Eskiden oyun fiyatları ucuzken "para vermeye değmez" diyenler hakkında ne düşünüyorsunuz?

Ömer_Yeter

Yetkin
Yer
Trabzon/Şalpazarı
Şimdi değerli dostlar; anlıyorum ülkenin ekonomisi kötü, anlıyorum paramız değersiz ve bunun neticesinde de EA, Steam gibi platformlar, dolara geçiş yaptı.

Peki ben bu insanlara sormak istiyorum: Sen dışarıda yaptığın aktivitelere o kadar para harcıyorsun da bir zamanlar Steam'de "ucuzun ucuzu" olan oyunlara neden 20-30 TL vermiyorsun veya veremiyorsun? Bu çokça kez düşündüğüm bir şeydi yani.
Artık biliyorum çok fazla pahalı oldu her şey. Hatta daha da artacak gibi. Lakin neden zamanında 50 liradan az olan oyunlara insanlar para vermeye değmez diyorlardı ki?

Bu konu hakkında fikirleriniz ve düşünceleriniz benim için çok önemli.

Son düzenleyen: Moderatör:
Halkın içerisindeki belirli bir kesimi kötülemek için uğraşmaya gerek yok, halkın bölünmesi halkın işine yaramaz, dâhâ da fakir olursun, Türk Lirası dâhâ da değersizleşecek, dâhâ da fakir olucağız.

Parayı dönemine göre değerlendirmek lazım. Şu an 50 TL, 50 kuruş gibi oldu. O yüzden değerli gelmiyor ancak eskiden büyük paraydı. İnsanlar da bu yüzden tercih etmiyor olabilir.

Mesela şu anda da bana göre bir oyuna 2-3 bin lira vermek mantık dışı geliyor ama birkaç sene sonra da belki bu oyunları 10.000 liraya alacağız.

Ucuz olmadı, dönemine göre öyle görünüyor. Bir oyunun fiyatı 40-50 arası olmalı. Hiçbir oyuna daha da fazlasını vermem. Zombi öldürme, korku souls-like, uçak sürme vs. oyununa neden 80 euro vereyim? Bir tek Mafia: The Old Country'i tam fiyattan almıştım o da iyi olduğu için.

Sürekliliği olan ve oynadığın bir oyuna 100 dolar da verilir bana göre. BF6'yı ön siparişle almıştım, çıktığından beri yaklaşık 200 saat oynadım, aktif olarak da oynamaya devam ediyorum, fiyatını sonuna kadar hak ediyor. 100 dolar olsa yine alırdım mesela. Ama 10-20 saat sonra hikayesini bitirip bir daha yüzüne bakmayacağım bir oyuna bu paraları vermem şahsen.

Alım gücüyle alakalı bir şey. O zamanın 20 TL'si ile şu anın 20 TL'si bir değil. Herkes, ayağını yorganına göre uzatıyor. Sana ucuz gelen bir şey, bana pahalı gelebilir. Görecelilik söz konusu yani. İsteyen verir, isteyen vermez.

Oyunlar aşırı ucuzken, 100 liralar konuşulurken dahi forumlarda korsan savunan iğrenç bir kitle vardı, bunlarla hep savaşmıştım, her seferinde onları savunan o kadar insan bulabiliyorduk.

Şimdi oyun fiyatları hem ekonomimizden, hem de ülkemizin marketinden dolayı inanılmaz kötü bir halde. Ama korsancılar her zamankinden daha fazla böbürleniyorlar bu durumdan. Hepsinden iğreniyorum.

Fakat bir tane şey var; Oyunlara artık eski nesil fiziksel sahibi olmadığınız sürece sadece indirme lisansına sahip olma dönemi başladı. Peki bizim olmayan bir şeyi korsanlamanın etiği neye dönüşmüştür? Şimdi benim gibi insanlar nasıl oturup bu adamlara karşı çıksın? Benim inandığım şeye bile ters bu durum.

Resmen oyun sahibi değil, indirme butonu sahibi oluyoruz artık.

2021-2023 oyunlar çok uygundu, o zamanlar sepet yapanlar şanslı. Günümüzde hem dolar olarak hem de TL olarak fiyatlar mantıklı değil, oyun firmaları maliyet bahanesini öne atarak oyunları 80 dolara çıkartıyor fakat hiçbir oyun 80 doları hak etmiyor şu anda, devam oyunları özellikle kesinlikle maliyetli değil ilk oyunun assetleriyle devam oyunu yapıyorlar, pazarlama desen artık NVIDIA ve PlayStation YouTube kanalına veriyorlar reklam parasını trailer yayınlatıyorlar, eskisi gibi E3 fuarlarına binlerce dolar vermiyorlar. Her anlamda oyun fiyatları kazık durumda ve küçülmeye gittiler oyunların kaliteside düştü bırak 80 doları 60 dolara geri inmesi lazım en baba oyunun.

60 dolara geri inmesi lazım en baba oyunun.
Çok yanlış bir düşünce, seslendirmeler, artan prodüksiyon, uzun çalışma saatleri ve insan haklarının bu doğrultuda firmalara baskıladığı haklı ücret artırımları ve diğer tüm etkenler de o oranla artıyor. Aksine tüm bunlara rağmen firmalar bu fiyat skalasında durmakta çok zorlanıyorlar.

Zaten AAA oyunlarda artık prodüksiyon artmazsa beklenti azalıyor, bazen öyle anlar oluyor ki seslendirme, müzikler ve sinematikler oyunun kendisinden daha fazla para etmeye başlıyor. En düşük sağlam AAA oyun geliştirme fiyatı 200 milyon dolarları aşmaya başladı, hele ki linear yapıda değilse zaten uçuk rakamlar.

Aksini deneyen Linear oyunlarda oyunun prodüksiyonunu artırmak için yine seslendirme, müzik, sanat tasarımı ve sinematiklere odaklanmak zorunda kalıyor ki bu yine müthiş bir para demek. En büyük örneği Clair Obscur: Expedition 33.

Hani artan sadece oyun fiyatları olsa neyse, oyun yapmak için gereken fiyatlar da aynı oranda artıyor. Bakın göreceksiniz, GTA 6'dan sonra fiyatlar 80 - 90 bandına sabitlenecek.

Ben de memnun değilim, ama gerçek bu maalesef.

Eklemeyi unutmuşum; Büyük oyun firmaları 60 dolara piyasaya sürdüğü bir oyundan sadece 35 - 40 dolar arası gelir elde eder, bunu da unutmayalım.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…