFY, ThePirateBay, 1337x gibi) bu film ve dizileri müsait olduklarında indiriyorlar.
Yani 7/24 çalışan sunucunuz izlediğiniz bir diziyi (altyazı isterseniz onlarla beraber) yeni bölümü çıkar çıkmaz ve internete düşer düşmez indiriyor!!! Harika bir şey ulan bu! Ev sunucusu kurmak her zaman hayalimdi, bunun için yeni, ekran kartlı bir kasa toplamam gerektiğini düşünüyordum fakat aman boş ver laptopla yapayım dedim aklıma esti. Ekran kartı ne için mi verimli? O da diğer aşamada
Jellyfin! Plex'den daha çok beğendiğim media sunucusu uygulaması.
192.168.1.107:8096 adresine ağımdaki herhangi bir bilgisayardan, telefondan, tabletten veya akıllı TV'den bağlandığımda ve giriş yaptığımda (şifre 123) adeta kendi Netflix'imiz var mış gibi Radarr ve Sonarr'ın qBittorrent ve Jackett'ın sağladığı Indexerlar sayesinde indirdiği dizi ve filmlere erişebiliyoruz! Annem, Game of Thrones hastası ve House of the Dragon indirmemi çok istemişti. E bu dizinin ikinci sezonu şu an yayında, ben sürekli torrent yoluyla diziyi indirip, altyazı ayarlayıp USB ile ona veremem ki? İşte tam da bu yüzden telefonu veya televizyonu ile bu sisteme bağlanıp benim 7/24 çalışan makinemden bu dizileri stream ederek izleyebilecek! Harika bir şey ya!
Teknoloji beni çok heyecanlandırıyor ve mutlu ediyor. Yaptığım diğer şeyler SFTP yoluyla veri alışverişini ayarlamak, ufw ile güvenlik duvarı kurmak, ana bilgisayarıma Wake-on-LAN komutu göndererek onu çalıştırabilecek bir komut yazmak oldu. Unuttuğum birkaç şey de vardır elbet. Bu arada bütün bunlar olurken 8 GB RAM'den sadece 1.5 GB kullanılıyor.
SFTP'den görüntü:
Neler Yapacağım?
Netflix, Disney Plus gibi aboneliklere ihtiyaç duymayacağım bu sistemde tek hedefim bu tarz şeyler değil. 20 yıldır bilgisayar kullanan birisi olarak teknolojiden en iyi şekilde faydalanmak için yapıyorum bunu. Full Stack JavaScript programcısıyım, sistemde NodeJS zaten kurulu. Bunun yanında web sunucusu olarak Apache de kurdum. CGNat sağ olsun port yönlendirme yapsam ve DDNS kullansam bile dışarıdan bağlantı alamıyorum. Yani web sunucusu kurayım, e-posta sunucusu kurayım, akıllı ev sistemi yapayım, bazı domainlerimi ev sunucuma yönlendireyim, arşiv ve dosya paylaşımı yapayım falan filan bunlar sabit IP alana kadar mümkün olmayacak. Bu kısmı biraz kısa kesmek istiyorum. Sunucuyu kuralı daha 24 saat oldu, belki ileride ikinci bir gönderi açarımPlanlar arasında ntfy.sh | Push notifications to your phone or desktop via PUT/POST kullanarak ev ekosistemimdeki herhangi bir şeyden ana bilgisayarımı ve telefonumu push bildirimleriyle haberdar etmek var. Mesela bir dizinin yeni bir bölümü çıktı ve indirme bitti mi? Bana bildirim gelecek. Ana bilgisayarım açıldı mı? Telefonuma bilgisayarını açtılar diye bildirim gelecek. Sunucu durumunu gösteren dashboard yapacağım. Klima veya vantilatör açan sistem bile yapabilirim. Kapımı otomatik kapatıp açan bir sistem de yapabilirim. Yahu Arduino öğrenen Raspberry Pi ile falan uğraşan arkadaşların asıl bu tarz şeyleri öğrenip yapması lazım led açıp kapatması değil
Onun dışında tam olarak ev laboratuvarı oluşturmak için ve sistemimi dış ağa da açmak için sabit IP almayı bekleyeceğim. The Eye'dan bir arkadaş clipboard manager yapmış onun detayına girmedim. Onun dışında bana gönderdikleri bazı ekran görüntülerini sizlerle de paylaşacağım. Şimdilik benden bu kadar, unuttuğum değinmediğim noktalar vardır ama olsun ne demişler, "Python kullananın kendine saygısı yoktur." İyi akşamlar.
Son düzenleme: