Selam arkadaşlar, bir iki gün önce fiber altyapıya geçtim ve eski VDSL modemim boşa çıktı, modemin yazılımı güncellediğimde Router, Access Point ve Repeater modları geldi fakat Repeater moda aldığımda Wi-Fi gidiyor doğal olarak arayüze erişimim kesiliyor.
Fiber modem evin girişinde bu yüzden bilgisayara kadar kablo çekmek, kanal ayarlamak gibi şeylerle uğraşmadan farklı bir yol denemek istedim amacım modemden modeme kablosuz bir çekim sağlayıp ardından bilgisayara kablolu şekilde vermek.
Fiberde kullandığım modem; Huawei LG8245x6-50 (Türk Telekom tarafından kiralanan Telekom makyajlı bir modem).
Çözümü buldum ;
Repeater moda aldıktan sonra kablolu bağlantı sağlamalı ve WPS ile ana modeme bağlamak gerekiyormuş.
Zamanında Türknet tarafından peynir ekmek gibi satılmış bir modem olduğundan oldukça fazla kişinin elinde olduğunu düşünüyorum, atsan atılmaz, satsan satılmaz fakat bu şekilde değerlendirmek isteyen olursa diye rehber olarak paylaşacağım.
- Eski ZyXEL VMG3625-T50B modemini Repeater moduna aldığında, Wi-Fi bağlantısının kesilmesi normaldir çünkü modemin ana ayarlarıyla bağlantı kesilir.
- Çözüm için şu adımları izleyebilirsin:
1.
Modemi Repeater Moduna Al: Modemin arayüzüne girip, "Repeater" modunu seç. Bu, modemini ana modemle bağlayacak şekilde yapılandıracaktır.
2.
Kablolu Bağlantıyı Sağla: Repeater modundayken, modemini bilgisayara bir Ethernet kablosuyla bağla. Bu adım, modemin yapılandırma ayarlarını yapabilmen için arayüze erişmeni sağlar.
3.
Ana Modeme Bağlan: WPS (Wireless Protected Setup) düğmesine basarak ana Huawei LG8245x6-50 modeminde WPS’yi aktif et. Ardından, ZyXEL modemindeki WPS düğmesine basarak iki modemi birbirine bağla.
4.
Ayarları Tamamla: WPS bağlantısı sağlandıktan sonra, ZyXEL modeminin ayarlarını (SSID, şifre vb.) Huawei modemle aynı olacak şekilde yapılandırabilirsin.
5.
Ethernet Çıkışı Kullan: Artık ZyXEL modemin, Wi-Fi sinyalini tekrarlarken, aynı zamanda kablolu bağlantıyı bilgisayarına sağlamış olacaksın.
6.
Modemi Test Et: Bağlantının düzgün çalıştığını kontrol etmek için, bilgisayarını internete bağlanıp hız testi yaparak doğrulayabilirsin.
Bu adımları takip ederek eski modemini işlevsel hale getirebilir ve kablosuz sinyali artırabilirsin!