Dostlar selam, ASRock B550 Pro4 anakarta geçtiğimden beri eski RAM'lerim o anakarta artık bir şey mi yapıyor bilmiyorum. Çalışmıyor. Anakarta taktığım zaman CPU ve RAM ışığı yanıyor ve klavye, fare vesaire ışığı kesiliyor. Aynı RAM B365M-H anakartta çalışıyor. 2 kere test ettim ve test yaptım geçen sene. Yeni BIOS sürümlerini ve Chipsetleri kurdum bugün. Deneme amaçlı. Yine çalışmadı.
Çok enterasan bir durum gerçekten. 2 anakart eskitti kendisi o kadar dayanıklı benim gözümde. Ve yeni sistemimde kullanamıyorum. Tek kanal şeklinde de denedim olmadı. Bu RAM'in sorunu nedir?
RAM modeli: XPG D30 3200MHz CL16
Ek bilgi: Yeni aldığım RAM'ler ile aynı MHz ve CL'ye sahip.
RAM'leri takıp sistemi çalıştırın. Bir süre siyah ekranda çalışır kalsın. Öncesinde BIOS pilini çıkarıp bekleyin. Sistem belki birkaç defa yeniden başlayabilir.
RAM'leri takıp sistemi çalıştırın. Bir süre siyah ekranda çalışır kalsın. Öncesinde BIOS pilini çıkarıp bekleyin. Sistem belki birkaç defa yeniden başlayabilir.
BIOS pilini sökmüşsünüz ama yine de BIOS'u sıfırlama yönteminden bir diğeri olan CLEAR CMOS pinlerini kullanarak da deneyebilir misiniz? Aşağıda işaretlediğim pinlere birlikte değecek şekilde bir tornavidayı ortalama 5 saniye temas ettirip sonra bir kez daha deneyebilir misiniz?
Mümkünse o anakartta sorunsuz çalışan RAM'lerle yapın öncelikle. Yani çalışan RAM'lerle görüntü alarak BIOS'un sıfırlandığını açıkça görün, devamında BIOS'un Exit menüsüne gelip default ayarları yükleyip kaydedip çıkın. Ondan sonra sisteme görüntü vermeyen RAM'leri tekrar deneyin.